Baksels Kookboeken Nagerechten Recepten

Spekkoek uit De bijbel van de Indonesische keuken

spekkoek

Zoals ik al eens eerder vertelde is een fijne bijkomstigheid van mijn werk dat ik zo nu en dan kookboeken krijg opgestuurd. Zo ook één van de meest recente kookboeken: de Bijbel van de Indonesische keuken. Begin dit jaar was ik weer op Bali en ik heb weer zo ontzettend lekker gegeten. Dit boek moest ik dan ook hebben en ik was heel blij toen het boek in mijn brievenbus verscheen. Maureen Tan (de auteur) neemt je in dit prachtige boek mee op reis langs de bekendste eilanden en eilandgroepen van Indonesië. Van de meest bekende gerechten tot aan de voor velen onbekende gerechten van Indonesië. Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang. Hier word ik gelukkig van hoor.

De Bijbel van de Indonesische keuken

De bijbel van de Indonesische keuken

Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang: in De bijbel van de Indonesische keuken neemt Maureen Tan je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens van Sumatra, Kalimantan, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Bali, de Kleine Soenda-eilanden, Sulawesi en Papoea. – samenvatting op Bol.com.

Had ik je al verteld dat dit boek 495 pagina’s, 10 hoofdstukken en meer dan 230 recepten bevat? Het is écht een kookbijbel. De 10 hoofdstukken zijn ingedeeld naar eiland. Dat is aan de ene kant heel fijn want zo blijf je in steeds dezelfde smaakgebied. Aan de andere kant is het daardoor wel even zoeken naar specifieke recepten (als je net zoals ik niet weet waar bijvoorbeeld spekkoek vandaan komt). Gelukkig zit er een register achterin het boek waar de recepten wel zijn gesorteerd op thema.

Bij het bladeren door dit boek kwam ik zoveel lekkere recepten tegen die ik wil gaan maken. Bijvoorbeeld rundvleessaté in pittige padangsaus of kip in kokosmelk met citroengras. Jonge jackfruit gestoofd in kokosmelk lijkt me ook heel interessant en de gebakken dorade met verse tomatensambal ook. Oh en de rendang lijkt me ook heerlijk, net zoals de pittige gevlinderde kip. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij het lezen van de recepten krijg ik enorme zin om de keuken in te gaan en dat is goed. Dit is een kookboek waarvan ik weet dat ik er vaker uit zal gaan koken. Het is een aanwinst voor de liefhebbers van de Indonesische keuken.

De Bijbel van de Indonesische keuken
spekkoek

Spekkoek

Ik ging aan de slag met spekkoek! Spekkoek is een zoete, kruidige en kleffe cake die laag voor laag wordt gebakken. Kruiden als kruidnagel, kardemom, nootmuskaat en kaneel gaan er in deze cake. En uiteraard heel veel boter, waardoor de cake zo lekker klef is. Heerlijk! Ik HOUD van spekkoek. Het maken van spekkoek stond al heel lang mijn op mijn baklijst en toen ik het recept hiervoor zag staan in dit boek moest ik dit al eerste maken.

Lapis Legit (spekkoek) vergt nogal wat tijd en werk door de vele laagjes. Ieder laagje moet ongeveer 5 minuten de oven in. Dan haal je de spekkoek eruit en giet je er nog een laagje op. Weer 5 minuten de oven in en zo ga je door tot je heel veel laagjes hebt. Ja, je leest het goed. Ieder laagje wordt echt apart gebakken. Je blijft er dus continue bij en daardoor ben je er toch wel wat uren mee bezig. Overigens is het maken ervan helemaal niet moeilijk. Het is een best een makkelijk recept maar het kost alleen veel tijd (en boter en eieren). Ik kan je daarom aanraden om dit lekker op je vrije dag of in het weekend te maken. Een dag wanneer je er de tijd voor hebt want die heb je nodig. Het is het helemaal waard trouwens, want man wat is dít lekker. Na deze spekkoek geproefd te hebben wil ik nooit meer de (meestal droge) versie uit de winkel. Dit ga ik zeker weten nog eens bakken en dan ga ik ook proberen er een mooiere foto van te maken. Dat lukte deze keer niet zo goed.

Voor dit recept kon ik geen Javaanse kardemompeulen vinden en heb ik groene kardemompeulen gebruikt. Ook heb ik 2 theelepels vanille extract gebruikt in plaats van 2 vanillestokjes. Ging prima! Tijdens het bakken in de oven gebruikte ik trouwens de grillstand. Oh en de spekkoek is de dag erna nóg lekkerder. Hij is dan wat steviger en kleffer.

Dan heb ik nog een tip die ik je graag mee wil geven tijdens het bakken: Schep 2-3 eetlepels per laag en laat dit een halve minuut staan zodat het beslag door de warmte gaat smelten. Het beslag is dan veel makkelijker te verspreiden. Dit kun je doen met behulp van een lepel maar ook door de springvorm (met ovenhandschoenen aan) een beetje rond te draaien.

spekkoek
spekkoek

Ingrediënten voor 1 spekkoek:

 • 2 vanillestokjes
 • 500 gram roomboter, op kamertemperatuur in blokjes + extra voor invetten
 • 350 gram witte basterdsuiker
 • ½ theelepel zout
 • 15 eierdooiers
 • 180 gram bloem
 • 5 eetlepels gecondenseerde melk
 • 2 ½ theelepels Javaanse kardemompeulen
 • 4 theelepel nootmuskaat
 • 2 ½ theelepel kruidnagels
 • 5 theelepels kaneel
 • 5 eiwitten

Handig om te hebben

Zo maak je de spekkoek

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden (alleen onderwarmte). Halveer de vanillestokjes over de lengte en schraap het merg eruit.
 2. Meng met de mixer de roomboter met het vanillemerg, de basterdsuiker en het zout tot een lichtgele massa. Voeg geleidelijk aan de eierdooiers toe en meng tot het ei volledig is opgenomen.
 3. Blijf mengen en voeg geleidelijk aan de bloem en tot slot de gecondenseerde melk toe. Meng het geheel tot een egaal beslag en verdeel het over twee ruime kommen.
 4. Maal in de vijzel de kardemom, nootmuskaat en kruidnagels met het het kaneelpoeder fijn. Spatel de gemalen specerijen door het beslag in één van de kommen.
 5. Klop met de mixer in een schone, vetvrije kom de eiwitten op. Verdeel het opgeklopte eiwit over de twee beslagkommen en spatel het er kort doorheen.
 6. Verdeel voor de eerste laag een dun laagje van het donkere specerijenbeslag en bak het 4-5 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
 7. Neem de springvorm uit de oven en zet de oven nu op grillstand of op alleen bovenwarmte. Verdeel een dun laagje van het lichte beslag in de springvorm en bak weer 4-5 minuten in het midden van de oven.
 8. Bak zo om en om 18 lagen. De spekkoek is na ongeveer 90 minuten bakken klaar. Gebruik voor een gelijkmatige eindresultaat telkens dezelfde hoeveelheid beslag en eindig met een witte laag.
 9. Neem de spekkoek uit de oven en laat hem volledig afkoelen. Verpak hem in plasticfolie of vries hem in stukken in.

Soms krijg je luchtbellen in het beslag. Deze kun je met de voet van een wijnglas, ingesmeerd met wat boter, voorzichtig weer platdrukken.

Geniet ervan!

Ook nieuwsgierig geworden naar dit boek? De Bijbel van de Indonesische keuken is o.a. bij Bol.com verkrijgbaar voor €31.99.

11 Comments Add New Comment

 1. Hoi Jenny,

  Voordat ik het boek bestel, ben je nog steeds enthousiast over het boek? En heb je toevallig de rendang gemaakt?

  Thanks alvast!

 2. Hi Jenny, hoeveel kaneel gaat er in dit recept? Het staat wel vermeld bij stap 4, maar niet in de ingrediëntenlijst. Alvast bedankt!

   1. Geen probleem, bedankt voor je snelle reactie! Ik denk dat er 5 theelepels moet staan? ?

 3. Dankjewel voor deze leuke review van mijn boek Jenny???
  Die spekkoek en de dadar gulung ziet er heel goed uit!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *