Diner Lunch Recepten

Spicy tuna roll

spicy tuna roll

Ook zo dol op sushi? Probeer dan dit receptje voor een spicy tuna roll! Deze pittige tonijn rolls zijn zo heerlijk! En wist je dat zelf sushi maken echt niet zo moeilijk is? Je moet het gewoon een paar keer doen en dan krijg je het vanzelf onder de knie.

Als ik naar een sushi restaurant ga, bestel ik altijd wel de spicy tuna roll. Ik vind de combi spicy & tuna helemaal top. Ik ging er thuis mee aan de slag en kwam er achter dat het helemaal niet moeilijk is om dit zelf te maken. Bovendien staat het echt zo op tafel. Eigenlijk kun je met de vulling van deze rolls eindeloos variëren en dat ben ik ook van plan. Maar eerst: dit receptje dus. Lees gauw verder om te lezen welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je het klaar moet maken.

Spicy tuna maki

Ingrediënten voor de spicy tuna roll

voor 2 rolls (16 stuks)
  • 100 gram verse tonijn
  • 1 lente-ui
  • 1 eetlepel (Japanse) mayonaise
  • 1 eetlepel sriracha
  • 150 gram sushirijst
  • 1 eetlepel rice vinegar
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 norivellen
  • Eventueel: chili, geroosterde sesamzaad en sojasaus voor erbij.

Bereidingswijze

Kook de sushirijst volgens verpakking. Meng in de tussentijd rice vinegar, suiker en zout met elkaar. Zodra de rijst is gekookt, sprenkel je de dressing die je zojuist hebt gemaakt over de rijst. Schep de rijst om en laat afkoelen.

Terwijl de rijst aan het afkoelen is, snijd je de verse tonijn in blokjes van 2 cm en de lente-ui in dunne ringen. Doe de tonijn in een schaal samen met de lente-ui, mayonaise en sriracha. Meng goed door.  Nu gaan we rollen!

Pak er een bamboematje bij óf een theedoek bij. Leg hier een norivel op en bedek vanaf de onderkant 1/3 van het vel met de helft van de rijst. De sushirijst plakt behoorlijk maar met natte vingers kun je de rijst goed verdelen over de nori. Je kunt daarom het beste een bakje water naast je norivel klaarzetten. Houd bovenaan de norivel dus een strookje vrij (1/3 van het vel). Leg de helft van de tonijn in het midden op de rijst. Rol strak op met het matje of theedoek.

Met een beetje water kun je het uiteinde van de sushi dichtplakken. Nu kun je de rol snijden. Halveer de rol en snijd in gelijke plakjes. Ik snijd de lelijke uiteindjes er meestal af om gelijk in de keuken op te snoepen. Wat ook helpt is om na het snijden van elke plak sushi je mes goed af te vegen en deze wat vochtig te maken.

Doe hetzelfde met de andere norivel. Nu heb je, als het goed is, 16 “plakjes”.

Strooi eventueel nog wat chili en geroosterde sesamzaadjes over de sushi en serveer met sojasaus. Mmm.. Geniet!

PS ik heb onwijs veel zin om een kookboek te maken met wereldgerechten maar hier wil ik pas mee aan de slag gaan als ik weet dat er animo voor is. Heb je dus interesse in een kookboek van mij en zou je hem graag willen hebben? Meld je dan hier aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *