Baksels Recepten

Mega lekkere cinnamon rolls

cinnamon rolls

Oh wat houd ik van cinnamon rolls. Deze zachte en luchtige kaneelbroodjes zijn zo onwijs lekker. Vooral in combinatie met glazuur. God-de-lijk! Om je vingers bij af te likken, zo lekker.

Ik heb je al eens eerder de snelle manier van cinnamon rolls maken geleerd. De variant die ik je nu ga leren heeft wat meer tijd nodig maar dat is het ook echt wel waard. Met dit recept krijg je fluffy en zachte broodjes. Dus absoluut geen harde of krokante broodjes. Ook de volgende dag zijn de broodjes nog heerlijk zacht en super lekker.

Zoals je kunt zien ben ik nogal uitgeschoten met het glazuur, waardoor je niet zoveel meer terug ziet van de cinnamon rolls zelf. Beetje jammer, oeps. Excuse me! Wel erg lekker met zoveel glazuur overigens. Ik maak ze vast gauw nog eens. Dan zal ik een wat duidelijkere foto maken.

Voor mijn recept gebruik ik sterke bloem. Dit is een bloem met een hoog eiwitgehalte. Ik haal mijn bloem altijd bij de bakker en het is het echt waard.

cinnamon rolls
cinnamon rolls
cinnamon rolls
cinnamon rolls

Ingrediënten voor 8 cinnamon rolls

Voor het deeg:

 • 60 gram suiker
 • 1 theelepel zout
 • 60 gram boter op kamertemperatuur
 • 425 gram broodbloem/superpatent bloem (sterke bloem met een hoog eiwit gehalte 12-14%)
 • 1 zakje gist (7 gram)
 • 180ml karnemelk
 • 1 ei 
 • olie voor het invetten
 • Bloem om het werkblad te bestuiven

Voor de vulling:

 • 125 gram donkere basterdsuiker
 • 1.5 eetlepel kaneel
 • 50 gram boter op kamertemperatuur

Voor de frosting (lekker veel):

 • 200 gram roomkaas op kamertemperatuur
 • 80 gram poedersuiker
 • 40 gram boter op kamertemperatuur
 • 1 theelepel vanille extract

Handig om te hebben

 • (stand)mixer
 • grote kom
 • klein kommetje
 • zeef
 • grote ovenschaal (van 30cm bij 20cm ongeveer)
 • bakpapier
 • deegroller
 • centimeter

Zo maak je de mega lekkere cinnamon rolls

 1. Maak het deeg door de boter in een schone standmixer (klik om te zien welke ik gebruik) kom te doen en dit te luchtig en fluffy te mixen met de vlinder. Laat draaien terwijl je de suiker en zout erbij gooit. 
 2. Voeg dan het ei toe en mix dit goed door.
 3. Vervang de vlinder door de deeghaak.
 4. Zeef de bloem en voeg dit toe samen met de gist en karnemelk. Kneed dit tot een deeg. Het deeg is soepel, zacht en een heel klein beetje sticky.
 5. Leg het deeg in een met olie ingevette kom, keer het deeg als je het in de kom legt zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn. Zo kan het deeg niet uitdrogen en is het ook makkelijker uit de kom te halen.
 6. Dek het af en laat het voor 2 uur rijzen op een warme plek totdat het deeg in volume is verdubbeld. Ik doe in de winter de oven voor een minuutje aan op 100 graden. Na 1 minuut doe ik de oven weer uit en plaats ik de kom met het deeg in de oven om in deze iets warmere omgeving te rijzen.
 7. Duik na 2 uur weer terug de keuken in en meng de basterdsuiker met het kaneel in een kommetje.
 8. Bestuif je werkblad met bloem en rol met de deegroller je deeg uit tot een rechthoek, eentje van ongeveer 30 x 40 centimeter. 
 9. Smeer het deeg in met de zachte boter.
 10. Verdeel de kaneel- en basterdsuikermengsel hier overheen en druk aan. Dit kun je gewoon doen met je handen.
 11. Rol de deeglap vanaf de 30cm kant stevig op tot een dikke rol.
 12. Snijd de zijkanten eraf en snijd de rol in 8 gelijke plakken.
 13. Leg de cinnamon rolls op een met bakpapier beklede ovenschaal. Kies voor een wat grotere ovenschaal zodat de cinnamon rolls elkaar nog niet aanraken maar juist wat ruimte hebben.
 14. Dek de schaal met cinnamon rolls af en laat de broodjes nog een half uur tot een uur rijzen op een warme plek, zodat ze in volume zijn verdubbeld. Geen probleem als ze elkaar nu een klein beetje aanraken.
 15. Warm ondertussen de oven voor op 180 graden.
 16. Maak dan de frosting door de roomkaas, poedersuiker, vanille extract en boter in een kom te mixen tot een gladde massa. Plaats dit in de koelkast.
 17. Bak de cinnamon rolls voor 20 minuten in de oven.
 18. Haal de verse cinnamon rolls uit de oven en besmeer ze na 10 minuten met een beetje frosting.
 19. Als de broodjes wat meer zijn afgekoeld kun je ze met wat meer frosting besmeren. Of je serveert de frosting er los bij.

Sommige vinden deze broodjes warm het állerlekkerst. Dat vind ik bij de snelle cinnamon rolls ook. Bij the real deal vind ik het toch een ander verhaal. Bij deze broodjes vind ik ze juist het lekkerst als ze wat zijn afgekoeld. Mmm. Smullen! Laat je weten als je ze hebt gemaakt? Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt namelijk!

PS ik heb onwijs veel zin om een kookboek te maken met wereldgerechten maar hier wil ik pas mee aan de slag gaan als ik weet dat er animo voor is. Heb je dus interesse in een kookboek van mij en zou je hem graag willen hebben? Meld je dan hier aan!

56 Comments Add New Comment

 1. Dag, ze zien er heerlijk uit en staan op dit moment in de koelkast. Morgen voor de paasbrunch willen we ze af bakken. Ik vroeg mij alleen af op welke stand jij de oven zet? (Hetelucht?/boven-onderwarmte?)
  Groetjes!

 2. Dit recept lijkt me super voor de kerst alleen helaas geen keukenmachine. Kan het met de hand of met deeghaken?

  Groetjes,
  Nathalie

 3. Net de cinnamon rolls gemaakt. Superlekker, ze komen precies vers van de bakker ! Dankjewel voor het recept !

 4. Hoi Jenny, ik heb jou recept proberen te maken ik had het tot met 14 gedaan, daarna had ik het in de koelkast gezet en volgende dag toen het afgebakt was probeerde ik het met de frosting het smaakte wel een beetje zuur. Weet je misschien waarom?

  Ik hoor het graag van je

  Lisa.

 5. ik heb al heel wat recepten voor kaneelbroodjes geprobeerd, maar dit is echt het allerbeste recept ooit ! Zo lekker, luchtig, niet te zoet ! Ik heb ’t recept een beetje aangepast, yoghurt + melk ipv karnemelk (had ik niet in huis, vandaar) en Zusto ipv gewone suiker (ik mag geen suiker eten) maar dat maakte duidelijk niet uit. Merci ook voor de tip om de oven eventjes voor te verwarmen om daar het deeg in te laten rijzen, dat lukt inderdaad stukken beter dan in mijn iets te frisse en beetje tochtige keuken

 6. Hi Jenny, lekker recept, er rest mij wel een klein vraagje. Wat kan ik anders/beter doen als de Rolls plat geworden zijn en geen mooie bolletjes?

 7. Wat een ontzettend goed recept! Ze zijn echt verrukkelijk ?! Ga ze zeker vaker maken.
  Thanks!

 8. Hoii, hoelamg kan ke de cinnamon rolls bewaren nadat ze in de oven zijn geweest? En hoe kan je het het beste bewaren?

  1. Hi Melissa, ik heb zelf nog niet meegemaakt dat ik ze heb moeten bewaren haha. Ze zijn altijd meteen die dag op. Ik durf het dus niet te zeggen, sorry!

 9. Ha Jenny, superbedankt voor je heldere recept. Ook voor je tip om het deeg te laten rijzen in een oven die je 1 minuutje voorverwarmt. Ik ben absoluut geen ervaren bakster, maar ze zijn supergoed gelukt. Ze zien er heel mooi uit en smaken heerlijk. Groetjes, Marjolijn

  1. Dit kan zeker! Maak de rolls dan t/m stap 13 en zet de schaal in de koelkast. Je kunt dit de avond ervoor dus al doen en de volgende dag haal je ze uit de koelkast. Laat het dan nog even een half uurtje buiten de koelkast alvorens je ze in de oven gaat bakken. Uiteraard kun je dit ook doen in de ochtend en later op de dag afbakken.

 10. Hoi Jenny, van de week heb ik ze eindelijk gemaakt. Wel met lichtbruine basterdsuiker en broodbloem met 11gr eiwitten, de bakkers hier verkopen geen bloem helaas. Ik vond ze lekker maar ze waren niet perse fluffy, vond ze iets stugger en een wat zurige nasmaak. Zou dat iets met de bloem of basterdsuiker te maken kunnen hebben?

  1. Hi Kelly, wat leuk dat je ze hebt gemaakt! De kwaliteit bloem is in dit recept heel belangrijk om zachte fluffy broodjes te krijgen. Omdat je verteld dat ze stugger waren en ook een zure nasmaak, vraag ik me af of je gist wel goed was. Ik durf niet te zeggen waar dat precies aan ligt! Vervelend dat ze niet zo goed zijn gelukt.

 11. Hi Jenny,
  Volgens mij heb ik het recept precies gevolgd en broodbloem met 12% eiwit gebruikt, maar het deeg is helemaal niet haan rijzen. Wat kan ik fout gedaan hebben? Ze zij nu namelijk niet zacht en fluffy. Bedankt alvast!

 12. Lieve Jenny, met de kerst op verzoek van mijn dochter de rolls gemaakt. Precies het recept gevolgd en ze zijn super goed gelukt. Alleen voor de frosting was de helft meer dan genoeg geweest. Gelukkig heb ik niet alles erop gesmeerd dan was het echt “to much” geweest. Ja zo door!! Vooral je openhartige, luchtige toon spreekt me aan en doet me verlangen naar meer. Lots of love ❤️

  1. Hi Jörg! Wat leuk om te lezen dat ze zo goed zijn gelukt! De frosting is inderdaad wel veel. Daar moet ik misschien naar kijken. Dankjewel voor je feedback!

 13. Hey Jenny!
  Heb ze net gemaakt en ze ruiken zo goed!
  Bij mij was 20 min in de oven net iets te lang waardoor er sommige wat zwart zien… :(
  Volgende keer iets minder lang in de oven. Kan niet wachten om ze te proeven!!

   1. Hi!
    Die waren super lekker zowel koud als warm!
    De frosting was ook zoooo lekker! Ik denk dat ik ze volgende week weer opnieuw ga maken ?

 14. Hi Jenny, ze waren super lekker! Dank voor het recept :-) De topping is alleen heel geel. Boter met roomkaas en vanille is nooit zo wit als op jouw foto. Wat heb jij er precies voor gebruikt?

  1. Goed om te lezen Marloes! Hmm de topping is inderdaad niet spierwit. Door de vanille wordt het een beetje offwhite. Ik heb vanille extract gebruikt van nielsen massey!

 15. Oee ziet er heerlijk uit! Ik ga ze morgen maken :-) Wel een vraagje over het broodbloem/superpatent bloem, waar heb jij dit gekocht? Kan het namelijk nergens vinden met minstens 12-14% eiwit..

   1. Zeker! Leg ze dan na stap 13 in de koelkast en laat ze daar een nachtje staan. De volgende ochtend haal je ze eruit. Nog even laten rijzen buiten de koelkast (30-60 minuten) en dan afbakken. Ik ben benieuwd wat je van ze vindt!

 16. Ik ben aan het maken, maar het lijkt erop dat ze nadat ik ze gesneden heb niet rijzen… Wat heb ik verkeerd gedaan?

  1. Hmmm. Het is nu wel veel kouder. Ik denk dat je ze nu nog wat langer zouden moeten rijzen. Kan ook in de oven. 1 minuutje aan op 100 graden en dan is de temperatuur net wat beter voor het rijzen.

 17. Ben bezig met de cinnamonrolls, maar ze rijzen niet echt nadat ik ze heb gesneden, wat heb ik verkeerd gedaan?

 18. Ik heb deze vandaag gebakken, ze zijn echt zó mooi en lekker geworden!
  Bedankt voor het delen van je recept.

 19. Hi, ik vraag me af of er niet iets aan de zijkanten van de rolls gesmeerd moet worden voordat ze de oven ingaan? Het lijkt nu net alsof die van mij erg droog worden in de oven.

  1. Hi Shalini, nee dat hoeft niet. Ze lijken inderdaad droog maar dat zijn ze absoluut niet. De zijkanten komen ook tegen elkaar aan. Is het uiteindelijk helemaal gelukt?

 20. Hi Jenny. Vraagje, kun je het deeg ook maken en in de koelkast bewaren, zodat je het ’s ochtends direct kunt bakken? Ik ben benieuwd naar je antwoord!

  1. Ik heb het nog niet geprobeerd maar ik denk wel dat het kan. Je zou dat zelfs bij stap 14 kunnen. Dan hoef je het de volgende dag alleen even een half uurtje uit de koelkast te halen en dan de oven in!

 21. Hier op ibiza kan ik geen broodbloem vinden , welke bloem moet ik dan gebruiken ? Kun je ipv karnemelk ook gewone melk gebruiken ?

  1. Je zou het kunnen proberen met normale melk! Voor bloem zou ik dan zoeken naar bloem in een supermarkt met de hoogste eiwitgehalte. Leuk dat je met dit recept aan de slag wil!

 22. Superlekker! Mijn vriend houdt enorm van amandelspijs, dus ik heb bij 2 cinnamon rolls zelfs spijs toegevoegd. Ook lekker, maar dan geen (extra) frosting gebruikt. De frosting vind ik zelf echt een topper. Die gebruik nu ik ook voor lemon cakes!

   1. Hoi hoi,

    Ik heb twee keer geprobeerd en mijn deeg rijst niet. Ik heb twee keer geprobeerd en twee soorten gist gebruikt… wat doe ik nou verkeerd?
    Bloem is zoals je adviseert, ik gebruikt ook
    de mixer…

 23. Whoehoe, weer een nieuw projectje erbij. Aankomende vrijdag ga ik jouw red velvet cake maken en daarna staat deze zeker op de planning. Het water loopt me nu al in de mond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *