Bijgerechten Diner Lunch Recepten

Gyoza’s met kip

Gyoza's met kip

Ik ben gek op gyoza’s! Deze Japanse dumplings maak ik vaak thuis. Ik vind ze zo ontzettend lekker. In deze blog deel ik het recept voor gyoza’s met kip.

Mijn liefde voor deze Japanse dumplings is ontstaan toen ik voor het eerst in Tokyo was. We gingen eten bij een gyoza restaurant en dat was geweldig. Bovendien ook heel fascinerend want we zaten aan de bar met uitzicht op de keuken en zo konden we zien hoe ze gemaakt werden. De gyoza’s werden eerst gebakken en daarna gestoomd. Vond ik erg interessant.

Eenmaal thuis ben ik zelf aan de slag gegaan om gyoza’s te maken en nu maak ik ze zo af en toe. Ik vind het een heerlijke bezigheid ook en het resultaat is zó lekker. Soms maak ik ze met een vulling van garnalen, soms met een vulling van shiitake maar het lekkerst vind ik ze toch wel met kip.

Ik gebruik daarbij kipgehakt. Dit kun je kopen bij de slager of in de supermarkt. Van KitchenAid heb ik een gehaktmolen gekregen dus nu kan ik thuis m’n eigen kipgehakt maken van kipdijfilet. Daar voeg ik dan alleen nog een beetje zout aan toe.

Het deeg van de gyoza’s maak ik niet zelf (wil ik nog wel een keer proberen). De vellen koop ik kant-en-klaar bij de Aziatische supermarkt. Daar liggen ze in het diepvriesvak. Ik haal ze (in Amsterdam) altijd bij Amazing Oriental.

Dit recept is voor 45 gyoza’s. Dit zijn er erg veel, al helemaal als je bijvoorbeeld met z’n tweeën eet. Je kunt er voor kiezen om het recept door de helft te delen of je kunt de helft invriezen (voor het bakken). Gyoza’s laten zich goed invriezen en hoe fijn is het om zo’n portie comfortfood op voorraad te hebben in je vriezer.

Gyoza's met kip

Ingrediënten voor 45 gyoza’s

 • 300 gram kipgehakt
 • ½ Chinese kool
 • 2 bosui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 theelepels geraspte gember
 • 1 theelepel sesamolie
 • 1 theelepel sojasaus
 • 1 eetlepel maizena + extra voor het bestuiven van de bakplaat
 • 2 theelepels zout
 • 45 gyozavellen (10 cm diameter)
 • water
 • olie

De dipsaus:

 • 2 eetlepels sojasaus
 • 2 theelepels rijstazijn
 • 2 theelepels sesamolie

Handig om te hebben:

 • grote koekenpan met deksel
 • bakplaat
 • schaaltje water

Zo maak je de gyoza’s met kip

 1. Laat de gyozavellen helemaal ontdooien.
 2. Was de Chinese kool en snijd deze in dunne reepjes.
 3. Doe de Chinese kool in een kom en voeg 2 theelepels zout toe. Roer door en laat dit voor een kwartiertje rusten.
 4. Doe de Chinese kool in een fijne vergiet en druk/knijp het meeste vocht eruit. Je kunt de Chinese kool ook in een kaasdoek doen en het vocht eruit wringen.
 5. Snijd de bosui in fijne ringetjes en pers de knoflook fijn. Voeg dit samen met de Chinese kool, kipgehakt, gember, sesamolie, maizena en sojasaus in een ruime kom. Meng dit goed door elkaar.
 6. Zet een met maizena bestoven bakplaat, een schaaltje water, het kipgehaktmengsel en de gyozavellen klaar.
 7. Neem een gyozavel en doe een ruime theelepel van het kipgehaktmengsel in het midden.
 8. Maak de randen om de vulling heen nat met behulp van je vinger en een beetje water. Breng twee uiteinden van het gyozavel naar elkaar toe maar druk het niet dicht. Maak van links naar rechts (of rechts naar links) plooien en druk deze plooien voorzichtig vast tot de gyoza helemaal is dichtgevouwen als een waaitertje. Op het filmpje op mijn Instagram kun je het goed zien. Ook in dit filmpje kun je deze handeling goed zien.
 9. Zet de gyoza’s die klaar zijn op een met maizena bestoven bakplaat. Dit zorgt er niet alleen voor dat ze niet aan de bakplaat blijven kleven maar ook dat ze straks een lekker knapperig korstje krijgen.
 10. Zijn alle gyoza’s gevuld? Dan is het tijd om ze te gaan bakken en stomen. Dit doen we in 4 delen.
 11. Verhit een eetlepel olie in de koekenpan en leg hier twee rijen gyoza’s dicht op elkaar in de pan om te voorkomen dat ze in elkaar zakken.
 12. Bak de gyoza aan de onderkant goudbruin en krokant. 
 13. Giet 120ml water in de pan zodat de gyoza’s in een klein bodempje staan.
 14. Doe de deksel op de pan en stoom de gyoza’s gaar in 4 minuten.
 15. Maak ondertussen de dipsaus klaar door alle ingrediënten hiervoor te mengen.
 16. Doe de deksel na 4 minuten van de pan en laat de rest van het water uitkoken.
 17. Leg de gyoza met de gebakken zijde naar boven op een schaal en serveer met de dipsaus.
 18. Herhaal met de andere gyoza’s.

Eet smakelijk!

PS ik heb onwijs veel zin om een kookboek te maken met wereldgerechten maar hier wil ik pas mee aan de slag gaan als ik weet dat er animo voor is. Heb je dus interesse in een kookboek van mij en zou je hem graag willen hebben? Meld je dan hier aan!

5 Comments Add New Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *