Baksels Recepten

De lekkerste red velvet cake

Red Velvet Cake

Jaaa, daar is hij dan! Het recept voor mijn mega lekkere red velvet cake. Ik denk dat iedereen deze taart wel kent. Een lekkere smeuïge cake met vanillesmaak en een vleugje chocolade. De frosting van witte chocolade en roomkaas maakt de taart helemaal af. Een red velvet cake maken stond al heel lang op mijn to-do list en met de komst van mijn nieuwe KitchenAid was er geen excuus meer. Ik dook meteen de keuken in. De afgelopen dagen ben ik druk bezig geweest om mijn recept te finetunen en nu is daar het recept dan eindelijk. Hij is zó goed gelukt.

Ik vond het leuk om voor dit recept helemaal uit te pakken en heb daarom vier cakes gemaakt. Daardoor is de taart lekker hoog geworden en zie je bij het aansnijden 4 lagen cake met de frosting ertussen. Je kunt er ook voor kiezen om het recept te halveren en twee lagen cake met frosting er tussen te maken. Nét zo lekker.

Psst.. ik heb van meerdere mensen om mij heen te horen gekregen dat mijn versie lekkerder is dan die van de De Drie Graefjes!

Red Velvet Cake
Red velvet cake samen met mijn nieuwe KitchenAid <3
Red Velvet Cake

Ingrediënten

Voor 12-14 grote porties

Voor de cake

 • 680 gram (patent)bloem
 • 120 gram maizena
 • 30 gram cacao
 • 10 gram baking soda
 • 1 theelepel zout
 • 200 gram roomboter
 • 600 gram suiker
 • 4 eieren 
 • 300 ml olie
 • 500 ml karnemelk
 • 2 eetlepels azijn
 • 2 eetlepels vanille extract
 • 4 theelepels rode kleurstof (ik gebruik een gel voor een fellere kleur)

Voor de frosting

 • 600 gram roomkaas
 • 150 gram roomboter
 • 750 gram poedersuiker
 • 400 gram witte chocolade
 • 1 eetlepel vanille aroma/extract
 • Eventueel: paar eetlepels maizena

Benodigdheden

 • 2 (of 4, als je die hebt) springvormen van 20 cm
 • standmixer
 • bakpapier
 • een hittebestendige kom
 • 2 mengkommen
 • spatel
 • paletmes
 • zeef

Zo maak je de red velvet cake

 1. Maak eerst de frosting. Smelt de witte chocolade in een een hittebestendige kom au-bain marie. Laat dit een beetje afkoelen. 
 2. Klop ondertussen de boter luchtig met de standmixer (gebruik de vlinder). Voeg dan de roomkaas toe samen met de vanille en laat het op een lage stand ongeveer 3 minuten draaien. Giet dan de lauwe gesmolten witte chocolade toe. Voeg als laatst beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat mengen tot het een egale en luchtige frosting is. Eventueel kun je nog een paar eetlepels maizena toevoegen aan de frosting om hem te verstevigen als dat nodig is. Zet in de koelkast om op te stijven/stevig te worden.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodems van de springvormen met bakpapier. Vet de zijkanten in met boter en stuif hier een dun laagje bloem op. 
 4. Maak dan de cakes. Hiervoor doe je de boter in een schone standmixer kom, weer met de vlinder. Mix de boter luchtig. Laat draaien terwijl je de suiker erbij gooit. Voeg dan één voor één de eieren toe. Vervolgens de olie, azijn, vanille, karnemelk en kleurgel.
 5. Meng in een mengkom de bloem, maizena, cacaopoeder, zout en baking soda met elkaar. Haal dit door een zeef boven een andere kom en voeg dan toe aan de standmixer kom. Meng dit geheel tot een glad beslag. 
 6. Als je vier springvormen hebt kun je het beslag verdelen over de vier springvormen. Anders verdeel je eerst de helft van het beslag over twee springvormen. Bak de cakes eerst 25 minuten op 180 graden en verlaag daarna de temperatuur naar 140 graden en bak hem nog 20 minuten. Check met een saté prikker of ze gaar zijn en doe ze daarna op een rooster om af te koelen. Na 15 minuten kun je ze uit de vormen halen, zodat ze nog beter kunnen afkoelen.
 7. Bekleed de bodems van de springvormen weer met bakpapier en vet de randen in. Verdeel de rest van het beslag over de twee vormen en bak weer in de oven voor 25 op 180 graden en daarna 20 minuten op 140 graden. Check weer of ze gaar zijn en leg ze ook op een rooster. Na 15 minuten kun je ze uit de springvormen halen, zodat ze nog beter kunnen afkoelen.
 8. Als de 4 cakes goed zijn afgekoeld, snijd je de opgebolde bovenkant van de cakes af zodat ze mooi plat zijn van boven.
 9. Nu kun je gaan bouwen. Smeer met een paletmes een laag frosting op de eerste cake en leg hier de tweede cake bovenop. Herhaal totdat je bij de laatste cake bent.
 10. Leg de laatste cake met de onderkant naar boven, zodat je een gladde bovenkant heb. Smeer deze ook in met de frosting en neem nu ook de randen mee. 
 11. Zet de taart terug in de koelkast om weer op te stijven. Haal na een uurtje de taart er weer uit zodat je de frosting met de paletmes wat strakker kunt maken. Klaar!

Eet smakelijk!

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met KitchenAid.

PS ik heb onwijs veel zin om een kookboek te maken met wereldgerechten maar hier wil ik pas mee aan de slag gaan als ik weet dat er animo voor is. Heb je dus interesse in een kookboek van mij en zou je hem graag willen hebben? Meld je dan hier aan!

51 Comments Add New Comment

 1. Hi Jenny,
  Deze week ga ik de red velvet taart maken. Ik vroeg me alleen af of de hoeveelheid poedersuiker voor de frosting wel klopt? Er staat nu 750 gram (drie bussen) in het recept. Dat lijkt me veel, maar ik kan het mis hebben. Is dit wel wat het moet zijn of staat er een 0 teveel in het recept? Alvast bedankt voor je reactie!

 2. Ik heb er een blue velvet van gemaakt als geboortetaart. De helft van de ingredienten voor een 3 laagse 15cm taart was perfect. De baktijd was alleen erg zoeken en ik dacht dattie mislukt was. De helft poedersuiker gedaam voor de frosting aangezien ik het snel te mierzoet vind. Hij was heerlijk!! Ik vond ‘m ook beter dan die van de drie graefjes! Thanks voor dit recept.

 3. Beste Jenny, kan dit ook in 3 balvormen van 22-23 cm gemaakt worden? Zou je dan andere baktijden aanraden? Want de cakes worden wel ongeveer even hoog.
  Gr
  Prabath

  1. Dat durf ik niet te zeggen, sorry! Ik heb dat niet geprobeerd. Het proberen waard wel! Laat je het weten als het is gelukt?

 4. Beste Jenny,
  Zou je dit ook in 3 springvormen van 22-23 cm kunnen maken? Lagen worden dan ongeveer even dik. Zou je dan zelfde baktijden gebruiken, of heb je daar andere tips in?

 5. Hallo

  Ik wil het recept gaan maken
  Maar wat voor roomkaas heb je gebruik?
  Monchou of philadelphia ?

 6. Dit recept is echt top! Mijn nieuwe favoriet om te bakken. Ik heb van alles de helft genomen qua ingredienten en hem in een wat hogere bakvorm van 18 cm doorsnede gebakken. Hierdoor is de baktijd veel langer en na twee keer proberen ben ik er nog niet helemaal achter qua tijd en temperatuur. Ik kan de taart daarna in drie mooie lagen snijden en heb genoeg frosting. Mijn taart was goed voor 12 stukken aangezien hij nog al machtig is. Dank voor dit recept en hij is echt minstens zo goed als die van de drie graefjes

 7. Hoii, Ik heb wil graag de taart voor 20 personen maken, ik heb het recept gehalveerd en bij het recept gedaan zijn en dingen die u weet waar ik dan rekening mee moet houden?

 8. Bedankt voor het recept! Ik ga het morgen maken (:
  Kan ik citroensap gebruiken in plaats van azijn?

  1. Hoi, ik heb deze taart net gemaakt. Maar de hoeveelheden, holy moly ik heb een enorme taart in de koelkast staan (vier lagen, gemaakt met zo’n vier lagen bakvormen set van 20 cm) en dan heb ik nog een springvorm van 20 cm kunnen vullen. Ook de frosting bleef in elk geval een derde van over… Van de taart die afgesmeerd is kunnen echt wel 20 mensen eten denk ik. Ik heb meerdere keren gecheckt of ik het echt goed gezien had, maar ja dus!
   Nu dus mijn vraag, zou ik de overgebleven cake en frosting (los) kunnen invriezen? Dan kan ik er over een tijdje gewoon nog één in elkaar zetten. Want van wat ik nu geproefd heb, is hij wel ontzettend lekker (helaas niet rood genoeg geworden, hij is nu bruin ondanks drie tubes kleurstof van dr. Oetker. Ik bestel voor de volgende keer ook maar die kleurgel) ! Ik hoor het graag, bedankt voor het recept!

   1. Hi Inge, wat leuk dat je de taart hebt gemaakt. Dat de taart huge is, dat klopt! Haha. Dat vertel ik er ook bij. De helft van de taart maken geef ik daarom ook als optie. Wel gek dat hij bij jou wat anders uitvalt. Ik heb deze taart meerdere keren gemaakt en gebruik ook iedere keer een 20cm vorm. Heb je de vorm iedere keer maar een beetje gevuld? Misschien dat het daar aan lag.

    De cake kun je inderdaad invriezen. Ideaal! De frosting helaas niet. Die zou je dan opnieuw moeten maken.

   2. Hi Inge,

    Ik heb deze taart ook meerdere keren gemaakt, en de frosting is inderdaad wel veel, maar een dikke laag is dan ook wel lekker. Het is inderdaad ook wel een gigantische taart met zeker wel meer dan 14 stukken erin. Ik heb wel eens stukjes taart, met de frosting erop ingevroren, smaakte daarna nog net zo lekker!

   3. Ik heb de cake ook meerdere keren ingevroren met frosting en was nog steeds super lekker! Bij de toko (Aziatische supermarkt) hebben ze ook rode vloeistof, die gebruik ik altijd. Wordt het lekker rood van.

    1. Moet niet. Plantaardige boter zou ook kunnen denk ik! Ik heb voor dit recept wel gebruik gemaakt van roomboter inderdaad.

 9. Hey! Is 180 graden voor een elektrische oven of hetelucht oven? Ik ga het maken voor mijn broer zijn verjaardag :)

 10. Helaas heb ik maar een kleine oven, kan ik de vier delen ook na elkaar bakken?
  Heeft de backing soda dan geen invloed op het beslag als het zo lang buiten de oven staat? Ik dacht dat het beslag dan minder of niet meer rijst, zodra het in de oven staat.

 11. Hi Jenny,
  Zou ik de kleurstof van dr Oetker ook kunnen gebruiken denk je? Momenteel geen andere optie helaas. Zo ja, zelfde hoeveelheid? Thanks x

  1. Hi Cherry! Hmm daar heb ik het nog niet mee geprobeerd. Je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden en kijken of het beslag mooi rood is gekleurd. En anders wat extra’s erbij!

   1. Thanks voor de snelle reactie! Ja, ik heb zondag een high tea voor mijn zus die 30 wordt, dus ik ga zeker de show stelen :)

 12. Ik wil deze zo graag maken, maar dan moeten m’n vriend en ik ook alles opeten haha. Binnenkort maar wat vrienden uitnodigen om de taart aan te serveren.
  Ik ga wel opzoek naar een natuurlijke en vegan rode kleurstof. Dan maar iets minder rood haha.

 13. Ik ga deze van de week maken als afscheid op mijn werk. Ben heel benieuwd hoe die gaat smaken en of mijn collega’s hem lekker gaan vinden. Zou super graag en kitchenaid willen, maar die prijs… Heb nu een goedkopere keukenmachine en die werkt tot nu toe ook erg goed. Heb echt zin om de taart te maken!

  1. Hi Maxime! Ah wat leuk dat je met dit recept aan de slag gaat. Ik ben heel benieuwd naar het eind resultaat en wat jij en je collega’s ervan vinden. Laat je het weten?

  2. Hoihoi, ik ga vandaag jouw recept maken maar vind 600gr suiker erg veel! Kan dat verminderd worden of beïnvloed dat de smaak veel?

   Ben benieuwd!
   Groetjes naat ✨?

   1. Hi Naat, ahh deze taart bevat inderdaad heel veel suiker. Dat hoort nou eenmaal bij een red velvet en het zal de smaak zeker beinvloeden als je bijvoorbeeld maar de helft zou gebruiken. Is het gelukt allemaal trouwens?

 14. Ik ben jaloers!!! Ik wil ook een kitchenaid. Ik ga dit heerlijke recept ook maken maar moet het helaas met een simpele mixer doen. Ben heeeeeel benieuwd. Thanks voor het delen.

  1. Van welk merk gebruik je de kleurgel? Ik heb vorig jaar een redvelvet gemaakt en van de kleurstof die ik gebruikte moest er zo veel doorheen, bleef maar kleuren. Twee theelepels klinkt dan beter!

  2. Hoi Sanne! Haha als je mixer het maar goed doet, toch? Ik had hiervoor alleen een keukenmachine maar daar kon je geen deeg of frosting mee maken. Of mooi eiwit kloppen bijvoorbeeld. Ik miste echt nog zo’n mixer in huis die dat wel kon. Heel blij mee dus!

   Laat je het weten als je de red velvet cake hebt gemaakt? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *