Baksels Brood Lunch Recepten

Zelf pitabroodjes maken

pitabroodjes

Sinds ik in Israël ben geweest, koop ik geen pita’s meer bij de supermarkt. Wat een wereld van verschil. Dan maar zelf de keuken in! De állerlekkerste pitabroodjes maak je namelijk zelf. Daar kunnen de harde en droge pita’s uit de supermarkt echt niet tegenop. Met mijn recept maak je lekkere zachte en fluffy broodjes. Het recept voor zelf pitabroodjes maken is ook heel simpel. Probeer het eens en ik weet zeker dat je ze vanaf dan altijd zelf maakt.

Deze pita’s zijn lekker met hummus of vul ze met groenten en shoarma of falafel!

pitabroodjes

De pita’s bakken

Zet bij het bakken van deze lekkere broodjes de oven op een zo heet mogelijke stand voor het beste resultaat. Het liefst op een pizzasteen maar ik snap dat niet iedereen deze in huis heeft. Op een bakplaat is ook prima. Mijn oven gaat tot 250 graden en voor dit recept heb ik deze temperatuur ook aangehouden. Ik bak ze 4-5 minuut in de oven. Blijf erbij als je de pita’s in de oven zitten. Doordat de broodjes zich vullen met de warmte lucht uit de oven, gaan ze helemaal bol staan. Best leuk om te zien.

Ingrediënten voor 6 pita’s

 • 500 gram bloem
 • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
 • 1 theelepel suiker
 • 1 theelepel zout
 • 1/2 theelepel baking soda
 • 300ml water
 • 1 eetlepel olie + extra voor invetten

Handig om te hebben

Zo maak je de pitabroodjes

 1. Meng in een mengkom de bloem, gist, zout, suiker en baking soda met elkaar. Haal dit door een zeef boven een (standmixer) kom.
 2. Voeg het water en een eetlepel olijfolie toe en kneed dit met de standmixer met een deeghaak tot een egaal deeg. Ongeveer 5-10 minuten. Als je geen keukenmachine hebt kun je het deeg uiteraard met de hand kneden.
 3. Als het goed is heb je nu één grote deegbol in je kom. Vet deze in met olie en leg een theedoek over de kom. Laat voor minimaal 1 uur rijzen.
 4. Het deeg heeft zich nu verdubbeld. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Haal het deeg uit de kom en snijd in 6 gelijke stukken. Draai hier mooie ronde bollen van. Leg de bollen op het aanrecht of op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de broodjes. Dek de bollen af met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen.
 5. Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden.
 6. Bestuif je werkblad weer met een beetje bloem en rol of kneed de bollen uit tot rond plat broodje.
 7. Leg de pitabroodjes op de bakplaat óf pizzasteen als je deze hebt en bak ze voor 4-5 minuten in de oven tot ze heel licht goudbruin zijn.
 8. Waarschijnlijk passen ze niet allemaal in de oven. Leg de pita’s in een schaal met een theedoek erin en dek deze ook weer af met nog een theedoek. Zo worden ze lekker zacht. Bak dan de volgende batch.

Geniet ervan! ♡

PS ik heb onwijs veel zin om een kookboek te maken met wereldgerechten maar hier wil ik pas mee aan de slag gaan als ik weet dat er animo voor is. Heb je dus interesse in een kookboek van mij en zou je hem graag willen hebben? Meld je dan hier aan!

4 Comments Add New Comment

 1. Kun je de broodjes ook invriezen ná het afbakken? ”Vet deze in met olie” .. hoeveel olie ong? Ga ik zeker snel maken! Thanks :-)

 2. He Jenny, ik ga ze dit weekend proberen! Kun je het deeg ook invriezen dat je niet afbakt, om later direct eens te kunnen pakken weer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *