Baksels Recepten Snack

Zwarte bonen brownie

Het recept voor een heerlijke zwarte bonen brownie. Maak je geen zorgen, je proeft de bonen dus écht niet!

De zwarte bonen vervangen het meel in deze brownie en dat zorgt er onder andere voor dat dit lekkers een gezonde en voedzame bron is van eiwitten en vezels!

Ingrediënten 

 • 100 gram dadels (zonder pit)
 • 250 gram uitgelekte zwarte bonen uit blik
 • 2 eieren
 • 1 scoop vanille eiwitpoeder
 • 25 gram honing
 • 50 gram cacaopoeder
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout
 • Eventueel: 1 eetlepel zoetstof om hem nóg zoeter te maken

zwarte bonen brownie

Handig om te hebben

Hoe maak je de zwarte bonen brownie?

 1. Verwarm de oven op 180 graden. 
 2. Week de dadels een kwartier in heet water.
 3. Spoel de zwarte bonen om en laat goed uitlekken.
 4. Blend alle ingrediënten in een keukenmachine tot een glad beslag
 5. Giet het mengsel in een met bakpapier beklede bakvorm (of kies voor een siliconen bakvorm) en stop de bakvorm in de oven voor 20 minuten. 
 6. Kijk of de brownie gaar is door er met een satéstokje in te prikken. Is deze nog erg nat? Dan nog heel even in de oven doen! Persoonlijk vind ik de brownie veel lekkerder als de brownie nog een beetje nat is. Dan is het zo lekker smeuïg!
PS ik heb onwijs veel zin om een kookboek te maken met wereldgerechten maar hier wil ik pas mee aan de slag gaan als ik weet dat er animo voor is. Heb je dus interesse in een kookboek van mij en zou je hem graag willen hebben? Meld je dan hier aan!

33 Comments Add New Comment

 1. Hi Allen,

  ik vond het er echt super lekker uitzien en heb het zojuist gemaakt, maar het brokkelt uit elkaar en is redelijk droog en best saai qua smaak. Wel had ik met mijn blender moeite de boel te mixen, het leek te dik… Dus ik heb het wat aangelengd met water, dat zou de saaiere smaak kunnen verklaren….

 2. Hoi Jenny,

  Dit lijkt me een super lekker recept!
  Maar nu vraag ik me af, moet je echt 2 eetlepels bakpoeder gebruiken of bedoel je 2 theelepels?

  Liefs Tessa

 3. Ik denk dat je 2 theelepels ipv eetlepels bakpoeder bedoelt?:-) Verklaart ook waarom ‘ie bij velen zo droog wordt haha. Hier is hij net uit te oven met 2 theelepels bakpoeder and it’s good!

 4. Net gemaakt, heer-lijk! En zo simpel! Zal ‘m nog veel vaker maken :). Laatst ook je appelcranberry cake gemaakt, verslavend!!!

 5. Gebruik je 2 scoops a 26 gram? of totaal 26 gram eiwitpoeder? Zou je ook chocolade eiwitpoeder kunnen gebruiken? of word het dan too much?

 6. Net gemaakt, smaakt heerlijk! Maar tijdens het aansnijden brokkelt de cake uit elkaar.. Is niet een stevig geheel. Hoe kan dit?

 7. Hey Jenny ik heb zojuist de brownies gemaakt alleen ik vond ze niet echt naar chocolade smaken. Ligt denk ik aan het merk cacao dat ik gebruik. Zelfs met pindakaas er bovenop smaakt het nergens naar ? Welke gebruik jij?

 8. Zo ontzettend lekker! Ik heb hem net gemaakt. ik heb een vraagje, gebruik jij de nutri bullet? Ik dacht dat ik dat een keer op je snapchats gezien had! Ik gebruik hem en ik toen ik hem net openmaakte nadat ik het brownie beslag gemixt had ontplofte hij een soort van en kwam er een deel van het brownie beslag uit ? Heb jij dit ook een keer gehad? Is er iets wat je er tegen kunt doen? Groetjes

  1. Hmm ik gebruik voor dit receptje de nutribullet niet. Hiervoor gebruik ik echt een keukenmachine. Ik denk dat het komt omdat er geen lucht bij komt?

 9. Hoe zou je het eiwitpoeder kunnen vervangen? Of weglaten? Ik heb namelijk geen eiwitpoeder in huis. Verder klinkt het recept heerlijk!

  1. Sorry, zie hieronder het antwoord al! Maar hoe zou je het wel weg kunnen laten? Ik heb het namelijk nu niet in huis en wil het vanmiddag bakken dus in de tussentijd kan ik geen eiwitpoeder kopen…

 10. Dit is echt zo’n super lekkere brownie! Inmiddels al meerdere keren gebakken en hij blijft zalig. Ik maak regelmatig een dubbele portie en vries de brownie in stukken in. In de ochtend uit de vriezer halen en ik heb een heerlijk, gezond tusendoortje!

 11. Bij mij staan ze op dit moment in de oven! Ik heb het recept wel ‘ge-veganized’, dus ipv ei heb ik agar agar gebruikt en ipv whey protein heb ik soy isolate gebruikt. Het beslag was al heel lekker, dus ik ben benieuwd hoe ze uiteindelijk zullen zijn! :)

   1. Hee, ik heb de 2 eieren vervangen door 2 eetlepels Agar Agar met 8 eetlepels water. De brownies waren echt goddelijk! De onderkant was door de agar wel een beetje geleiachtig geworden, maar de smaak was perfect.

 12. Kun je de vanille eiwit poeder weg laten? Of vervangen Door iets bv gewoon merg van vanille?? Heb t niet in huis en vind het zonde om iets te kopen voor 1 recept..

  1. Ik zou deze zeker niet weg laten. Een zakje protein power hoeft echt niet duur te zijn. Bij de Body & Fit heb je al een zak van 750 gram voor 13,90. Kun je daarna lekker de keuken in om allemaal eiwitbaksels te maken:)

 13. OMG ziet er echt heerlijk uit. Ik wil dat altijd eens proberen maar in dit recept heb ik veel vertrouwen. Vrijdag lekker bakken it is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *