Lunch Recepten Rijst Snack Vis en schaaldieren

Onigiri met tonijn

onigiri met tonijn

Onigiri, mijn verslaving als ik in bepaalde landen in Azië ben. Daar eet ik deze Japanse snack iedere dag. Ik vind het zo ontzettend lekker. Het zijn driehoekige gevulde rijstballen omhuld door knapperig zeewier. De vulling is wisselend. Ik houd vooral van onigiri met tonijn of zalm. Héérlijk. Het lijkt een beetje op sushi maar dan veel eenvoudiger. En zonder sojasaus.

Ik ging er thuis mee aan de slag en nu maak ik ze zo af en toe. Het is heel makkelijk. Voor het maken van de onigiri gebruik ik een speciaal vormpje die je bij de toko kunt kopen. Je snack is dan zo klaar! Onderaan het recept heb ik een aantal foto’s toegevoegd die hopelijk wat meer duidelijkheid geven.

Ingrediënten voor 8 stuks

 • 250 gram sushirijst
 • 1 blik tonijn
 • 2 vellen nori (zeewier)
 • 2-3 eetlepels (Japanse) mayonaise
 • peper & zout
 • Eventueel: suiker & rijstazijn

Zo maak je de onigiri met tonijn

 1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Volgens mij hoor je de rijst voor de onigiri niet op smaak te brengen met azijn, zout en suiker. Ik doe het wel want dat vind ik lekker. Dit is persoonlijk. Mocht je dit ook lekker vinden dan kun je het uiteraard ook met deze ingrediënten op smaak brengen.
 2. Laat vervolgens de sushirijst snel afkoelen, bijvoorbeeld door dit over te scheppen in een groot bord.
 3. Prak terwijl de rijst aan het afkoelen is alvast de afgegoten tonijn los en voeg 2 (of 3 als je dat lekker vindt) eetlepels mayonaise toe. Zo wordt de tonijn lekker smeuïg. Breng op smaak met wat peper en zout.
 4. Nu kun je de onigiri gaan maken. Vul je onigiri vorm voor iets over de helft met rijst. Maak je hand nat en duw de rijst naar de zijkanten toe. De onderkant en de zijkanten zijn nu bedekt met rijst. Zo is er plaatst gemaakt voor de vulling.
 5. Doe hier een lepel tonijnvulling in en dek af met wat rijst. Plaats de deksel van de vorm op de vorm en druk aan.
 6. Duw de rijst nu voorzichtig uit de vorm (de vorm is zo gemaakt dat je dit makkelijk kunt doen).
 7. Ga door tot alle rijst en vulling op is.
 8. Snijd of knip de zeewier door vieren en vouw dit op het laatste moment om de rijst heen. Dus vlak voor het serveren. Of serveer de zeewier vellen er los bij. Zo behoud je de knapperigheid van de zeewier!

Eet smakelijk!

onigiri met tonijn
vormpje
onigiri met tonijn
Vormpje vullen met rijst en rijst naar de zijkanten duwen
onigiri met tonijn
Vullen met de tonijnvulling
Een laagje rijst erboven op
Aandrukken met dekseltje van het vormpje
Druk de onigiri uit het vormpje. Klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *