Reizen

Reizen met een baby: onze ervaring & tips

reizen met een baby

Reizen met een baby? Is dat nou aan te raden? Wij vinden van wel! Als twee reisliefhebbers kon het niet anders dan dat we al gauw met onze baby vakantieplannen gingen maken. Op vakantie gaan met je baby is een onderneming maar met een goede voorbereiding maak je het jezelf een stuk makkelijker en daarom deel ik graag onze ervaring en tips.

Hoe jonger, hoe makkelijker

We hebben nu drie vakanties achter de rug en ik durf nu al te zeggen dat hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker een vakantie gaat. Baby’s zijn namelijk makkelijk te vervoeren en slapen meestal overal. Zo hebben wij lekker uitgebreid kunnen lunchen terwijl onze baby naast ons in de kinderwagen sliep. Vaak wordt er ook extra aardig tegen je gedaan en wordt er beter voor je gezorgd omdat je een baby bij je hebt, bijvoorbeeld op luchthavens. Een fijn voordeel is ook nog dat ze weinig kosten. Voor alleen een klein bedrag aan administratiekosten mogen ze mee in het vliegtuig.

Onze eerste vakantie als gezin was naar Ericeira in Portugal (we vlogen economy met KLM). Onze dochter was toen 3 maanden oud en het was heerlijk om, na al die tijd thuis, even in een andere omgeving te zijn. Het was fijn om alleen met ons drieën te zijn. Onze dochter was nog een newborn, wat betekende dat ze heel veel aan slapen was in de kinderwagen. Ook kreeg ze toen nog alleen borstvoeding, we hoefde daardoor niet na te denken over hapjes. Het reizen verliep heel soepel en gemakkelijk. We hebben onwijs genoten van onze eerste vakantie met onze baby. Het was zo speciaal, onze eerste vakantie als gezin.

Onze vakantie naar Ericeira was geslaagd en dus boekten we al gauw onze tweede en derde vakantie. Deze keer durfden we het aan om een bestemming te kiezen buiten Europa, namelijk Thailand en Indonesië. Ook dit waren leuke en geslaagde vakanties, maar vroeg wel om wat meer voorbereiding en planning. Onze dochter was toen 8 en 11 maanden oud, kreeg al vaste voeding en sliep niet meer zo lang in de kinderwagen. Met de juiste voorbereidingen kun je het jezelf gemakkelijker maken en daarom deel ik graag onze ervaringen en tips voor jouw eerste vakanties met baby.

Angst om te reizen met een baby

Via Instagram kreeg ik veel vragen over hoe ik me voelde over het idee om op vakantie te gaan met mijn baby, vooral naar zo’n verre bestemming. Natuurlijk was ik een beetje zenuwachtig en vond ik het spannend. Alles is nieuw als kersvers gezin, dus ook zo’n eerste verre reis. Ik was ook niet enthousiast over het idee om urenlang met een baby in het vliegtuig te zitten, want wat als ze lang gaat huilen? En hoe zouden we het regelen met haar slaapjes op bestemming? Wat zouden we doen als ze ziek zou worden op de vakantie? Hoe doen we dat met verschonen overal? Ik wil alles goed geregeld hebben en natuurlijk niks belangrijks vergeten.

Hier zijn enkele punten die me hebben geholpen om me te kalmeren over het idee om met onze baby op vakantie te gaan:

 • Mensen hebben daar ook baby’s en supermarkten. Het is niet alsof we naar een verlaten eiland gaan.
 • Als andere ouders het kunnen om met hun baby op vakantie te gaan, waarom zouden wij dat dan niet kunnen?
 • Onze baby huilt nooit, waarom zou dat in het vliegtuig anders zijn?
 • In het ergste geval, als ze toch huilt in het vliegtuig, kunnen we altijd proberen haar en onszelf te kalmeren in de wc.
 • Just go with the flow!

Vliegen

Wij kozen ervoor om onze reis naar Thailand in twee stappen te doen. We vlogen met Qatar Airways naar Doha, sliepen hier een nachtje op het vliegveld en vervolgden de volgende dag onze reis naar Thailand. Zo hoefden we niet één lange vlucht te doen, maar hadden we twee middellange vluchten. We hadden geen idee hoe onze 8 maanden oude baby zou reageren op zo’n lange vlucht, dus dit leek ons de beste optie. Ook konden we door het nachtje op het vliegveld even allemaal bijslapen. Ideaal! Voor onze reis naar Bali vlogen we heen ook in twee stappen, met een tussenstop in Doha. Onze reis terug hebben we uiteindelijk gewijzigd door via Singapore met Singapore Airlines te vliegen zodat we één lange vlucht terug hadden. Dit durfden wij uiteindelijk wel aan omdat we nu hadden ervaren hoe onze dochter reageert op vliegen.

Wij hadden de luxe om in business en first class te vliegen, wat natuurlijk ook fijn was met een baby. Zo hadden we extra ruimte en comfort tijdens de vlucht en konden we gebruik maken van de fijne lounges op de vliegvelden. In de blog van Jelmer de Boer lees je hoe wij punten sparen om zo goedkoop business en first te vliegen.

Voor in het vliegtuig hadden we uiteraard speelgoed mee. Een mix van speelgoed dat ze al kende maar ook nieuw speelgoed. We hadden ook de draagzak mee zodat we haar konden dragen en konden rondlopen. Een Ipad hadden we mee als backup, uiteindelijk hebben we deze maar heel even gebruikt. Verder hadden we ook een zakje baby ‘chips‘ mee en dit snacken bleek een top activiteit voor haar te zijn voor in het vliegtuig (overigens ook in restaurants als je bijvoorbeeld uit lunchen gaat).

reizen met een baby in first class

Go with the flow

Voorheen had ik heel onze vakantie al zowat uitgedacht. Ik had een waslijst vol activiteiten, must-sees, must-do’s en must-eat’s. Dat is natuurlijk niet haalbaar met een baby. Bedenk dat deze vakantie gaat om het genieten van elkaar als gezin en dus niet om het zoveel mogelijk zien en doen. Mijn tip is om je dagen dus absoluut niet vol te plannen want dat is gewoonweg niet realistisch en zo creëer je alleen maar stress en teleurstellingen. Just go with the flow! Natuurlijk kun je wel een lijstje maken met dingen die je graag zou willen doen, altijd handig, maar accepteer dat het niet allemaal mogelijk is. Mocht er een moment komen dat je op pad kunt gaan, dan haal je dit lijstje erbij. Accepteer ook dat het anders gaat dan thuis en dus ook dat het dagschema van je baby iets minder strak gevolgd wordt. Wees flexibel. We zorgden voor een globaal rit maar verder lieten we het los. Een voorbeeld: als we haar ’s ochtends lang hebben kunnen laten slapen, vonden wij het prima als ze haar middagslaapje lekker in de draagzak of buggy deed. Konden we die middag lekker op pad met z’n allen!

Jetlag

Een jetlag kan vervelend zijn, vooral als je op vakantie gaat met een baby. Om ermee om te gaan, is het belangrijk om je aan de lokale tijd te houden zodra je op je bestemming aankomt. Zorg ervoor dat je baby op de lokale tijd slaapt, eet en drinkt. Wij gingen ook met onze baby naar buiten als het licht was, zodat ze doorhad dat het overdag was. Uiteindelijk viel de jetlag reuze mee! Ze had het ritme al snel te pakken, dus dat was ontzettend fijn. Ik had gedacht dat we de eerste dagen heel rustig aan moesten doen maar uiteindelijk was dat helemaal niet het geval en konden we Bngkok verkennen.

Verblijf

Wij verbleven in Ereiceira in een appartement, in Thailand in hotels en op Bali in villa’s. Verblijven met een baby in hotels is prima te doen, maar onze voorkeur gaat zeker uit naar een appartement of villa. Dit geeft je meer ruimte en het is fijn als de baby in een andere ruimte kan slapen. Ook kun je in een appartement of villa gebruik maken van een keuken om hapjes te maken voor je baby. Een suite in een hotel vinden wij ook een goede optie. Dan heb je ook zeker wat meer ruimte en kun je je beter aanpassen aan het ritme van je baby.

Wat neem je mee?

Een draagzak is mijn absolute nummer 1 aanrader als je op vakantie gaat met een baby. Zo heb je je baby dicht bij je en hoef je je kindje niet altijd in je armen te dragen, waardoor je je armen en handen vrij hebt. Dit is ook handig op het vliegveld en tijdens het vliegen. Wij namen de draagzak bovendien altijd mee onderin de buggy als we op pad gingen. Als onze baby niet wilde slapen in de buggy, lukte het wel in de draagzak. Bovendien is de draagzak ideaal als je naar het strand of de natuur gaat. Wij hebben de Tula Free to Grow draagzak.

draagzak

Voor onze vakantie naar Ericeira hadden we een grote kinderwagen mee, wat een gedoe was. We moesten een speciale vervoertas huren om de kinderwagen mee te nemen als ruimbagage en dit was irritant omdat we dan een extra koffer hadden (een HELE grote koffer). Uiteindelijk raakte de vervoertas met kinderwagen ook nog eens zoek en hadden we de eerste dagen van onze vakantie dus geen kinderwagen. Voor onze vakantie naar Thailand zochten we daarom naar een compacte buggy die zo klein opgevouwen kan worden dat hij als handbagage mee mag. Dit leek ons ideaal en dat bleek het ook echt te zijn. Wij kozen voor de Yoyo Babyzen 2, deze is mega compact en licht maar nog steeds comfortabel. Bovendien is deze buggy gemakkelijk in en uit elkaar te klappen en heeft zelfs een draagband zodat je hem over je schouder kunt dragen. Dit is dus echt ideaal voor op het vliegveld, maar ook op locatie. Zo kon de buggy overal ingeklapt de taxi in. Thuis maken we nog steeds iedere dag gebruik van deze buggy en deze buggy ging uiteraard ook mee naar Bali.

buggy

UV-zwemkleding is een goed idee als je op vakantie gaat met je baby. Dit is speciale kleding dat bescherming biedt tegen de zon. Dit is belangrijk omdat babyhuid extra gevoelig is hiervoor. Door UV-zwemkleding te dragen, hoeft je baby niet de hele tijd onder een parasol te zitten en kunnen jullie genieten van het water en het strand. Zorg ervoor dat je een UV-zwemkleding met een hoge UV-beschermingsfactor kiest, zodat je baby goed beschermd is.

Wij vonden een baby tentje handig om mee te nemen op vakantie als je baby nog klein is. Deze kleine tentjes zijn speciaal ontworpen voor baby’s en bieden een fijne, beschutte plek om te spelen of te rusten en slapen. Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk op te zetten, wat ideaal is als je op reis bent. Een baby tentje kan ook buiten gebruikt worden, bijvoorbeeld op het strand of in de tuin. Zo kan je baby lekker spelen en genieten van de buitenlucht, terwijl jij je handen vrij hebt om andere dingen te doen. Wij maakten gebruik van de Deryan Travel Cot en hebben hier goed gebruik van gemaakt in Ericeira.

Wij hebben ook heel veel gehad aan een babyfoon, deze vonden wij onmisbaar op vakantie. Een babyfoon is vooral handig als je op vakantie bent in een accommodatie met meerdere verdiepingen. Zo konden wij beneden in het restaurant eten, terwijl de baby boven lag te slapen. Ook konden we daardoor, tijdens haar dutjes, lekker aan het zwembad liggen.

Omdat wij in Thailand in hotels verbleven, kozen wij ervoor om babyvoeding potjes mee te nemen. Deze potjes bevatten gepureerde en gekookte groenten, waardoor je baby altijd gezonde voeding binnenkrijgt. Dit is vooral belangrijk als je naar een land reist waar de hygiëne standaarden misschien niet zo hoog zijn. Door babyvoeding potjes te gebruiken, kun je een voedselvergiftiging voorkomen (dat vond ik een heel fijn idee) en zorg je ervoor dat je baby altijd gezonde voeding binnenkrijgt, zelfs als je onderweg bent. Babyvoeding potjes zijn ook handig voor als je bijvoorbeeld in het vliegtuig zit, omdat ze makkelijk mee te nemen zijn en je ze gemakkelijk kunt opwarmen. Wij vonden de babyvoeding potjes van Gerber top. Zij hebben plantaardige en biologische babymaaltijden in unieke smaken. Deze potjes gingen ook mee naar Bali. Echter verbleven we op Bali in villa’s en hebben we daar voor haar gekookt zodat ze iedere dag vers eten kreeg. Ze at in sommige restaurants ook lekker met ons mee.

Qua verzorgingsspullen raad ik je aan om sowieso het volgende mee te nemen:

 • Luiers en billendoekjes. Neem dit voor de eerste dagen mee en koop de rest op je bestemming. Dit scheelt je een hoop gesjouw.
 • Zonnebrand en een zonnehoedje. Zodat je baby goed beschermd is tegen de zon.
 • Een grote hydrofieldoek. Handig als handdoek of als een kleed.
 • Medicijnen. Aan te raden is om een thermometer, zetpillen en ORS in te pakken. Zelf vind ik het ook een goed idee om neusspray mee te nemen.
 • Kleine toilettas. Gevuld met baby shampoo en douchegel, een borstel, vitamines, tandenborstel en kindertandpasta.
 • Een verschoningsmat.

Oja en vergeet niet een extra setje kleding mee te nemen in je handbagage voor in het vliegtuig! Ook voor jezelf ;)

Dit waren mijn tips voor het reizen met een baby. Ik hoop dat ze je helpen om je vakantie zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk te maken. Hoe dan ook: boek dat ticket en geniet van je vakantie als gezin. Het zal een fijne herinnering worden die je altijd zult koesteren. Geniet ervan!

2 Comments Add New Comment

 1. Echt super dat jullie het reizen met baby zo snel/vaak aan zijn gegaan en goede tips. Wat me wel een klein beetje stoorde was ‘want baby’s slapen overal’ (echt niet elke baby wil in de kinderwagen slapen’ en ‘onze baby huilt nooit’ (lucky you)

 2. Wat een leuke blog met jullie ervaringen. Wij gaan in februari naar Thailand met onze dochter van 1,5. Zij eet al een tijdje ‘met de pot mee’ maar dan met weinig suiker en zout. Zou jij dan alsnog potjes adviseren mee te nemen? Of is er in Thailand ook wel genoeg te krijgen wat ‘aangepast’ kan worden op een kind denk je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *