Ontbijt Recepten

Het recept voor Hangop

hangop

Hangop is een oud typisch Hollands nagerecht en heel makkelijk zelf te maken. Niet alleen als nagerecht maar ook zeker als ontbijt.

Wat is hangop precies? Hangop is uitgelekte yoghurt, al het vocht verdwijnt waardoor er een hele dikke romige structuur over blijft. Ik heb er kennis meegemaakt in de Yoghurt Barn. Ik wilde zelf ook graag eens hangop maken want het blijkt heel easy te zijn. Binnen 5 minuten zijn de voorbereidingen klaar en dan hoef je eigenlijk alleen nog maar te wachten tot je hangop klaar is.

Wat heb je nodig voor 500 gram Hangop?

 • 1 liter yoghurt
 • Zeef of vergiet
 • Kom
 • Schone theedoek

Bereidingswijze

Let op: hangop moet ‘hangen’. Het vocht lekt zo uit de yoghurt waardoor je een heerlijk dikke yoghurt over houd. De hangop moet minstens 2 uur uitlekken in de koelkast. Ik laat het een nacht in de koelkast staan en na een goede nachtrust heb je de volgende ochtend perfecte hangop klaar staan!

Zet de zeef in de grote kom. Maak de theedoek nat onder de kraan, even uitwringen en leg deze in de zeef. Giet nu de yoghurt in de theedoek en dek het af met een stukje plastic keukenfolie. Laat deze nu uitlekken in de koelkast, het liefst een hele nacht. Wat overblijft in de theedoek is de zelfgemaakte hangop. De volgende ochtend schep je zo de hangop eruit en kun je gaan ontbijten!

Minimale inspanning en groots resultaat dus. Heerlijk ontbijtje, alvast eet smakelijk!

31 Comments Add New Comment

 1. Wat een interessant stuk over die hangop! We hebben zelf sinds vorige week pas het fenomeen Skyr ontdekt, en vonden het wat duur, en al zoekend op internet kwamen we op jouw site uit, het is dus behoorlijk vergelijkbaar met hangop wat we lezen, en het is nog zelf te maken ook, super cool! We houden wel van een uitdaging.

  Wat een beetje verwarrend is, is wat de voedingswaarden worden van de hangop als de yoghurt is uitgelekt,.. is het alleen water wat eruit lekt.. of is het wei?

  Alvast bedankt!

 2. Heerlijk lijkt me het. Staat nu net uit te lekken. Wat zou de voedingswaarde zijn als je het zo zelf maakt? Ik heb begrepen dat het ‘water’ dat eruit lekt, de wei is, en daarin zitten toch de eiwitten? Of heb ik dat mis?

 3. Pingback: #3 Photo Diary
  1. Hihi dankjewel! Yoghurt heb ik gehaald van de Yoghurt Barn en er zitten frambozen op en browniestukjes

 4. Heerlijk! Nooit er aan gedacht om dit als ontbijt te maken.
  Zag hier ergens de vraag staan waar de zoete smaak vandaan komt. Mn moeder maakte vroeger op zondag altijd hangop maarrrrrr daar ging opgeklopte slagroom met suiker doorheen. En aardbeien saus erover heen..

 5. Heb het vannacht gemaakt en net op! Makkelijk en heerlijk, die structuur ook mmmm.. Wel een beetje zurig door de yoghurt haha:)! Wat doe jij er doorheen?

  1. Heerlijk he? En dat zurige daar kan je helaas niks aan doen. Ik ga het de volgende keer proberen met een vanille stokje!

 6. Looking good :) Lijkt een beetje op Griekse yoghurt, want dat is eigenlijk ook niks anders dan yoghurt waar het vocht uitgelekt is. Ik ben wel benieuwd hoe die Optimel yohurt wordt, of het dan niet heel erg zoet wordt bv…

  1. Optimel yoghurt ging niet helemaal goed hmm.. Maar ik gebruikte ook dezelfde theedoek nog dus misschien dat het daaraan lag. Ik ga het nog een keer proberen ;)

  1. Ik denk dus dat het helemaal niks uit maakt. Ik heb het al eens geprobeerd met magere, halfvolle en volle yoghurt. Er staat nu zelfs een optimel bosbessen yoghurt 0% vet te hangen in de koelkast. Morgen het resultaat, ik ben erg benieuwd!

 7. Ik denk dat je beter een zakdoek kunt gebruiken omdat deze dikker is, mijn moeder doet dat ook altijd. en zij hangt m in een kom aan punten van de zakdoek met wasknijpers. ;)

 8. deze wil ik NU maken! lekker voor vanavond als prebedtime en morgenvroeg!

  Vroeg me af wat de macro’s hiervan zijn als ik het zelf maak? of hoe ik deze kan berekenen? Dan kan ik het tracken in pbp! Thanks!

  1. Ik zou kijken hoeveel yoghurt je gaat laten uitlekken en daarvan de macro’s pakken en na het uitlekken opnieuw het gewicht wegen en daarvan de macro’s berekenen per 100ml.

   Ik heb het zelf nog nooit gemaakt, maar ik denk dat het gewicht lichter is van de hangop dan van de yoghurt in het begin waardoor de macro’s hoger worden per 100ml dan normale yoghurt.

 9. Dit klink best interessant. Ik heb nog nooit Hangop gegeten, maar ben nu eerlijk gezegd toch wel heel benieuwd. Maar eens kijken of ik dit een keer zelf ga maken

 10. Ooh dit ga ik zeker maken! Snel even naar de winkel om yoghurt te halen en dan kan ik hier morgen lekker mee ontbijten.
  Top idee!!

 11. Ziet er super lekker uit! Ga ik ook es proberen. Hou wel van dikke yoghurt! Zeker met vruchten en home made cruesli!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *