Sport

Waarom foam rollen?

Wat is foam rollen en waarom is het een must om een foam roller aan je training toe te voegen? Ik leg het je uit in dit artikel.

Waar is foam rollen goed voor?

Door het gebruiken van een foam roller kun je knopen en verklevingen verwijderen in de spieren, dit worden ook wel triggerpoints genoemd. Door het verwijderen van de triggerpoints zal de flexibiliteit en de mobiliteit toenemen. Door middel van foam rolling verbetert de doorbloeding in de spieren. De spieren kunnen hierdoor gemakkelijker afvalstoffen afvoeren. De spieren worden minder stijf en het herstel is dus sneller. Een sneller herstel betekent ook een stukje blessure preventie want met stijve en volle spieren is de kans om een blessure op te lopen zeker aanwezig.

Voordelen van foam rollen

 • Zorgt voor een goed herstel van de spieren
 • Verwijdert de pijn en symptomen die trigger points veroorzaken
 • Verbetering van de range of motion (de bewegingsuitslag)
 • Verbetert de bloedcirculatie in de spier
 • Verbetert de flexibiliteit
 • Verhelpen van stijve spieren
 • Blessure preventie
 • Verbetering van de doorbloeding
 • Goedkoper alternatief voor professionele massages

Hoe gebruik ik een foam roller?

Eigenlijk heel simpel; er gewoon overheen rollen! Met je billen, kuiten, hamstrings, quads, heupen, rug enzovoort. Rol er langzaam overheen en herhaal dit een aantal keer. Vooral als je erge spierpijn hebt, is dit een aanrader! Vaak zijn de knopen extra pijnlijk, besteed daar de meeste aandacht aan. Even op je tandjes bijten dus!

Wanneer gebruik ik een foam roller?

Ik foam rol altijd vóór en ná mijn training, dit raad ik je ook zeker aan om ook te doen. Ook buiten mijn trainingsdagen gebruik ik een foamroller. Gewoon voor de tv! Dit doe ik om mijn herstel te bevorderen en me voor te bereiden op de volgende training.

Waar koop ik een foam roller?

Elke sportschool die een beetje met de tijd meegaat heeft wel een foam roller staan. Maar zoals ik zei is het eigenlijk ook een must om er een thuis te hebben, om op je rustdagen en je actieve rustdagen mee aan de gang te gaan. Ik gebruik zelf The Grid Pink foam roller van het merk Trigger Point die ik heb gekocht bij de Body & Fit. Natuurlijk zijn deze ook in andere kleuren te bestellen: Geel, oranje, zwart en legerprint. Deze foam roller is uitermate goed en is waarschijnlijk dezelfde die je ook terug vind in jouw sportschool.

De foam roller kun je hier bestellen. Prijs: €42,95
Of ga voor Body & Fit huismerk – nog goedkoper: €14,50

 

7 Comments Add New Comment

 1. De foam rollers zijn echt top!

  Ik had nog een vraagje.. Heb je misschien ook een artikel over wat jij eet/drinkt voor en na een work-out? Ik zie bij de Body & Fit shop ook allemaal voedingssuplementen en dergelijke staan.. Ik ben nog niet zo lang begonnen met krachttraining en weet niet of je hier iets van kunt aanraden? Of is het allemaal niet nodig?

  1. Hi Sam,

   Ik heb geen artikel over wat ik eet na een work-out maar wel een voedingsdagboek. Deze staat op de Facebook van Personal Body Plan en kun je hier terug vinden: https://www.facebook.com/PersonalBodyPlan/photos/a.389971034405359.88261.110485912353874/799197463482712/?type=1&theater

   Ik neem zo af en toe ook een eiwitshake maar dit is niet per se nodig als je je eiwitten kan halen uit je voeding. Ik eet wel vaak een eiwitreep maar dat is meer omdat ik het een handige tussendoortje vind en daarnaast gewoon heel erg lekker ;)
   Ik vind altijd; zorg eerst dat je basis goed op orde is en kijk dan verder naar hulpmiddelen!

 2. Kun je de foam roller ook gebruiken voor je nek? Ik heb daar vaak triggerpoints die helemaal vast zitten namelijk.

 3. Ja heb deze ook. Top product. Heb alleen nu beginnen peesontsteking in mijn heup dus maar eventjes niet rollen. Eerst beginnen met shockwave en dan hoop ik snel weer te kunnen beginnen met sporten en rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *