Baksels Recepten Snack

Witte chocolade macadamia koekjes

Witte chocolade macadamia koekjes

Gesponsord – Ken je die dikke koekjes uit Amerika? Lekker krokant van de buitenkant maar zacht van binnen? Ze zijn hier in Nederland niet zo populair en dat terwijl ze zo lekker zijn. Ik ging er mee aan de slag en daar kwamen deze witte chocolade macadamia koekjes uit. Ze hebben een knapperige buitenkant, een chewy binnenkant met lekker veel witte chocolade chunks en stukjes geroosterde macadamianoot. Klinkt toch als een feestje?

Eigenlijk zijn deze koekjes meer koeken. Ze zijn namelijk HUGE. Maar het woord ‘koeken’ vind ik raar dus we houden het gewoon op koekjes.

Ik heb zes keer met het recept zitten puzzelen (ik overdrijf niet) tot ik eindelijk tot een écht goed recept kwam. Dit recept dus. Ze zijn ge-wel-dig geworden.

Om de binnenkant van de koekjes zacht houden moeten ze niet te lang gebakken worden. De koekjes lijken nog ongaar als ze uit de oven komen omdat ze erg zacht zijn. Ze zijn inderdaad nog onwijs zacht maar tijdens het afkoelen hardt dit nog wel uit. De verleiding is groot om ze langer te bakken maar doe dat niet.

Witte chocolade macadamia koekjes
baktotaal bouwhuis

Witte chocolade en macadamia noten

Ik heb deze koekjes een paar keer gemaakt met een witte chocolade reep die ik in hele hele kleine stukjes hakte maar het beste resultaat kreeg ik toch met de witte chocolade chunks die ik bestelde bij Baktotaal Bouwhuis. De witte chocolade is dan mooi gelijk verdeeld en precies het juiste formaat. Als je zelf een witte chocolade reep gaat fijnhakken zijn er veel stukjes of veel te klein waardoor je ze niet meer goed proeft of sommige toch iets groot waardoor de koekjes niet overal goed gaar worden. Met de witte chocolade chunks voorkom je dit.

Ook kan ik je aanraden om geroosterde macadamia noten te gebruiken. Ik heb deze koekjes ook gemaakt met gewone macadamia noten maar de smaak was toch heel anders. De smaak van geroosterde macadamia noten is veel intenser en dat proef je ook terug in de koekjes. Ik gebruik zelfs geroosterde én gezouten macadamia noten voor dit recept. Heerlijk!

Witte chocolade macadamia koekjes
Witte chocolade macadamia koekjes

Ingrediënten voor 8-10 koekjes

 • 250 gram koude boter
 • 200 gram lichte basterdsuiker
 • 100 gram kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 30 gram maizena 
 • 350 gram bloem
 • 1 theelepel baking soda
 • 150 gram geroosterde en gezouten macadamia noten
 • 200 gram witte chocolade chunks

Handig om te hebben

Zo maak je de witte chocolade macadamia koekjes

 1. Zeef de bloem, maizena en baking soda in een grote kom.
 2. Maak het koekjesdeeg door de boter en de suiker in een schone standmixer kom te doen en dit samen te mixen met de vlinder op een medium snelheid. Als je geen standmixer hebt, kun je dit uiteraard met je handen doen tot het goed met elkaar is gemengd.
 3. Voeg dan de eieren toe en mix/meng door.
 4. Voeg dan de bloem, maizena en baking soda toe en mix/meng weer goed door.
 5. Hak de noten grof en voeg dit toe aan je koekjesdeeg. Mix/meng op een lage snelheid kort totdat de nootjes goed verdeeld zijn in het deeg.
 6. Doe dan het zelfde met de witte chocolade chunks.
 7. Maak 8 (of 9 of 10) grote bollen van het deeg, leg ze op een schaal en plaats de schaal voor 2 uur in de koelkast. Zo kan de boter in het deeg weer koud en hard worden waardoor de koekjes minder snel uitlopen tijdens het bakken. Als je ze niet allemaal wil afbakken kun je de bollen ook bewaren in de vriezer. Zo heb je altijd lekkere verse koekjes in huis!
 8. Als de 2 uur bijna voorbij zijn, doe je de oven alvast aan om voor te verwarmen op 200 graden.
 9. Plaats 3 of 4 bollen (hangt van de grootte van je bakplaat af) tegelijkertijd op een met bakpapier beklede bakplaat. Ze hebben veel ruimte nodig dus leg ze ver genoeg uit elkaar op de bakplaat. Bak de koekjes voor 11-13 minuten (iedere oven is anders) in de oven.
 10. Haal de koekjes na 11-13 minuten uit de oven. Ze zijn nog onwijs zacht maar tijdens het afkoelen hardt dit nog uit. Ze blijven van binnen nog wel zacht. Laat ze 15-20 minuten afkoelen op de bakplaat en verplaatst ze daarna voorzichtig op een rooster om nog verder af te koelen.  Herhaal met de rest.

Ik ben onwijs benieuwd wat je van deze koekjes vindt! Laat je het me weten? Vind ik leuk!

Advertorial – Deze blog is in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis.

PS ik heb onwijs veel zin om een kookboek te maken met wereldgerechten maar hier wil ik pas mee aan de slag gaan als ik weet dat er animo voor is. Heb je dus interesse in een kookboek van mij en zou je hem graag willen hebben? Meld je dan hier aan!

27 Comments Add New Comment

 1. Dag Jenny,

  Wat een leuk recept. Ik zou het graag maken voor uit te delen op mijn verjaardag. Hoe lang blijven de koekjes eetbaar of het best na ze af te bakken?

 2. Hallo Jenny, iedereen is helemaal weg van jou koekjes. Op m’n werk m’n familie dus zorg ik altijd dat er een voorraad ligt in de koelkast. Als er onverwachts visite komt.

 3. Wat een heerlijke koeken, ik heb nog een beetje kokos toegevoegd maar zo kun je wel een beetje spelen met meerdere ingrediënten. Echt heel lekker.

 4. Ik heb nu geen gezouten macadamia in huis, maar wilde graag wel dit deeg proberen. De koekjes zien er namelijk heerlijk uit. Moet er dan misschien wat zout in?

 5. Oh myyy, deze stonden al heel lang op mn lijstje en zojuist gebakken. Heb mn vingers een beetje gebrand hoor want kon niet wachten ze te proeven, ze zijn heeeeerlijk. Wel 20 stuks gemaakt dan heb je alsnog grote koekjes of koeken moet k zeggen :) deze gaan mee met t weekendje weg om uit te delen, omnomnom <3

 6. Hoi Jenny,

  Ik wil graag jouw recept maken, maar stuit op een aantal vragen. Bedoel je met koude boter, boter die rechtstreeks uit de koelkast komt? Dezelfde vraag heb ik over de eieren. Mijn derde vraag is welke bloem jij gebruikt hebt. Mijn laatste vraag is hoe je weet of je lang genoeg gemixed hebt. Wanneer weet je bijvoorbeeld of de boter en suiker voldoende gemengd is? Dankjewel!

  1. Hi Samantha, leuk dat je de koekjes wil maken! Koude boter idd uit de koelkast. Eieren bewaar ik zelf ook altijd in de koelkast. Ik gebruik tarwebloem voor het recept. Over je laatste vraag; eigenlijk doe ik dat echt op gevoel. Een paar minuten is voldoende. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het weten?

 7. Hallo! Ik heb het recept ietsje veranderd, omdat wij niet zo houden van macadamianoten. In plaats daarvan heb ik cranberries gebruikt. Heerlijk!! Echt geweldige american cookies krijg je dan!!

 8. Wat een heerlijke koeken! Ik had mijn twijfels toen ik de bolletjes in de oven zag staan, maar uiteindelijk liepen ze inderdaad mooi uit!!

 9. Vandaag de koeken gemaakt. Ooooh wat een heerlijk recept zeg! Ben ervan aan het genieten haha. Dankjewel voor het delen van het recept!

 10. mijn 1e recept wat ik vandaag gemaakt heb met mijn nieuwe kitchenaid <3
  HEERLIJKE koeken! Heb ze wel door de helft gedaan qua bollen deeg, vond ze anders te groot ;)

 11. Vanmorgen deze gemaakt en man man man, zo lekker! Het werd een kliederboel doordat het met de hand moest, maar ook gewoon leuk om zo bezig te zijn met de handen. :-)

  1. Oh wat leuk om te lezen dit! Dankjewel voor het laten weten. En jaaa, met de hand wordt het altijd een kliederboel met deeg inderdaad haha. Toch ook heerlijk om te doen, precies wat je zegt. Leuk om bezig te zijn met je handen.

 12. Deze ga ik onthouden! Vraagje: worden de bollen niet meer plat gedrukt op de bakplaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *