Sport Voeding

Wat moet ik eten voor een hardloopwedstrijd?

Sta je morgen aan de start van de Dam tot Damloop? Dit is de vraag die elk jaar weer naar voren komt…

Wat moet ik eten voor een hardloopwedstrijd?

Wat eten we vanavond? En ook niet belangrijk: wat eten we morgen? Hoe kun je je nou het beste voorbereiden zodat je morgen je snelste 16km loopt? Dat ga ik je nu vertellen!

Zaterdag

Is het nodig om je vanavond vol te proppen met borden pasta oftewel koolhydraten? Nee, zeker niet. Voor deze afstand is het niet nodig om een extra bord pasta op te scheppen. Natuurlijk is het wel belangrijk om een koolhydraatrijke maaltijd te nuttigen dus pasta is een goede keuze maar een dubbele portie op voorbereiding voor the big day tomorrow is niet nodig. Wel raad ik je aan om vanavond uit te kijken met alcohol. Kun je je niet inhouden? Een glaasje of twee is oké maar houd het dan ook hierbij.

Voorkom trouwens dat je maaltijden vandaag en morgen niet té vezelrijk zijn (dus een overschot aan vezels) want dit kan problemen veroorzaken op race-day en dat is niet fijn. Eet ook vooral niet iets nieuws, probeer geen nieuwe gerechten uit. Daarmee neem je alleen maar onnodige risico en je wilt niet belanden op een dixi tijdens de race. Dat is zonde van je tijd en elke seconde telt morgen!

Zondag

Het is RACE-DAY! De grote dag is aangebroken. We hebben hier weken of wel maanden naar toe getraind. We gaan er alles uit halen, dit wordt jouw snelste race ooit. Straks sta jij aan de start en daarbij is het een zaak om een goede bodem te leggen voor de inspanning die jij dan gaat leveren. Neem ruim van te voren je laatste grote maaltijd, denk aan 3 a 4 uur van te voren. Je wilt niet rennen met een volle maag, dit om te voorkomen dat je maag gaat opspelen tijdens het lopen. Niet fijn kan ik je vertellen! Buikpijn tijdens het lopen wil je echt voorkomen en vooral tijdens een race.

Ontbijt morgen gewoon hoe je normaliter ontbijt, probeer zoals eerder genoemd niets nieuws uit. Whatever that may be; je hebt het tijdens je voorbereiding ook gedaan en het is niet nodig om dit op race-day anders te doen.

Houd de laatste twee uur je vochtbalans goed op peil. Drink genoeg water! Eten is nu niet meer nodig. Wel raad ik je aan om een banaantje of eiwitreep mee te nemen, voor als je toch de nodige trek krijgt. Je bent nu klaar voor de race. Aan je voeding kan het nu niet meer liggen. You can do this!

You’re gonna rock! Succes iedereen!!

9 Comments Add New Comment

  1. Dank je voor de tips! Ik loop morgen de damloop, dus kan ze goed gebruiken. Voel gezonde spanning :)
    (Kleine tip, zonder flauw te willen doen: er staan best wat spelfouten en gekke zinnen of verkeerd gebruikte woorden in dit stukje. Mis nog een keertje doorlezen?)

  2. Ooh ik ben echt verliefd op die kleding die je aan hebt op de foto’s! Supertof!!

  3. Leuk en handig dit!
    Alleen bij deze zin: “ook vandaag geld weer” moet er een t achter de d.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *