Events

Een dag op bezoek bij de sojateler in Nederland

sojateler in Nederland

Gesponsord – Wist jij dat sojabonen in Nederland verbouwd kunnen worden? Alpro streeft naar meer lokale sojateelt en nam mij mee naar een sojateler in Gelderland. Kijk gezellig mee!

Op naar Gelderland!

De wekker ging aardig vroeg want ik werd om tien uur verwacht in Hoog Soeren, dat ligt in Gelderland. Ik had geen idee wat me te wachten stond, behalve dat we een sojaveld zouden gaan bezoeken. Ik wist dat Alpro sojabonen gebruikten die duurzaam geproduceerd zijn maar ik had geen idee hoe dat dan precies te werk ging. Zoals ik jullie al eens eerder heb verteld, probeer ik nog steeds vaker te kiezen voor plantaardige producten. Elke dag vlees of zuivelproducten eten hoeft voor mij niet meer. Ik ben me er steeds meer van bewust dat we wat liever mogen zijn voor deze wereld. Zowel voor de dieren, als onze omgeving, natuur en milieu.

sojateler in Nederland

Bij aankomst kregen we allemaal een welkomstdrankje, geheel plantaardig natuurlijk. Voordat we het veld op gingen, kregen we eerst wat informatie en deze wil ik graag met je delen. Want zoals ik net al zei, is plantaardig eten goed voor onszelf maar ook voor de planeet. Plantaardige voedingsmiddelen vergen minder water en land en stoten minder CO2 uit. Alpro ziet dit heel goed in en daarom vind ik wat ze doen zo tof. Zo produceren ze uitsluitend sojabonen in Europa en Canada en ze streven ze naar nog meer lokale sojateelt.

sojateler in Nederland

Alpro haalt haar sojabonen uit Nederland en Canada

Waarom helemaal uit Canada hoor ik je denken? Dat was ook mijn vraag. Canada is toch niet echt lokaal? Alpro haar antwoord was dat in Canada de sojabonen nóg beter kunnen groeien dan in Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en te zorgen voor een continue aanvoer om het gehele jaar te kunnen produceren is het nodig om de bonen uit Canada te blijven gebruiken. De bonen uit Nederland en Canada worden gemengd en daar worden de producten van Alpro van gemaakt. De bonen worden overigens niet per vliegtuig maar per boot vervoerd.

De reden waarom Alpro uitsluitend kiest voor voor sojabonen uit Canada en Nederland is omdat deze sojabonen gegarandeerd GMO-vrij zijn. Dit betekent dat de sojabonen niet genetisch gemodificeerd zijn. Daarnaast weet Alpro hierdoor ook zeker dat de sojabonen niet uit ontboste gebieden komen. Over alles is nagedacht zoals je kunt lezen. Alpro is goed bezig.

sojateler in Nederlandsojateler in Nederland

Lunchbreak

Alpro streeft nu dus naar nog meer lokale sojateelt in Nederland en ik word er blij van om dat te horen. Hoe lokaler, hoe beter. Ik was heel benieuwd naar hoe de sojabonen in Nederland worden verbouwd. Eerst kregen we nog een heerlijke lunch met de producten van Alpro en daarna gingen we, samen met de teler, de sojavelden op.

Het blijft natuurlijk wel Nederland dus natuurlijk moest het weer gaan gieten op het moment dat we naar buiten wilden. Gelukkig was Alpro goed voorbereid en kregen we allemaal een regenjas, regenlaarzen en een stormparaplu mee ;)

sojateler in Nederland sojateler in Nederland sojateler in Nederland

Het veld op samen met de sojateler in Nederland

Eenmaal buiten vertelde sojateler Jan ter Horst dat er in 2015 wel 170 hectare geteelde soja geoogst werd in Nederland. Dit jaar denken ze dat het 305 hectare wordt. We liepen langs de sojavelden en Jan vertelde dat er wel duizenden verschillende soorten sojabonen bestaan. Alpro maakt gebruikt van de gele sojaboon, puur omdat deze soort de meeste voedingsstoffen bevatten. Hij vertelde dat het oogsten in Nederland rond deze tijd gebeurd, tussen september en oktober. Hij plukte een plant, die 70cm hoog kunnen worden. Om geoogst te worden moeten de planten helemaal verdorren zodat de bladeren van de plant vallen. Hier is nog wel wat zon voor nodig. Hij liet ons ook de peulen eraan zien. In de peulen liggen de boontjes die nu nog helemaal zacht zijn. Als de boontjes rammelen in de peul dan kunnen ze geoogst worden. We mochten zelfs even proeven!

sojateler in Nederland sojateler in Nederlandsojateler in Nederland sojateler in Nederland

Omdat het zo erg aan het gieten was, gingen we weer gauw naar binnen. Ik ben aardig onder de indruk van Alpro en haar manier van werken. Zo’n middag als deze zet me weer aardig aan het denken en schudt me weer even wakker. Ik wil vaker stil staan bij de voedingskeuzes die ik maak. Ik vind dat ik al aardig goed bezig ben maar er is altijd ruimte voor verbetering. Dankjewel voor deze leerzame dag Alpro!

Kies jij zo nu en dan voor plantaardige producten en waarom?

Advertorial – Deze blog is in samenwerking met Alpro.

Toevoeging vanuit Alpro: Plantaardige voedingsmiddelen zijn doorgaans arm aan verzadigd vet. Vermindering van de consumptie van verzadigd vet draagt bij tot een in stand houding van normale cholesterolwaarden in het bloed.

1 comment Add New Comment

  1. Hoi Jenny,
    Wat word ik blij van dit bericht. Probeer zelf ook regelmatig voor plantaardige producten te kiezen. Maar was altijd een beetje sceptisch als het op soja aankwam. Want hoe verstandig is de keuze voor soja als er enorm grote hoeveelheden bossen worden gekapt voor de verbouwing of de sojabonen genetisch gemodificeerd zijn. Niet heel ‘plant’aardig meer :( Maar nu ik weet dat alpro bonen gebruikt die gewoon uit afkomstig zijn uit Nederland ga ik zeker de producten is uitproberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *