Beauty

Waarom je iedere dag zonnebrandcrème moet smeren

iedere dag zonnebrandcrème

Een tube zonnebrandcrème of spray heb ik standaard in m’n tas. Het hele jaar door, ook in de herfst en winter. In deze blog ga ik je uitleggen waarom.

Ik ben geen dermatoloog, laat ik dat voorop stellen. Wel vind ik huidverzorging heel interessant. Zonnebrandcrème is een hele belangrijke stap in een huidverzorgings routine. Daarom smeer ik iedere dag zonnebrandcrème. Ik vroeg onlangs op Instagram of meerdere iedere dag zonnebrandcrème smeren. De meerderheid deed dit niet met als reden dat ze te lui zijn, ze alleen in de zomer smeren, ze het niet prettig vinden op hun gezicht, ze een getinte huid hebben en zo kan ik nog wel even door gaan. Dat bracht me op het idee om deze blog te schrijven.

Zonnebrandcrème het hele jaar door

Op hete zomerdagen lees je overal het advies om goed te smeren. Smeren, smeren, smeren! We nemen daarom allemaal braaf zonnebrandcrème mee als we naar het strand gaan want we willen onze huid niet beschadigen. Maar hoe zit het met al die andere dagen in het jaar? De ultraviolette stralen (UV-straling) van de zon kunnen de huid op deze dagen namelijk nog steeds beschadigen. Ook als je even een blokje om loopt en ook als het geen zomer meer is. Deze stralen zijn namelijk het hele jaar door overal aanwezig, of het nou warm of koud weer is.

iedere dag zonnebrand

Je hebt twee verschillen soorten uv-straling:

  1. UVA-straling (geheugensteuntje: A van Aging). Deze stralen zijn het hele jaar aanwezig, worden niet door glas tegengehouden en worden minder goed gefilterd door wolken. Deze straling dringt dieper door in je huid en kan je huid beschadigen. Denk aan: huidveroudering en zelfs huidkanker.
  2. UVB-straling (geheugensteuntje: B van Burning). Deze stralen worden sterk beïnvloed door de dikte van de ozonlaag en daarmee de seizoenen. Ze zorgen voor vitamine D aanmaak en dat je huid een tan krijgt. Van deze straling kun je dus verbranden. Ook deze straling is verantwoordelijk voor beschadiging van je huid.

Het zonlicht dat onze aarde bereikt bestaat voor ongeveer 95% procent uit UVA-straling. Je verbrandt er dus niet door maar het dringt wel diep in je huid. Een teveel aan UVB-straling merk je direct want je huid wordt rood. Dat gaat helaas anders bij een teveel aan UVA-straling. Dit merk je niet gelijk op want je krijgt geen zichtbare ‘waarschuwing’ zoals bij de UVB-straling (namelijk: rood worden). Herhaaldelijke blootstelling aan UV-straling beschadigt je huid (óók bij een gekleurde huid) en zorgt voor (vroege) huidveroudering zoals pigmentvlekken, rimpels, droogheid, verslapping.

Zoals je kunt lezen is zonnebrandcrème ook heel belangrijk om rimpels tegen te gaan. Het is het de beste anti-rimpel crème. Dit weten veel mensen niet. Het is een huidverzorgings product dat meteen werkt en ervoor zorgt dat je je huid gezond en jeugdig houdt. En tuurlijk, rimpels horen bij het ouder worden. We kunnen het niet vermijden maar het is toch wel fijn om het te beperken.

Goed, rimpels wil je het liefst voorkomen, maar huidkanker door overmatig blootstelling aan de zon is nog een veel groter risico. Daarom: smeren! Het is de beste manier om je huid te beschermen. Voor mij is het iets vanzelfsprekend geworden. Het zit standaard in mijn dagelijkse huidverzorgings routine om zonnebrandcrème aan te brengen op m’n gezicht, hals, borst en handen. Het zit ook standaard in m’n tas om opnieuw te sprayen of smeren gedurende de dag.

Dus iedere dag zonnebrandcrème smeren!

Als je naar buiten gaat doe je er dus goed aan om je huid te beschermen tegen de zon door middel van een goede zonnebrandcrème. Een goede zonnebrandcrème beschermt de huid tegen zowel UVB als UVA. Check dit dus altijd even. Maar ook binnenshuis is een laag zonnebrandcrème aan te raden als je bijvoorbeeld dichtbij het raam werkt want, zoals je hierboven hebt gelezen, laat UVA-straling zich niet tegenhouden door glas.

Smeer dus het hele jaar door! Smeer jij jezelf dagelijks in met zonnebrandcrème, ook in de winter?

Bron: KWF Kankerbestrijding, Kanker.be, & RIVM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *