Recepten Voeding

15x vegetarische recepten voor Week Zonder Vlees

Week zonder vlees 2020

Joehoeee! Van 8 t/m 14 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees en dat vind ik een heel goed initiatief. Net zoals voorgaande jaren deel ik daarom weer mijn favoriete vegetarische recepten van mijn blog.

De Nationale week zonder vlees daagt je uit om een week geen vlees te eten. Zij vinden (en ik ook) dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en daarom willen ze een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Geen vlees eten is goed voor milieu, dierenwelzijn en je gezondheid. Op de website van Nationale Week Zonder Vlees is te lezen dat wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, je 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees bespaart. Dat is natuurlijk mega veel! Deze week is daarom een goed moment om eens stil te staan bij je eigen vleesconsumptie, als je dat niet al doet.

Ik doe dus mee! Ik vind het belangrijk en bovendien is zo’n week ook fijn om nieuwe inzichten te krijgen en hopelijk ook om wat meer inspiratie te krijgen. Vegetarisch koken hoeft namelijk helemaal niet saai te zijn.

Wil je graag wat minder vlees eten of ben je nieuwsgierig geworden naar vegetarische eten? Dan kan ik je aanraden om gewoon eens mee te doen aan deze week. Het brengt je nieuwe inzichten en hopelijk ook wat meer inspiratie. Vegetarisch koken hoeft namelijk helemaal niet saai te zijn. Dat laat ik je hieronder zien!

Om jullie een beetje op weg te helpen heb ik de 15 lekkerste vegetarische recepten van mijn blog voor jullie op een rijtje gezet.

15x vegetarische recepten

curry met pompoen

1. Kruidige curry met pompoen

Ik ben dol op curry’s! Vooral van die romige curry’s. Daar kun je me ’s nachts voor wakker maken. Daar word ik heel blij van. Jij ook? Dan vind je deze curry met pompoen ook fantastisch. Deze curry met pompoen maak ik met kikkererwten, garam massala, kurkuma, chili, kaneel, boter, kokosmelk en meer. Comfort food, past helemaal bij dit weertje. Lekker met verse naan en/of rijst en koriander. Mmmm.

Klik hier voor het recept.

Surinaamse bami

2. Bami met kouseband

Ik ben dol op de Surinaamse keuken. Bara, roti, saoto soep, baka bana, bami, nasi en noem maar op. In dit recept maak ik de bami zonder kip maar met extra groente. Heerlijk om zo’n grote pan bami klaar te maken en er meerdere dagen van te eten!

Klik hier voor het recept.

lasagne met pompoen

3. Lasagne met pompoen, spinazie en Hüttenkäse

 Een heerlijke rijke lasagne met pompoen, spinazie, tomatensaus, paprika, lasagnevellen, Hüttenkäse, Parmezaan en pompoenpitten. Comfort food maar wel voedzaam. Just how I like it. Ik vind de Hüttenkäse in dit gerecht ideaal. Het is een top vervanger voor de klassieke bechamelsaus. Mega lekker en je krijgt er in combinatie met de Parmezaan net zo’n lekkere knapperige korst. Yum!

Klik hier voor het recept.

tomatenrisotto

4. Tomatenrisotto met gegrilde paprika en burrata

Ik wilde een tomatenrisotto proberen te maken met burrata. Bij een Italiaans winkeltje haalde ik alle ingrediënten voor deze risotto. Ik kan je verklappen dat deze tomatenrisotto met gegrilde paprika en burrata mega lekker is! Dit komt hier vaker op het menu te staan. Net zoals alle andere risotto’s staat ook deze versie niet binnen een half uur op tafel. De lekkerste risotto bereiden kost nou eenmaal tijd én aandacht, maar het resultaat mag er dan uiteraard wezen. Deze risotto is fantastisch. De burrata op de risotto maakt de risotto nog romiger. Mmmm!

Klik hier voor het recept.

pad thai met groente

5. Super lekkere pad thai met groente

Na heel wat proberen heb ik eindelijk een vet lekker pad thai recept voor je. Ik heb mijn pad thai recept zeker wel 7 keer gemaakt voor ik hem echt goed op smaak had. Zo at ik hem ook in Thailand. Yes, eindelijk heb ik hét recept voor pad thai uitgevogeld. Happy me! Laatst maakte ik de pad thai zonder kip of garnalen maar met extra veel groente. Als je de vissaus vervangt met een vegetarische variant, is dit recept helemaal geschikt voor deze week! Alles met burrata is lekker. Zo ook deze tomatenrisotto met gegrilde paprika en burrata. Mmmm!

Klik hier voor het recept.

Gevulde pastaschelpen

6 Gevulde pastaschelpen met spinazie en ricotta

Conchiglioni, Conchiglioni! Deze mega grote pastaschelpen eet je zo: met spinazie, ricotta, mozzarella, Parmezaan en tomatensaus. Yum! Ik kan je zeggen: deze gevulde pastaschelpen zijn een blijvertje!

Klik hier voor het recept.

parelcouscous

7. Parelcouscous met feta, tomaat, peterselie, dille en champignons

Ik houd van parelcouscous. Het zijn een soort mini pastaballetjes en I love pasta dus parelcouscous is heel welkom! In dit recept combineer ik de parelcouscous met feta, gebakken champignons, gebakken courgette, tomaten en breng ik de salade op smaak met verse dille, verse peterselie en natuurlijk peper en zout. Echt héérlijk!

Klik hier voor het recept.

pasta ragu

8. Vegetarische pasta ragù

Pasta ragù vind ik misschien wel de allerlekkerste saus voor bij de pasta. Ik geniet hier zo van! Dit is een vegetarische versie geïnspireerd op het originele recept, gemaakt met portobello. Ook mega lekker en bovendien staat dit bordje comfort food zo op tafel. Geloof me, dit wil je proeven.

Klik hier voor het recept.

pompoensoep met wortel

9. Pompoensoep met wortel, kokosmelk, gember en citroen

Dit is de lekkerste pompoensoep die ik ooit heb gegeten. Ja, écht. Sowieso is pompoensoep al een heerlijke soep maar met de toevoegingen wortel, gember, citroen(gras) en kokosmelk wordt de soep dus nog lekkerder. Lekker zoet, romig maar ook fris. Perfect voor in de herfst! In de zomer ga ik dit soepje ook eens proberen, maar dan met alleen wortel. Ben ik ook benieuwd naar. Goed, deze pompoensoep met wortel en kokosmelk is een absolute hit. Bovendien ook erg makkelijk te maken.

Klik hier voor het recept.

Salade met pompoen

10. Salade met pompoen, bieten en hummus

Makkelijk en lekker recept voor een salade met pompoen, bieten en hummus. De amandelen en zonnebloempitten geven deze salade een lekkere crunch. Ik vind de combinatie van biet en pompoen heel lekker en dat maakt de salade ook vullend genoeg voor lunch of diner! Bovendien ziet deze kleurencombinatie er erg mooi uit, toch? De hummus en baba ganoush eet ik erbij als een soort dressing. Erg lekker!

Klik hier voor het recept.

linzensoep

11. Rode linzensoep met citroen en munt

Deze rode linzensoep is heerlijke comfort food. Het is een vullende en voedzame soep met groenten en peulvruchten, lekker opgefrist met citroen. Ik had heel lang een zakje rode linzen in m’n voorraadkast staan en ik wist niet wat ik ermee moest maken. Uiteindelijk is het deze rode linzensoep geworden, geïnspireerd op het recept van Fatima. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven en eet de soep met lekker veel citroensap en munt. Dat geeft de soep extra smaak en is ook lekker fris.

Klik hier voor het recept.

shakshuka

12. Heerlijke shakshuka

Ik ben dol op shakshuka! Shakshuka is een ontbijt uit het Midden-Oosten. Het is een éénpansgerecht met tomaten, paprika’s, pepers en eieren. Erg lekker om je brood in te dippen. Het wordt gegeten als ontbijt, brunch, lunch maar ook als avondmaal. Shakshuka is dus een veelzijdig gerecht. Toen ik in 2018 in Tel Aviv (Israël) was, heb ik zo’n lekkere shakshuka gegeten. Thuis ben ik meteen gaan experimenteren met het maken hiervan. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

Klik hier voor het recept.

risotto met spinazie

13. Groene risotto met spinazie en doperwten

Risotto blijft voor mij heerlijke comfort food. Zo lekker vol en romig. I love it. Ik ben aan de slag gegaan met een groene variant. Een romige risotto met spinazie en doperwten, een winning combo! Ik ben erg benieuwd wat jij er van vindt.

Klik hier voor het recept.

Romige curry

14. Romige curry met kikkererwten

Deze romige curry met kikkererwten is heerlijk. Comfort food to the max. Door de Indiase kruiden en door de room. Mmmm. Ik houd zo van de Indiase keuken, met stipt mijn favoriete keuken. Ik haal er zoveel inspiratie uit en ik kan er geen genoeg van krijgen. Om te smullen zoveel smaak altijd. Deze curry maak ik vaak thuis en ik schreef eindelijk het recept uit voor op de blog. De homemade naan die ik er ook altijd bij maak, maakt dit gerecht helemaal af.

Klik hier voor het recept.

vegetarische pasta bolognese

15. Vegetarische pasta bolognese met linzen

Deze vegetarische pasta bolognese is lekker met basilicum, Parmezaanse kaas en geroosterde cherrytomaatjes. Of je gaat voor een luxere variant en voegt daar nog burrata en pesto aan toe. Beide heerlijk!

Klik hier voor het recept.

Dat waren de 15 heerlijke vegetarische recepten! Ik hoop dat ik je hebt geïnspireerd en je gauw aan de slag gaat in de keuken. Laat je het me weten als je één van mijn receptjes hebt gemaakt? Vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *