Voeding

Waarom je het beste kunt kiezen voor seizoensgroenten en fruit

seizoensgroenten

seizoensgroenten

Tegenwoordig kun je de meeste groenten en fruit het hele jaar door kopen in de supermarkt. Toch is het beter om te kiezen voor lokale producten. Waarom? Dat leg ik je uit!

Voor degene die het trouwens nog niet weten: seizoensgroenten zijn groenten die in een bepaald seizoen geproduceerd worden in eigen land.

Drie redenen waarom je beter kunt kiezen voor seizoensgroenten en fruit

1. Het is lekkerder, verser en gezonder!
Vind je ook niet dat aardbeien en frambozen lekkerder smaken in de zomer? Net zoals pompoenen in de herfst? Doordat deze groenten en fruit uit eigen land komen, hebben ze een minder lange reis ondergaan dan als we ze uit het buitenland halen. Hierdoor zijn ze lekker lang vers en vol vitamines en mineralen. Ook een fijne bijkomstigheid is dat als je de seizoenen aanhoudt, je vanzelf varieert binnen je voedingspatroon.

2. Het is milieuvriendelijker!
De reden dat je het hele jaar door kunt genieten van allerlei soorten groenten en fruit? Er wordt veel in verwarmde kassen gekweekt of per vliegtuig of vrachtwagen naar Nederland gebracht. Deze groenten en fruit hebben dus een aardige afstand gelegd. Naast dat er vitaminen en mineralen verloren gaan, is dit ook niet bepaald milieuvriendelijk. Kies dus lekker lokaal en wees lief voor onze planeet.

3. Bovendien is het goedkoper!
Naast het gezonde aspect en het feit dat het veel milieuvriendelijker is, betaal je voor seizoensgroenten en fruit ook een stuk minder. Dit komt dus omdat ze niet getransporteerd hoeven te worden, niet uit verwarmde kassen komen, er minder arbeidsuren voor nodig zijn en het ruim op voorraad is.

Welke groenten en fruit eet ik in welk seizoen?

Nu weet je wáárom je beter kunt kiezen voor seizoensgroenten en fruit maar natuurlijk is het ook handig om te weten welke producten dat in welk seizoen precies zijn. Hieronder vind je twee overzichten met de seizoensgroenten en fruit per maand. Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat door slecht weer een oogst verloren gaat of door goed weer een andere groenten of fruit het heel goed doet. Het is daarom niet altijd precies te zeggen welke groenten of fruit op welk moment het beste groeit maar je kunt deze twee overzichten wel als leidraad houden.

Hier vind je algemeen overzicht van het fruit per maand.

Hier vind je algemeen overzicht van de groenten per maand.

Nu snap ik dat je ook benieuwd bent naar lekkere recepten met de seizoensgroenten en fruit van de maand! Binnenkort zal ik daarom een artikel plaatsen met recepten die gemaakt zijn met de seizoensgroenten en fruit van de maand april.

2 Comments Add New Comment

  1. ‘Deze groenten en fruit hebben dus een aardige afstand gelegd. Naast dat er vitaminen en mineralen verloren gaan, is dit ook niet bepaald milieuvriendelijk. Kies dus lekker lokaal en wees lief voor onze planeet.’
    >
    Ik vind het mooi dat je graag streeft naar een betere planeet. Maar hoe zie jij eigen vliegreizen in dit perspectief? Jij legt ook heel veel afstanden af in vliegtuigen, wat schadelijk is voor het milieu. Ik ben benieuwd hoe je hier mee omgaat nu je steeds bewuster bent van de grote problemen met het klimaat.

    1. Hi Janneke, thanks voor je reactie! Ik zie het zelf liever niet zo zwart wit.. Ik streef inderdaad naar een betere planeet en daarom pas ik dingen aan in mijn leven. Juist ook omdat ik zo van reizen houd, probeer ik het te compenseren met weer andere dingen. Het is natuurlijk niet zo dat als ik om de wereld geef, ik meteen de grote hippie uit moet hangen. Ik probeer hier en daar wat te veranderen en hoop daarmee anderen te inspireren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *