Voeding

Tips voor uit eten gaan

Wat te doen als je een etentje op de planning hebt staan? Ik heb tips! Ik krijg vaak de vragen “Maar hoe doe jij het dan als je uit eten gaat?” “Je let toch op je voeding, kan je dan wel uit eten gaan?”

Maar natuurlijk kan dat! Uit eten gaan kan soms nog wel een uitdaging zijn als je goed op je eten probeert te letten en een doel voor ogen hebt. Maar vermijden? Dat hoeft zeker niet. Uit eten gaat is juist hartstikke leuk en ik zou het zonde vinden om dit niet meer te doen. Balans vinden is the key dus daarom heb ik de volgende tips voor jou zodat jij ook gewoon deze sociale gelegenheden kunt bijwonen zonder je ergens druk om te maken, want dat is echt niet nodig!

Tip 1: Houd er overdag rekening mee
Eet gedurende dag wat lichter zodat je in de avond wat speling hebt. Omdat je uit eten gaat, weet je natuurlijk nog niet wat je gaat bestellen en wat de voedingswaarden van je maaltijd zijn. Om die reden is het slim om er overdag rekening mee te houden. Weet je wel al wat je gaat eten? Is dit natuurlijk iets makkelijker maar ook dan: houd er rekening mee. Het blijft altijd een schatting!

Tip 2: Geen brood vooraf
Natuurlijk, brood is de duivel niet maar je eet hier snel teveel van en zo word je avondmaal nog calorie rijker. Vooral als je brood met boter neemt, wat meestal aan tafel wordt geserveerd. Mijn tip: Deze kun je beter laten staan.

Tip 3: Kies voor 1 of 2 gangen en niet 3.
Een meer gangen menu is niet verplicht. Ik houd het meestal op alleen een hoofdgerecht en een voorgerecht!

Tip 4: Kies voor mager
Kies voor mager vlees of vis zoals kip, biefstuk, witte vis en schaaldieren. Zo krijg je wel je portie eiwitten binnen maar niet te veel calorieën.

Tip 5: Vraag om extra groente
Tijdens een etentje vraag ik altijd om extra groente. Dit wordt vaak vergeten maar ook tijdens het uit eten gaan, wil ik mijn vitamines en mineralen binnen krijgen.

Zo ging ik laatst uit eten en wilde ik een biefstuk. Op de kaart stond er steak + frites. Ik heb toen gevraagd of ik extra groente mocht in plaats van de frites!

Tip 6: Sauzen en dressings apart vragen.
Als ik een salade of steak bestel vraag altijd mijn sauzen en dressings apart. Deze bevatten meestal veel calorieën dus eet ik er liever niet teveel van. Als ik het apart vraag, kan ik het zelf doseren en heb je het meer in de hand.

Tip 7: Skip het nagerecht
Natuurlijk, toetjes zijn heerlijk maar meestal bevat dit meer calorieën dan je hoofd en voorgerecht bij elkaar. Deze kun je om deze reden dan ook beter overslaan. Wat ik doe: ik bestel dan meestal een heerlijke muntthee of koffie om van te genieten!

Tip 8: Houd het bij 1 drankje
Drink je graag een glaasje alcohol bij het uit eten gaan? Houd dit dan bij 1 drankje en kies verder voor spa blauw, spa rood of een light drankje.

Pas deze tips eens toe de volgende keer dat je uit eten gaat. Op deze manier werk je nog steeds naar je doelen toe maar heb je ook een super gezellige avond met je vrienden/collega’s/familie. Geniet!


Jenny

22 Comments Add New Comment

 1. Handige tips! Maar even over die ‘light drankjes’. Ik heb altijd van die negatieve verhalen daarover gelezen, neem bijv (jouw fav volgens mij) een cola’tje, is deze dan bijv meer aan te raden dan die groene “coca cola life”? Gewoon even nieuwsgierig :)

 2. Wat een goede tips Jen! Die extra groente vraag ik ook graag, heerlijk =D En wat ik doe als ik wel zin heb in een dessert: met een of meer mensen delen. Het gaat vooral om de smaak en ik heb dan ook genoeg aan twee happen. Kan best toch ;)

 3. Hallo, Ik kom voor het eerst op jou site omdat ik aan het googelen was naar iifym. Ik lees dit artikel en denk: wat een handige tips zeg! Ik ga ook eerdaags uiteten en zal zeker een aantal tips toepassen, dank je :-)

 4. Jeetje wat een gemengde reacties op dit artikel! Ik vind het wel fijne tips en ook dingen die ik zelf al jaren toe pas. Ik bestel alleen eigenlijk nooit extra groenten, omdat hier vaak zoveel olie/boter doorheen zit, dat ik dan net zo goed wel een dessert had kunnen eten (bijwijze van). Ik vind het inderdaad het lastigst als ik spontaan besluit om ’s avonds buiten de deur te eten, omdat je hier dan geen rekening mee hebt kunnen houden. En er zijn altijd restaurants waar een ‘betere optie’ bijna onmogelijk te vinden is.. dus van dat soort etentjes moeten we dan maar extra genieten ;-).

 5. Wat mij opvalt, is dat veel mensen onderschatten wat het effect is van ‘je even lekker laten gaan’ door wel dat brood, nagerecht en extra drankje te nemen. Besef je dat je zo in 1 klap de paar dagen van calorietekort ervoor teniet doet. Is het dit waard? Bovendien merk ik dat mensen niet alleen uit eten, maar ook verjaardagen, feestjes etc. een reden vinden om los te gaan met hun voeding, en het niet nodig vinden om het dan in te voeren. Met die mindset ga je geen sixpack kweken. Is niet erg, maar wanneer dit je doel is vind ik de tips die Jenny hier geeft niet getuigen van een obsessie, maar van discipline, doorzettingsvermogen en ‘je doel voor ogen houden’. You go girl!

 6. Volg je sinds kort. Handige tips! Saus apart en extra groente :) Vanavond sushi, eens kijken of ik daar gezondere keuzes in kan maken!

 7. Goed stukje.
  Wat ik me alleen afvraag is hoe vul jij het dan in bij MyFitnessPal? Maak je een schatting?

 8. hi Jenny! Goeie tips! Ik vraag me af hoe jij het eten dan alsnog trackt (of doe je dan dan?)? Bijvoorbeeld bij een hamburger of een yoghurtje van de yoghurt barn? Liefs, Emma

  1. Hi Emma! De macro’s van de yoghurtjes van de Yoghurt Barn weet ik zo ongeveer wel omdat mijn vriend er heeft gewerkt maar normaliter doe ik gewoon alles op de gok! Voer het meestal wel in. Ben altijd wel benieuwd of ik dan m’n doelen aan het einde van de dag heb gehaald

 9. Fijn dat jij overal zo snel op reageert! ;)

  Wat Marvin aangeeft vind ik inderdaad ook, mits het bij een enkele keer blijft. Als je net zoals jij regelmatig buiten de deur eet, wil je je niet telkens te buiten gaan. Dat is echter wel ook het punt wat ik bedoelde: als je zo vaak buiten de deur eet en zo vaak je invoer moet schatten, wat heeft het dan voor zin? Wellicht ben ik daar simpelweg te perfectionistisch in..

  1. Wat het voor zin heeft om in te voeren of wat mijn levensstijl dan voor zin heeft? Dat laatste zou ik best raar vinden namelijk. Buiten de deur eten is namelijk deel van mijn levensstijl en tot nu toe red ik het prima!

 10. Goede tips voor iemand die echt fanatiek bezig is. Bijvoorbeeld ook voor iemand die aan het voorbereiden is op een wedstrijd. Voor anderen denk ik soms dat we te ver doorslaan. Wanneer je altijd goed op je eten let en voldoende beweegt, hoeft 1x uiteten echt geen probleem te zijn. Die ene keer mag ook gewoon leuk en lekker zijn, de volgende dag let je gewoon weer goed op je eten. Volgens mij houd je dan de balans tussen gezond eten en genieten!

  1. Hmm daar ben ik het toch niet zo mee eens! Ik ben ook niet aan het voorbereiden voor een wedstrijd maar let wel gewoon op mijn voeding. Ik eet best vaak buiten de deur en zo zijn er wel meerdere die door werk bijvoorbeeld vaker dan 1 keer in de week buiten de deur eten. Dan is het wel fijn om zulke tips toe te kunnen passen!

 11. Ik heb een bbq gepland dit weekend… met taart en stokbrood… Ik heb 2 stokbroden minder besteld en 3 extra komkommers gekocht… ik snack van de komkommers zaterdag ipv het stokbrood…

 12. Goede tips! Hoewel de meeste tip klassiekers zijn voor mensen die echt diëten en zo mager mogelijk willen eten, vind ik het fijn dergelijke tips ook te lezen en op een andere manier toe te kunnen passen wanneer je gewoon op de voeding let met betrekking tot sportieve doelen! Waar ik zelf echter altijd wel mee stoei, is hoe ik spontaan ergens anders kan eten (bv. eens spontaan een yoghurtje bij Yoghurt Barn als ik daar langs loop of spontaan bij mijn schoonouders blijven eten) en toch mijn voeding bij kan houden in MFP! Hoe doe jij dat? Zelf blijf ik continu met mezelf in gevecht: ik wil spontaan kunnen zijn, maar wil ook aan mijn doelen werken!

  1. Schatten, dan schat ik altijd wat ik eet! Dat blijft natuurlijk wel altijd een schatting maar dan let ik gewoon de rest van de dag beter op mijn voeding!

 13. Ik vind dit een heel dubbele post. Eigenlijk moedig je meiden aan om vooraf te compenseren voor een gezellig avondje uit eten en om tijdens het eten zo mager mogelijk te eten. Is er niet véél meer in de wereld dan letten op je voeding en sport?! Één avondje uiteten en GENIETEN doet echt niks raars met je lichaam of met het bereiken van je doelen. Dit soort posts vind ik eerlijk gezegd een beetje doorgeslagen naar het ‘extreem gezonde’, bijna anorexia-achtig, jammer..

  1. Hi Veerle, ik snap dat dit zo over kan komen maar zo bedoel ik het totaal niet. Ik merk om mij heen dat velen uit eten gaan moeilijk vinden omdat ze dan totaal de touwtjes los laten gaan terwijl dat niet per se hoeft, als je dat niet wilt. Tuurlijk kan je er voor kiezen om een avondje gewoon er helemaal niet aan te denken, dat doe ik ook! Maar voor de avonden dat je dat niet wilt en toch een etentje hebt staan, kun je deze tips toepassen. Het is totaal niet de bedoeling om zo mager mogelijk te eten en als je me wat langer volgt dan zou je dat ook wel weten.

 14. Deze blogpost komt echt als geroepen! Ik ga vanavond uit eten met wat collega’s en ik wil niet teveel afwijken van mijn doelen. Jouw tips komen hierbij zeker van pas, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *