Reizen Tips & Overig

Tips voor het voorbereiden van je vakantie

vakantie voorbereiden

Ondertussen ben ik er wel achtergekomen hoe ik mijn vakantie het beste voorbereid. Mijn tips wil ik vandaag met je delen!

Op vakantie gaan vind ik heerlijk en is één groot avontuur. Het moment dat ik besluit een ticket te boeken, en deze ook daadwerkelijk boek, is voor mij al het begin van het avontuur. Vanaf dat punt kan ik mijn vakantie voorbereiden. Een vakantie of reis voorbereiden is voor sommigen een helse klus, voor anderen al de helft van de pret. Ik hoor gelukkig bij de laatste groep. Ik haal er super veel plezier uit. Het is niet zo dat ik heel mijn reis van te voren al plan en alles tot in de puntjes al heb geregeld. Dat zeker niet. Ik ben namelijk erg gesteld op mijn vrijheid. Maar ik vind het wel heel fijn en leuk om informatie op te zoeken over het land, stad of eiland. Zo weet ik wat mijn opties zijn. Voor mij begint de vakantie daarom daar al. Het is voor mij pure voorpret.

Ook is het heel verstandig en wel zo veilig om goed voorbereid op pad te gaan. Zo zorg je namelijk dat je onderweg of op de plaats van bestemming niet voor verrassingen komt te staan. Met deze tips moet dat zeker weten gaan lukken.

Barcelona Tips

Mijn tips om goed voorbereid op vakantie te gaan:

Download de 24/7 BZ Reis app

Allereerst is het altijd goed om je bewust te zijn van de veiligheid in het land van jouw bestemming. Mijn eerste en belangrijkste tip is dan ook om het reisadvies te checken. Elk land heeft zijn eigen wetten en regels. Zo kun je hier in Nederland prima een jointje roken op straat maar beland je in Thailand achter de tralies. Het is dus heel belangrijk om hiervan op de hoogte zijn. De overheid biedt hiervoor een handige app, die je bovendien ook altijd voorziet van de meest actuele informatie. Hier kun je zien welke gebieden veilig zijn om naar toe te reizen maar ook de praktische tips over de plaats van bestemming vind je hier. Zoals of je er kunt pinnen bijvoorbeeld. Wil je op de hoogte gehouden worden van de veiligheidssituatie ter plaatse? Dan kun je je inschrijven voor de 24/7 BZ Informatieservice. Zo word je geïnformeerd als de veiligheidssituatie in het land verandert.

Dus ga je binnenkort op vakantie? Bekijk dan nu alvast even het reisadvies op nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen of in de 24/7 BZ Reis app. Hier kun je bestemming invullen en alle nuttige en meest recente informatie over dat land lezen zoals het reisadvies van het ministerie en de laatste ontwikkelingen die zich in dat land afspelen. Belangrijk!

Vaccinaties

En dan natuurlijk de vaccinaties. Ziek worden is niet prettig en al helemaal niet als je in het buitenland bent. Helaas bestaat de kans op een vervelende infectie of ziekte in het buitenland maar dit kun je wel helpen voorkomen door een aantal prikken en/of pillen. Als je verzekerd bent wordt vaak een deel en soms zelfs alles vergoed. Check dus even goed je zorgverzekering. Omdat ik veel op reis ben, heb ik speciaal een zorgverzekeraar gekozen die dit alles voor mij vergoedt. Ook in de 24/7 BZ Reis app staat er per land een link naar een pagina waar je kunt zien welke vaccinaties optioneel, aanbevolen of noodzakelijk zijn. Houd er overigens rekening mee dat je sommige vaccinaties een tijd voor je reis begint al moeten krijgen. Check dit dus op tijd. Het zou zonde zijn als je je reis hierdoor niet meer kunt maken.

San Blas eilanden

Visum

Ook dit is er eentje die je écht niet moet vergeten. Het zou zonde zijn als je op het vliegveld staat en je niet eens mag beginnen aan je reis omdat je geen visum hebt aangevraagd. Check daarom altijd goed of je een visum moet hebben voor je vakantiebestemming en welk vissum. Tegenwoordig hebben we daarvoor visumbureau’s en hoef je zelf niet meer naar de ambassade. Check bijvoorbeeld visumcentrale.nl of e-visums.nl. Zij hebben afspreken met deze ambassades en daardoor gaat het vaak een stuk sneller dan wanneer je dit zelf allemaal moet regelen.

Koop een reisgids

Ik koop altijd een reisgids als ik op vakantie ga. Ik vind het heerlijk om deze uitgebreid te lezen, thuis of pas in het vliegtuig.  De meest gebruikte reisgids is de Lonely Planet. Verkrijgbaar per land of per continent/regio! Ik heb voor al mijn reizen super veel gehad aan Lonely Planet. Ze bevatten vele mooie foto’s en tips voor leuke marktjes, hotels, plaatsen en restaurants. Ik ga niet meer zonder op vakantie!

vakantie voorbereiden

Inpakken

Wat neem je allemaal mee op vakantie? Het liefst niet teveel want al dat gewicht moet je zelf allemaal meeslepen. Less is more. Tegenwoordig ga ik altijd op vakantie met alleen mijn handbagage koffer. Echt waar, ik heb niet meer nodig. Jij kan het ook en ik kan het je aanraden om het een keer gewoon te doen. Je hebt namelijk altijd veel minder nodig dan je denkt en je kunt natuurlijk altijd op de plaats van je bestemming nog iets kopen. Tip: Maak stapeltjes van je kleding en neem vervolgens maar de helft mee.

Verblijf uitzoeken

Ik ben fan van Booking.com en Airbnb. Eigenlijk boek ik mijn verblijf altijd via deze twee websites. Als ik voor langere tijd op een plek ben, vind ik het heerlijk om in een appartement te verblijven. Hier kun je zelf je was doen en af en toe thuis koken. Voor een korte periode vind ik een hotel juist weer heel fijn. Je bed wordt elke dag opgemaakt en je kunt lekker aanschuiven bij het ontbijt. Ik bekijk het aanbod online via deze twee websites en zoek een aantal hotels/appartementen uit. Met deze informatie zoek ik online verder naar reviews over het hotel en locatie en maak dan een besluit.

Als ik voor langere tijd weg ben en eventueel door ga reizen (en dus niet op één plek blijf), boek ik mijn eerste twee nachten alvast. Daarna kijk ik wel verder. Je kunt op de dag zelf nog je verblijf boeken via Booking.com. Vaak zijn er dan ook deals. Zo heb ik last minute een keer een hele mooie villa op Bali geboekt voor een prikkie.

Reisblogs en social media

Voor en tijdens mijn hele vakantie struin ik tientallen reisblogs af op zoek naar de beste tips voor restaurants, lunch tentjes, bezienswaardigheden etc. De beste tips staan toch vaak op blogs. Ik volg zelf al langere tijd een aantal blogs en Instagram accounts waarvan ik nu wel een beetje weet wat zij leuk vinden om te zien en doen. Deze sluiten wel aan bij mijn interesses en daarom vertrouw ik op hen tips. Of ik google iets in de trant van: “bestemming + tips restaurant” of “bestemming + hotspots”. Als je googled kom je ook vaak leuke artikelen tegen. Ik kan echt uren zoeken naar leuke tips op het internet en voor mezelf een lijstje maken met must visits en must do’s. Ook kijk ik vaak even op Instagram voor ik écht besluit waar ik heen wil. Op Instagram kun je zoeken op locaties en zo kijk ik even wat voor foto’s anderen hebben gemaakt op die hotspot. Aan de foto’s kan ik al snel zien of het er een beetje leuk uit ziet en wat voor eten er wordt geserveerd. Mijn favoriete plekjes markeer ik overigens als favoriet in Google Maps. Handig voor als je weer terug gaat!

Barcelona Tips

Vertel je omgeving over je vakantie

Last but not least: laat weten aan je vrienden en familie waar je op vakantie gaat. Grote kans dat er al iemand is geweest en ook tips voor je heeft. Zet het bijvoorbeeld op Facebook en wacht je reacties met tips af. Lang leve het internet!

Heb je zelf nog leuke tips? Wat doe jij in de weken voor je op reis vertrekt als voorbereiding?

Advertorial – Dit bericht is in samenwerking met de Rijksoverheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *