Voeding

The Daily Essentials

zomerse salade

Daily essentials

Ben jij bewust met voeding bezig? Weet jij wat je eet en denk je aan je gezondheid? Sinds vorige week ben ik me zelfs extra bewust van wat ik dagelijks eet en dat bevalt me goed. Héél goed zelfs! Ik ben fan van the Daily Essentials! 

Vorige week kregen wij een presentatie van collega en nutritionist Saraï Pannekoek over de visie van voeding binnen Changing Life (mijn werk). Hier vertelde zij onder andere over de Daily Essentials. Met The Daily Essentials wordt aangegeven wat je dagelijks nodig hebt aan voedingsmiddelen. Ik ben natuurlijk altijd wel bewust bezig geweest met mijn voeding maar deze presentatie gaf toch wel weer even een boost. Saraï vertelde het ook vol met passie en dat motiveerde mij enorm om me er nog bewuster mee bezig te houden. Ik ben gelijk de supermarkt in gegaan om lekker veel fruit en groente te kopen en ook gelijk maar weer een bestelling gedaan bij Body & Fit voor verschillende soorten vitaminen, noten, pitten & zaden.

Wat zijn Daily Essentials?

De zogenaamde Daily Essentials zijn eigenlijk een praktische vertaling van de Richtlijn Goede Voeding 2015. De Daily Essentials richten zich daarom op de gezonde(re) keuzes, gebaseerd op voedingsmiddelen. Op basis van deze keuzes krijg je verschillende essentiële voedingsstoffen binnen. Naast de voedingsmiddelen die je elke dag nodig hebt, zijn er ook voedingsmiddelen die je wekelijks nodig hebt. Daarom zijn ook de Weekly Essentials opgesteld. Varieer, experimenteer en beleef. Dat is wat Saraï ons adviseerde!

zomerse salade

The Daily Essentials

 • Minimaal 250 gram groente
 • 200 gram fruit
 • Volkoren graanproducten & aardappelen
 • 15 gram ongezouten noten & zaden
 • Zuivel en/of zuivelvervangers
 • Onbewerkt vlees of vleesvervangers
 •  Zachte en/of vloeibare (bereidings)vetten
 • Minimaal 2 liter vocht
 • 30-60 minuten bewegen (buiten je training om)

The Weekly Essentials

 • Peulvruchten
 • Vette vis
 • Zonlicht
 • Krachttraining

We can’t be healthy without a healthy planet – David Suzuki

Naast de Daily & Weekly essentials, legde Saraï ook nog meer uit over voeding. Zo kwam ze met bovenstaande quote van David Suzuki. Ik heb me hier nooit zo mee bezig gehouden, ook al wist ik dat dit natuurlijk wel nodig was. We moeten natuurlijk goed zorgen voor onszelf maar daar stopt het niet. Denk aan de dieren, het milieu en wees ook lief voor de wereld. Dit doen wij veel te weinig – ik ook. Onderstaand plaatje heeft me zo aan het denken gezet. Dat 1 burger gelijk stond aan 1 maand douchen.. hoe gek is dat?!

Wat kunnen we hier met z’n alle aan doen? Saraï gaf ons drie tips:

1. Eet meer plantaardig
2. Eet minder dierlijk (vlees/zuivel)
3. Bewaar verstandig, verspil minder

Deze drie tips neem ik zeker mee en ben ik me nu veel bewuster van. Ik probeer nu minder vlees te eten & ook meer plantaardig te eten. Jullie zullen daarom ook meer vega & vegan recepten tegen komen op JennyAlvares.com. Je kunt er hier & hier bijvoorbeeld al twee vinden en de komende tijd komen er nog meer leuke recepten aan. Stay Tuned!

Jenny

Volg mij ook via BloglovinFacebookSnapchat & Instagram

7 Comments Add New Comment

 1. Super leuk dat je meer vega & vegan recepten gaat doen!! Het milieu en de impact van vlees en vis waren voor mij ook een van de belangrijkste redenen om vegetarier te worden, alhoewel dat natuurlijk niet meteen hoeft ;) Alle kleine beetjes helpen!!

 2. Super dat je meer plantaardig gaat eten, met jouw bereik zal dat een positieve invloed gaan hebben! En aangezien je geïnteresseerd bent in de vegan lifestyle, kan ik deze docu’s aanraden: Cowspiracy, Forks over Knives, Earthlings, From farm to fridge, Hungry for Change, Vegucated.
  Nieuw in Amsterdam is trouwens ‘Meatless District’, een heel gaaf vega-restaurant :)

 3. Yes! Zo top dat je meer vegan recepten gaat posten!! Met jouw grote bereik zal het veel mensen gaan inspireren, zodat onze wereld net weer een stukje mooier wordt ! (;
  Keep it going !

 4. Vlees en Zuivel hebben toch beheeuurlijk veel onnodig cholesterol + vet (oorzaak nummer 1 ziekte in NL) ? Waarom niet sowieso bonen en bladgroen? Alleen de voordelen en niet de nadelen? Als het toch zo slecht is voor de aarde inclusief mens, kunnen we het net zo goed van het lijstje halen toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *