Bijgerechten Diner Kookboeken Lunch Recepten

Wortelsalade met yoghurt en kaneel uit Simpel van Ottolenghi

Wortelsalade met yoghurt

Ik voel een nieuw rubriek aan komen: koken uit een kookboek. Dit doe ik lang niet zo vaak als dat ik zou willen terwijl ik aardig wat kookboeken in mijn boekenkast heb staan. Daar wil ik verandering in gaan brengen!

Een fijne bijkomstigheid van mijn werk is dat ik zo nu en dan kookboeken krijg opgestuurd. Uiteraard zijn er ook nog kookboeken die ik niet opgestuurd krijg maar zelf koop. Simpel van Yotam Ottolenghi is zo’n kookboek die ik zelf heb gekocht. Ik ben dol op zijn recepten en zijn nieuwste kookboek moest ik ook scoren. Begin dit jaar bestelde ik Simpel en ondertussen heb ik er een aantal gerechten uitgekookt. Stuk voor stuk weer ge-wel-dig. Ik denk niet dat ik veel over Ottolenghi hoef te vertellen. Hij is een Israëlische chef, schrijft over zijn liefde voor eten, heeft een aantal restaurants in Londen en heeft een aantal kookboeken op zijn naam staan. Als ik aan Ottolenghi denk, denk ik aan de Libanese/Midden Oosterse keuken. Geweldige en prachtige gerechten. Hier en daar veel ingrediënten en het kost moeite maar het is het altijd waard. Ik houd van koken en heb standaard veel ingrediënten in huis maar dit geldt niet voor iedereen. Daarom besloot Ottolenghi om Simpel te maken. Nog steeds geweldige recepten en helemaal in Ottoleghi stijl maar dan net even wat toegankelijker. Ik ben fan!  Dit is een geweldig boek voor beginners op het gebied van Ottolenghi. 

Ik kon eigenlijk niet kiezen welk recept ik wilde uitlichten op mijn blog. De bulgur met paddenstoelen, dille en feta is echt fan-tas-tisch. Wat een top recept. Toch koos ik voor de wortelsalade want dit is pas écht een simpel recept waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt en ook allemaal bij de supermarkt kunt scoren: wortelsalade met yoghurt en kaneel. Oh dit gerecht is wederom fan-tas-tisch. Ottolenghi schrijft bij het recept dat hij lange, smalle jonge wortels gebruikt omdat deze prachtig zijn om te zien. Als je deze niet kunt vinden is dat geen probleem. Je kunt ook prima gewone wortels gebruiken en deze over de lengte in repen snijden.

Wortelsalade met yoghurt
Wortelsalade met yoghurt

Ingrediënten voor 4 personen

 • 1 kilo lange, dunne wortels, geschrapt en steeltje tot 3cm ingekort
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 ½ eetlepel appelazijn
 • 1 theelepel honing
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • ⅛  theelepel kaneel
 • 120 gr Griekse Stijl Yoghurt
 • 60 gr crème fraîche
 • 5 gr dille, grofgehakt
 • 10 gr koriander, grofgehakt
 • zout en zwarte peper

Zo maak je de wortelsalade met yoghurt en kaneel

 1. Leg de wortels in een stoompan en laat ze 8-12 minuten beetgaar stomen.
 2. Klop in tussen de olijfolie met azijn, honing, knoflook, kaneel en ½ theelepel zout en royaal peper in een kom door elkaar. Voeg de gare wortels toe, meng ze met de vinagrette en laat ze afkoelen.
 3. Klop de yoghurt en de crème fraîche in een middelgrote kom met ¼ theelepel zout door elkaar. Voeg de saus met de verse kruiden aan de wortels toe. Meng alles kort en rustig. Schik de wortels zorgvuldig op een schaal en dien ze op.

Heerlijk, dit recept. Wat mij betreft is Simpel ook een boek die ik je echt kan aanbevelen. Ik ben benieuwd wat jij er van vindt.

Ook nieuwsgierig geworden naar het boek? Simpel van Yotam Ottolenghi bestel je voor €29,99 bij o.a. BOL.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *