Voeding

Suikervrij eten bestaat niet

suikervrij eten bestaat niet

suikervrij eten bestaat niet

Vandaag de dag hoor ik nog steeds dat mensen graag suikervrij willen eten en daarom wil ik er dan ook graag een artikel aan wijden op mijn blog. Suikervrij eten bestaat namelijk niet en suiker an sich is ook helemaal niet slecht.

Dat ik cola light drink, is niet omdat normale cola veel suiker bevat. Het is omdat cola calorieën bevat en ik liever calorieën eet ipv drink. Ik vind het dan ook jammer dat mensen bang zijn voor suikers. In bijna elk product zit wel suiker. Ja, óók in granen, fruit, zuivel en groenten. Het is dus vrijwel onmogelijk om geheel suikervrij door het leven te gaan. Naast dat het vrijwel onmogelijk is, is het ook onnodig. Natuurijk zijn er grenzen, een teveel is van niets is goed.

Hebben wij suiker nodig?

Ons lichaam heeft suiker nodig en het is zelfs noodzakelijk voor de vertering van voedsel en om het bloed te bevoorraden. Suiker is dé meest gelieve brandstof die onze hersenen en centraal zenuwstelsel nodig hebben om te blijven functioneren. Zonder suiker is ons energielevel laag en is ons concentratievermogen ook stukken minder.

Zijn er verschillen soorten suiker?

Zoals ik al aan gaf, zit suiker in heel veel producten. Suiker zit niet alleen in frisdrank & snoep. Suiker zit ook in fruit en groenten. Suiker is eigenlijk een overkoepelende term voor verschillende soorten suiker, het wordt ook wel koolhydraten genoemd.

Wanneer het over suiker gaat kan het gaan over fructose (vruchtensuiker), suiker in melk (lactose) of bijvoorbeeld suiker in de vorm van zetmeel (aardappelen of rijst). In het lichaam worden echter alle suikers op dezelfde manier afgebroken en komen uiteindelijk als glucose in het bloed. Een suiker is een suiker en het lichaam maakt daar geen onderscheid in. Je wordt dus niet opeens dikker van een grammetje suiker uit snoep dan van een gram suiker uit fruit of groenten.

Dat er geen verschil zit tussen de suikers uit een mars of twix of suikers uit een broccoli of appel betekent niet dat beide producten evengoed zijn. Een mars bevat nou eenmaal veel minder voedingsstoffen in tegenstelling tot een stuk fruit. Denk aan vitamines, mineralen en vezels.  Bij het kiezen van een product is het namelijk wel degelijk van belang om hier naar te kijken en je keuzes daarop te baseren.

Suikervrij eten bestaat niet

Suikervrij eten bestaat niet

Suikervrij leven is niet haalbaar en daarnaast dus ook onnodig. Er heerst vaak een misverstand rondom suikervrij eten. De uitspraak ‘ik eet suikervrij’ is dan ook onzin. De meesten doelen namelijk op het vermijden van toegevoegde suikers. Daar kan ik me wel goed in vinden. Producten met veel toegevoegde suikers bevatten vaak ook veel calorieën. Je kunt dus wel beter gaan voor een appel dan weer voor de zoveelste mars icecream.

En daarom drink ik dus liever een coca light dan normale cola. Naast de suikers in een normale cola levert het verder geen voedingsstoffen op. Die extra suikers en calorieën hoef ik niet binnen te krijgen. Suikervrij leven bestaat niet maar we kunnen wel ons best doen om niet teveel bewerkte producten te eten met toegevoegde suikers. Suiker op zich is dus niet slecht maar zoals met alles geldt ook hier: geniet maar eet met mate!

Jenny

Volg mij ook via BloglovinFacebookSnapchat & Instagram

10 Comments Add New Comment

 1. Mooi schreven! Informatief, verhelderend en genuanceerd. We moeten onszelf niet dommer maken door te stoppen onze hersenen te voorzien van de benodigde brandstof :) ik neem nog een appel!

 2. Gedeeltelijk mee eens. Echter de light versie kiezen vanwege het lage aantal calorieën vind ik juist te kort door de bocht. Dan verwijs ik graag naar een artikel over light op de site van de gezonde vrouwen academie. Klein lesje over insuline.

 3. Sorry hoor maar je bent echt slecht geïnformeerd. De suikers waar mensen het over hebben zijn geraffineerde suikers, en reken maar dat je lichaam deze anders verwerken dan natuurlijke suikers. Je lichaam hoeft namelijk geen energie te leveren om ze af te breken, wat wel het geval is bij natuurlijke suikers. Ik zou als ik jou was wat meer informatie opzoeken voordat je zo een bericht plaatst want als je het mij vraagt heb je geen idee waar je het over hebt.

 4. Aan mijn lichaam merk ik echter dat wanneer ik geraffineerde suikers binnen krijg, mijn energieniveau enorm daalt. Dan heb ik last van erge vermoeidheid in de middag en voel mijzelf zelfs zien ervan.
  Helemaal suikervrij gaat inderdaad niet, maar zoveel mogelijk vermijden van geraffineerde suikers wel!
  Sommige mensen vinden dit vreemd, maar beter dat dan mijzelf ziek voelen .

 5. Goed geschreven Jenny, duidelijk zonder te veel poespas! Toevallig zei mijn moeder laatst ook dat ze vanaf nu geen suikers meer gaat eten. Toen heb ik haar toch maar eens duidelijk uitgelegd dat koolhydraten ook gewoon suikers zijn, in welke vorm dan ook. Ik lees alleen niks over geraffineerde suikers en ongeraffineerde suikers, het is toch zo dat ongeraffineerde suikers langzamer in het bloed worden opgenomen dan geraffineerde? Vanwege het behouden van vezels, vitaminen, mineralen etc. Misschien handig om er bij te zetten :).

 6. Echt een verademing dit artikel. Je zegt precies wat ik denk en hoe ik het ook zie! Heerlijk om te lezen.

 7. Ik snap die ophef niet als mensen zeggen dat ze suikervrij willen eten. Het ligt beter in de mond dan; ik eet zonder toegevoegde suikers.
  Het is toch alleen maar fijn dat mensen bewust bezig zijn met hun voeding en geen onzin voer in hun gezicht proppen.
  ik eet ook ‘suikervrij’ waarmee ik bedoel dat ik geen producten wil eten waar suikers niet van nature inzitten.

 8. Heel leuk om te lezen! Mensen zijn tegenwoordig zo panisch over alles wat zogenaamd slecht is. Goed dat je er over schrijft!

 9. Ik denk dat we dit nog duizend keer kunnen herhalen haha. Blijkbaar is suiker nu de absolute boosdoener voor veel mensen, zoals vet dat eerder was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *