Baksels Brood Lunch Ontbijt Recepten

Zelf bagels maken

Zelf bagels maken

Ik ben dol op bagels, vooral met een dikke laag roomkaas. Mmm! Helaas zijn lekkere bagels in Nederland nogal moeilijk te vinden. Ik zie ze namelijk nooit liggen bij de bakker en die uit de supermarkt vind ik ze lang niet zo lekker. Dus begin dit jaar ben ik zelf wat gaan experimenteren en ondertussen heb ik al heel wat bagels gemaakt. Echt heel veel bagels. Iedere keer is het weer genieten. Dit recept is een blijvertje. Wil je ook zelf bagels maken? Ga dan zeker aan de slag met mijn recept. Ze zijn lekker chewy maar wel zacht. Ik ben heel benieuwd wat je van ze vindt.

Je kunt de bagels beleggen met wat jij wil trouwens. Ik vind ze heerlijk met alleen een dikke laag roomkaas erop dus. Heel simpel maar o zo lekker. Daar kun je me echt voor wakker maken. Of pak eens uit en ga voor mijn favoriet: roomkaas, mosterd, pastrami, zuurkool en augurk. Wauw!

Let op: Met dit recept maak je het deeg de avond van te voren en maak je het de volgende dag af. In de herfst/winter laat ik het twee nachten in de koelkast staan. Dan heeft het wat langer de tijd nodig om te rijzen en deze methode vind ik dan het handigst. Zo hoef je er niet meer naar om te kijken. In de lente/zomer is één nacht voldoende.

Zelf bagels maken
Zelf bagels maken

Ingrediënten voor 4 bagels

Voor het deeg:

 • 1 theelepel gist
 • 1 eetlepel suiker
 • 150 ml water
 • 250 gram bloem
 • 1 theelepel zout

Voor het water:

 • 2 liter water
 • 2 eetlepels honing
 • 1 eetlepel baking soda
 • 1 eetlepel zout

Voor de topping:

 • 1 ei
 • 1 eetlepel water
 • maanzaad of sesamzaad

Zo maak je mijn lekkere bagels

 1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Dit gaat makkelijker in een standmixer. Kneed zeker 10 tot 15 minuten door. Laat het deeg daarna afgedekt in de koelkast rijzen.
 2. Haal de volgende ochtend het deeg uit de koelkast en verdeel het deeg in vier stukken. Maak er bollen van en leg ze op bakpapier. Laat ze 45 minuten rijzen op een warme plaats.
 3. Haal de bollen weer tevoorschijn en vorm er bagels van. Ik doe dat op deze manier. Leg de bagels weer op een bakpapier en laat ze weer 45 minuten rijzen.
 4. Verwarm de oven voor op 250 °C.
 5. Breng een grote wok of ruime pan met 2 liter water aan de kook. Doe hier 1 eetlepel zout, 1 eetlepel baking soda en 2 eetlepels honing bij. Roer even door. Leg voorzichtig twee bagels in het water en kook ze voor anderhalve minuut. Keer ze halverwege. Neem ze met een schuimspaan uit het water en plaats de bagels op een met bakpapier beklede bakplaat.
 6. Klop 1 heel ei met een 1 eetlepel water los en bestrijk de bagels hier een beetje mee.
 7. Bestrooi de bagels dan met sesamzaad of maanzaad en bak ze voor 10-12 minuten goudbruin in de oven.
 8. Laat ze goed afkoelen op een rooster en geniet!
PS ik heb onwijs veel zin om een kookboek te maken met wereldgerechten maar hier wil ik pas mee aan de slag gaan als ik weet dat er animo voor is. Heb je dus interesse in een kookboek van mij en zou je hem graag willen hebben? Meld je dan hier aan!

8 Comments Add New Comment

 1. Hi Jenny! Van het weekend heb ik dit recept voor bagels geprobeerd maar het ging niet helemaal zoals ik hoopte. Toen ik de bagels na de laatste keer rijzen wilde koken, bleef het deeg heel erg aan het bakpapier zitten waardoor ze uit hun vorm werden getrokken. Ik heb geprobeerd om ze daarna weer in vorm te brengen en vervolgens in het water gelegd, maar ze waren ingezakt en het kwam er daardoor meer uit als propje dan als bagel. Nu is mijn vraag of het een goed idee is om het deeg tijdens de tweede keer rijzen op wat bloem te leggen zodat het niet plakt. Of zal dit af doen aan het resultaat dat je probeert te bereiken door het deeg te koken? Daarnaast geef je aan dat het deeg moet rijzen op een ‘warme’ plaats. Is hierbij kamertemperatuur voldoende? Ik heb het namelijk op kamertemperatuur laten rijzen omdat het al vrij warm was binnen maar ik heb het idee dat ik meer uit het rijs proces had kunnen halen.

  Hoewel mijn bagels meer propjes, waren ze wel lekker! Het is dus zeker een goed recept

 2. Hoi Jenny
  In sommige van je andere recepten staat dat je bloem gebruikt met een hoog eiwit gehalte, is dat voor de bagels ook?
  Dankjewel!!

  1. Hi Lori, voor dit recept is dat niet nodig. Wat leuk dat je interesse hebt in het maken van deze bagels. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt!

   1. Ik ga er zo aan beginnen, morgen ochtend je pannenkoeken en cinnamon rolls. Ik stuur je de foto’s op insta!?

  1. Hi Bart, dan heeft het deeg langer de tijd om te rijzen in de koelkast! Je zou ook een nachtje kunnen doen maar dan zou je de dag erna het deeg langer buiten de koelkast moeten rijzen. Dit vind ik persoonlijker handiger (en heb ik getest)!

 3. Hoi! In je recept heb je het over 8 bollen en boven de ingrediënten staat dat het voor 4 bagels is. Foutje of mis ik wat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *