Sport

10 tips voor het rennen van een hardloopwedstrijd

hardloopwedstrijd

hardloopwedstrijd

Ik heb 10 tips voor jou waardoor je morgen op raceday ook daadwerkelijk raceready bent en optimaal kunt presteren, genieten en niet super zenuwachtig zult gaan starten.

10 tips voor het rennen van een hardloopwedstrijd

1. Zorg dat je op tijd bent.
Deze zet ik met stipt op nummer 1.. Wees op tijd! Zorg dat je van te voren goed voorbereid bent en je dus goed hebt ingelezen. Weet waar de startvakken zijn en waar je zult finishen. Weet waar je je spullen kunt achterlaten en waar je deze weer kunt ophalen. Wees er een uur van te voren. Mochten er nog dingen zijn (voor de zoveelste keer naar de wc bijvoorbeeld), heb je hier nog ruim de tijd voor.

2. Eet goed. 
Voor je wedstrijdrun heb je natuurlijk energie nodig. Zorg dat je van te voren goed eet maar niet te zwaar en doe dit drie uur van te voren. Je hoeft geen borden met pasta weg te werken als je bijvoorbeeld “maar” een halve marathon gaat lopen. Doe dit niet vlak voor de start, want dan loop je het risico van kramp en zullen we je misschien wel aan de zijlijn aantreffen terwijl je over je nek gaat. Geen goed idee. In dit artikel vertel ik meer over wat je het beste kunt eten voor een hardloopwedstrijd.

3. Kleed je goed.
De dag van te voren is het handig om te kijken naar de weersvoorspellingen. Zo kun je je kleding daar op aanpassen. Ook raad ik je aan om je echt niet te warm aan te kleden. Je kunt je beter juist iets te fris aan kleden, dan iets te warm. Je warmt namelijk wel op tijdens je run! Ook is dit niet het moment om te experimenteren. Net nieuwe schoenen gekregen maar er nog niet op gelopen? Laat deze thuis en draag je oude vertrouwde schoenen.  Dit is niet het moment om nieuwe dingen uit te proberen.

4. Zet je tas klaar.
Zorg dat je de avond van te voren op je gemak je tas in pakt. Maak een lijstje met wat je mee moet nemen en pak dit in. Dit voorkomt stress op de raceday zelf. Wat je absoluut niet moet vergeten?

 • Hardloopkleding, -sokken en -schoenen
 • Startnummer of een ander bewijs van inschrijving
 • Veiligheidsspelden om je startnummer mee vast te maken aan je t-shirt
 • Een chip voor tijdwaarneming als deze gebruikt word.
 • Droge kleding en eten & drinken voor na afloop van de race
 • Wat contant geld

5. Bepaal je doel. 
Dit vind ik een leuke! Je kunt van te voren natuurlijk nooit weten hoe een race gaat verlopen maar je kunt natuurlijk wel ergens op hopen en naar toe werken. Je hebt een doel, maak hier een plan aan vast. Begin je juist langzaam en neem je later gas of andersom? Wordt dit je eerste race? Dan raad ik je aan om inderdaad niet te snel van start te gaan en dit rustig op te bouwen.

6. Het is jouw race.
Probeer je zelf niet zo te laten beïnvloeden door anderen. Houd je eigen plan aan en probeer niet al te hard van start te gaan omdat anderen dat ook doen. Dit kan je gaan opbreken tijdens de race en dat is natuurlijk erg zonde.

7. Zorg voor aanmoediging. 
Je rent voor jezelf maar wedden dat jij extra je best doet als je opeens vrienden of familie aan de kant ziet staan? Ook loopt het makkelijker als je weet dat iemand je aan de finish staat op te wachten. Ik vind dat altijd echt mega fijn!

8. Houd rechts aan.
Niks is vervelender tijdens een run dan als jij wilt inhalen maar dit bijna niet kan omdat er 5 mensen naast elkaar lopen op precies dezelfde tempo. Probeer een beetje aan de rechterkant te lopen en als je wilt inhalen, heb je de ruimte om dit te doen via de linkerkant. Dit staat ook vaak aangegeven op borden langs de route.

9. Geniet ervan! 
Ik vergeet dit zelf wel eens en moet me er een aantal keer aan herinneren tijdens de run. Probeer om je heen te kijken en geniet van het moment. Geniet van de mensen om je heen en heb plezier!

10. Finish met een eindsprint! 
Wedden dat jij veel lekkerder finisht als je dit doet met een sprint? You can do this! Het einde is in zicht, letterlijk. Probeer de laatste paar honderd meters alles eruit te halen!

Als je morgen of binnenkort mee doet aan een run; heel veel succes & geniet ervan! 

Jenny

Volg mij ook via BloglovinFacebookSnapchat & Instagram

7 Comments Add New Comment

 1. Haha herkenbaar Jordi! Volgens mij gaat het mis omdat mensen niet door hebben dat het tempo wat ze lopen niet zo snel is… Ik ga zelf na inhalen ook altijd gewoon weer naar rechts. Anyway zondag weer een halve marathon dus hopelijk lopen ze daar wel zo veel mogelijk rechts. Super leuke site is dit trouwens!

 2. Thanks Jordy! Jaaa, mega irritant. Het is toch gewoon bekend dat je rechts moet aanhouden? Staat ook echt vaak aangegeven dus hoezo doen mensen dat niehiet!

 3. Natuurlijk heeft iedereen zijn of haar eigen tempo maar wat is het inderdaad gruwelijk irritant als, met alle respect, langzamere mensen stijf links blijven lopen. Kost echt veel energie om dan elke keer in die gaatjes te duiken met een versnelling.

  Leuk stuk Jen!

 4. Oeh dat rechts aanhouden: HEEL belangrijk punt! Hoe vaak ik niet bovenop iemands hak beland en in moet houden omdat een muts me afsnijdt tijdens een race (nu lijkt het alsof ik dat heel vaak doe, maar dat is niet zo, er zijn gewoon heel veel mutsen op de weg tijdens zo’n race). Handige tips, thanks!

  1. Grrrr zo irritant he?! Ik kan me er ook zo erg aan irriteren terwijl een race juist leuk moet zijn! Kan er dan echt over inzitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *