Hotspots Hotspots in Nederland

Review: Wijnspijs Wandeling in Amsterdam

Wijnspijs wandeling

Van restaurant naar restaurant, gerecht naar gerecht en van wijn naar wijn. Klinkt goed, toch? Vond ik nou ook. En daarom ging ik op Wijnspijs avontuur door Amsterdam.

Een WijnSpijs Wandeling is de ideale manier om culinaire hotspots in een stad te verkennen. Tijdens deze wandeling ga je langs verschillende restaurants. Bij iedere hotspot wordt een gerecht en een bijpassend glas wijn geserveerd en vervolgens wandel je door naar de volgende culinaire hotspot. Heerlijk. Ik twijfelde nog over waar ik de Wijnspijs wandeling wilde gaan doen. Ik woon immers in Amsterdam en het leek me ook leuk om een andere stad op deze manier te gaan ontdekken. Toch heb ik uiteindelijk gekozen voor mijn eigen stad. Ik had namelijk bij maar één van de restaurants die op de planning stond gegeten én de helft van de restaurants kende ik nog helemaal niet.

Wijnspijs stuurde ons op een zondagmiddag langs zes restaurants. Heel fijn is dat je alles op je eigen tempo kan doen. Zo kun je lekker bij kletsen met je gezelschap onder het genot van de heerlijke wijnen en spijzen. We hebben een top middag gehad. De deelnemende restaurants zal ik hieronder uitlichten. We begonnen het avontuur om 12:00 bij Brasserie Amsterdam.

Wijnspijs wandeling

Brasserie ambasade

De Brasserie Ambassade is een mooi restaurant op de Herengracht. Een top locatie. Bij binnenkomst werden we verwelkomd en werden onze jassen opgehangen. We namen plaats, er werd water voor ons ingeschonken en meteen een glaasje wijn: Neil Ellis Amica 2017. Een sauvignon blanc. Dat vind ik meestal niet zo bijzonder maar deze was gefermenteerd. Daardoor heeft het wat weg van een chardonnay en daar houd ik ontzettend van. Heel lekker. Kort daarna volgde het eerste gerechtje van deze middag. Sashimi van zalm met amandel en citroen en daaronder een crème van broccoli. Simpel, lekker maar niet een culinair hoogstandje. Wel een fris begin! Ik vind de Brasserie Ambasade een goede hotspot voor een zakenlunch. Een A-locatie, beetje statisch, afstandelijk, goede bediening. Niet iets waar ik snel zou eten maar wel leuk om eens gezien te hebben.

5&33

Bij Restaurant 5&33 heb ik al eens eerder gegeten. Ik at hier eens een heerlijke truffel pasta. Ik was benieuwd wat we nu zouden krijgen. We werden naar ons tafeltje gebracht en we kregen meteen wat brood en olijfolie. Het was hier heerlijk zitten. Een mooie setting, donker maar daardoor knus en gezellig. Vooral omdat de open haard aan stond. Het gerecht werd al snel gebracht: gegrilde bok choy met groene curry, wortel en quinoa. Het was prima, wel vrij pittig maar daar houd ik van. Ik ben geen fan van quinoa maar het paste verrassend goed bij dit gerecht. Om eerlijk te zijn had ik wel iets meer verwacht van 5&33. Ik vond het gerecht een beetje saai. De wijn maakte het goed. We kregen een glas Barba Collemorino, een pecorino. Smaakte naar appel. Lekker!

De waag

Je kent De Waag vast en zeker als je eens op de Nieuwmarkt ben geweest. Het is niet te missen. Het restaurant bevindt zich namelijk midden op de Nieuwmarkt. Ik dacht altijd dat dit een soort vet toeristisch bruin café was. Helemaal niet waar. Er hangt juist een romantische sfeertje. We namen boven plaats en het voelde een beetje sprookjesachtig zelfs. Alsof we gingen lunchen in een kasteel. De bediening schonk ons een glaasje rood in, vertelde wat over de wijn (Vignoble Muret, Syrah) en waarom het paste bij het gerecht wat we erbij kregen. De wijn was fris maar niet licht, en ook lekker fruitig. We kregen er een steak tartaar met Amsterdams zuur en gerookte eigeel crème bij. De steak tartaar was erg goed van smaak. Ook niet luchtig zoals gewend maar daardoor wel opvallend. Leuke hotspot. Goede bediening! Ik ben positief verrast.

Wijnspijs wandeling

Gusto

Vanuit de romantische hotspot de Waag, lopen we een paar minuten verder naar Restaurant Gusto. Gusto is een klein maar heel sfeervol Italiaans restaurantje en het voelde ook meteen alsof ik weer in Italië was. Zo gezellig! De bediening was heel vriendelijk en vertelde enthousiast over de wijn: Irena Catarratto Chardonnay. Een mooie volle Chardonnay, just how I like it. En toen vertelde hij ons dat we ravioli kregen gevuld met burrata. Ik ben mega fan van burrata. Het was FAN-TAS-TISCH. Ik wil dit nog een keer eten. Dit was zo’n heerlijk gerecht. Wat heb ik genoten. Restaurant Gusto, jullie zien me nog een keer terug!

Wijnspijs wandeling

Satchmo

Dit was ook echt top! Satchmo is een restaurant op het rokin. Lekker hip maar helemaal niet opgedrongen. Precies goed. We kwamen binnen en de serveerder vertelde dat ze ons in de watten ging leggen. Zo voelde het ook. We kregen een leuke uitleg en de placemat was een erg leuk detail. Hier stonden de ingrediënten op van ons gerecht én de wijn: de Verdejo Rueda. Een lekkere borrelwijn die erg goed smaakte bij het gerecht. Het gerecht was gedurfd en heel smaakvol. Beef tataki met rivier kreeftjes, butter soy, schuim van soja en een spons van sesam. Heerlijk! Na afloop kwam de serveerder vragen of alles naar wens was, hoe de wijn was en hoe we het gerecht vonden. Ook kregen we een bon voor een wine flight mee. Mochten we eens terugkomen bij Satchmo, kunnen we deze bon meenemen en krijgen we een glas wijn cadeau bij het voor- en hoofdgerecht. Wat attent! We liepen beide heel blij het restaurant weer uit.

Adam & Siam

We hoefden niet veel te lopen voor onze laatste hotspot van deze middag. Adam & Siam bevindt zich ook op het Rokin, naast Satchmo. Ik kende het nog niet en wist niet wat ik kon verwachten. Het is een erg ruim restaurant met meerdere zalen. Had ik niet verwacht zo in het centrum van Amsterdam. Ik voelde de Asian vibes meteen. Het restaurant heeft het kitcherige van Azië maar ook het koele van Amsterdam. We kregen de Bamberger Noir de Noir uit 2016. Een Duitse rode wijn. Hij smaakte vol maar toch ook weer licht. Simpel maar erg smaakvol. De bediening was hier iets minder verzorgend in vergelijking met Satchmo of Gusto maar wel gewoon prima. We kregen bamboe met biefstuk reepjes bereidt op Thaise wijze. Ik ben gek op de Thaise keuken, dus ook hier maak je me heel blij mee. Een mooie afsluiter van een heerlijke middag.

Vind ik de Wijnspijs Wandeling een aanrader?

Jazeker! Ik vond het erg leuk. Niet alles was even goed maar er zaten pareltjes bij. Heerlijk dat ik deze nieuwe plekken en smaken nu heb leren kennen door deze Wijnspijs Wandeling. En hoe leuk om op deze manier samen een stad te ontdekken? Ik vind de Wijnspijs Wandeling ook een leuk cadeau om te geven als iemand in je omgeving naar een andere stad verhuisd.

Ben je enthousiast geworden? Reserveren kan via www.wijnspijs.nl

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking maar dat weerhoudt mij er niet van om mijn eerlijke mening te geven.

2 Comments Add New Comment

  1. Wat klinkt dit goed! Superleuk om zo een stad te leren kennen. Heb Gusto ook meteen op m’n lijstje met resto’s waar ik heen moet gezet. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *