Reizen Tips & Overig

Tips voor alleen reizen

alleen reizen

Een aantal keer heb ik nu de vraag gekregen of ik wat wilde schrijven over alleen reizen oftewel soloreizen. Alleen reizen kan best spannend zijn maar ik hoop dat ik je met mijn tips op weg kan helpen zodat het één van de beste ervaringen van je leven zal worden.

Mijn allereerste reis zonder ouders was op m’n zeventiende met een vriendin richting Azië. We zijn toen samen Thailand, Borneo en Indonesië gaan ontdekken. Een geweldige ervaring en ik zal dit nooit vergeten. Met m’n backpackie en een klein budget op avontuur.

Ik moest en zou het jaar daarop weer richting Azië gaan, helaas wilde niemand met me mee. Alleen gaan durfde ik eigenlijk niet maar mijn wil om te gaan was echter groter. Na heel lang twijfelen besloot ik op een avond tóch die ticket te boeken en het grote avontuur alleen aan te gaan. Een week later ging ik al. Beste beslissing ooit.

En het jaar daarop wéér.

Ik heb echt de leukste vakanties gehad, de mooiste mensen ontmoet, de prachtigste plekken gezien en erg cliché: mezelf beter leren kennen. Ik kan het iedereen aanraden.

alleen reizen

Ik ben nauwelijks echt alleen geweest op mijn twee reizen door Azië. Zoveel mensen die ik heb ontmoet. Tuurlijk heb ik ook momenten gehad dat ik me eenzaam voelde of dat ik iemand van thuis mistte maar ik zou deze ervaring voor geen goud willen missen. Ik denk er nog steeds heel vaak, uiteraard met een glimlach, aan terug.

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik alleen op pad ging maar ik wil je een aantal tips meegeven. Mocht je het avontuur ook alleen aan willen gaan maar nog niet helemaal durven.

9 x Tips voor alleen reizen

1. Boek nou maar een ticket

Zoals Tony Wheeler, de co-founder van de Lonely Planet zegt: “All you’ve got to do is decide to go and the hardest part is over”. Is echt zo. Je kan áltijd terug. Je kunt ook voor een flexibele vliegticket kiezen, zodat je de datum van terugvliegen voor een bedrag kunt omzetten naar eerder (of later!).

En wat dacht je van eerst een weekendje weg? Je eerste solo trip hoeft niet per se aan de andere kant van de wereld te zijn! Zo wen je alvast aan het “alleen zijn” en aan het gevoel van zelfstandigheid.

2. Lees je in

Je ticket is nu geboekt, the hardest part is over ;) Nu is het goed voorbereiden naar je reis toe! Wat wil je zien op de plek van bestemming? Waar wil je allemaal naar toe? Koop een reisgids en leer meer over het land/stad en wat er allemaal te doen is. Ondanks dat er heel veel op het internet te vinden is, koop ik nog steeds (bijna) iedere trip een Lonely Planet. Er staan zoveel handige tips in, zeker een aanrader!

3. Praat met anderen die óók alleen op reis zijn geweest

Ze zullen waarschijnlijk allemaal zeggen hoe leuk het is en hen ervaringen met je delen (geeft zelfvertrouwen!). Wellicht hebben zij ook nog fijne tips voor je.

4. Boek je accomodaties voor de eerste paar nachten

Omdat het alleen reizen al heel spannend is, kan ik je aanraden om je accomodatie van te voren alvast te boeken. Niet voor je hele trip maar wel alvast voor de eerste paar nachten. Dit geeft je rust en dan weet je een beetje waar je de eerste paar dagen aan toe bent. Gun jezelf een dag of twee om te acclimatiseren. Je kunt een hotel boeken maar als je makkelijker andere mensen wilt ontmoeten is een guesthouse of hostel the place to be. Binnen no time ontmoet je andere reizigers en heb je vrienden gemaakt waar je de rest van de avond of dagen gezellig mee kunt doorbrengen.

5. Geniet van het alleen zijn

Zoals ik al zei, ben je tijdens het alleen reizen nauwelijks of niet vaak alleen. Tenzij je dit natuurlijk zelf wilt. Er zijn echt meerdere mensen die zoals jij ook alleen op reis zijn. Je zoekt elkaar op maar wees ook niet bang om wél alleen te zijn. Geniet van die wandeling alleen door die markt of als je ergens alleen aan het eten bent in een restaurant. Die rust is ook heel fijn! Tip: Zorg dat je een boek, je Lonely Planet of je laptop in je tas hebt. Deze kun je er dan altijd bij pakken mocht je het op een gegeven moment toch iets te ongemakkelijk vinden.

6. Durf contact te maken

Spreekt niemand jou aan? Zet dan die angst van je af of je verlegenheid opzij en spreek zelf iemand of een groep mensen aan. Mensen in hostels staan altijd open voor contact, anders slapen ze er niet. Omdat het zeer waarschijnlijk zelf ook solo reizigers zijn, weten ze hoe het is om alleen te zijn. Waarschijnlijk ontvangen ze je met open armen en wie weet reis je daarna niet eens meer alleen! I know, het is een (grote) drempel maar na een aantal positieve ervaringen wordt het steeds makkelijker. En psst… wie weet houd je er óók nog een leuke vakantieliefde aan over ;)

7. Be safe

Alleen reizen is niet gevaarlijk maar natuurlijk moet je wel goed blijven opletten. Een ongelukje zit nou eenmaal in een klein hoekje. Let altijd goed op je en check zo nu en dan je belangrijke spullen. Voor mij zijn het mijn paspoort, portemonnee, camera, laptop en telefoon. Ga ook op je gevoel af! Voelt het niet goed om met iemand te praten? Voel je dan ook zeker niet verplicht om met die persoon te blijven praten. Maar wees ook niet bang om met een stel vreemden uit je hostel, als je daar wel een goed gevoel bij hebt, samen te gaan eten en een leuke avond te hebben.

8. Koop een simkaart

Nog een tip die ik je graag wil meegeven: koop een simkaart in het land waar je naar toe reist! Niet alleen bespaart dit geld maar zo kun je altijd en overal op het internet om iets te checken en makkelijk contact houden met het thuisfront. Dit is niet alleen heel fijn voor jou maar ook voor je ouders, familie en vrienden. Zo weten ze waar je bent en kun je je ervaringen mee delen. Zo lijkt het of je toch iets dichterbij bent. Helpt ook tegen heimwee!

9. Geniet

Last but not least: enjoy! Het mooiste aan alleen reizen is dat je zelf kunt bepalen wat je wilt gaan doen en lekker met niemand rekening hoeft te houden. Je kunt je eigen gang gaan en doen waar je zelf zin in hebt. Wat is er nou beter dan dat? Bovendien ontmoet je zoveel mensen en maak je nieuwe vrienden. Ik heb de avonden van mijn leven gehad. Ik kan het écht iedereen aanraden.

Denk jij er over na om alleen te gaan reizen of heb je dit al eens gedaan? Hoe vond jij het?

3 Comments Add New Comment

 1. Hee Jenny! Volgend jaar (ik denk in oktober) wil ik naar Australië reizen. Voor het eerst alleen en met backpack. Mijn plan is dat ik eigenlijk geen plan heb en me wil laten lijden door mijn gevoel en de mensen die ik daar ontmoet. Het wordt dan ook enkel een ticket heen en dan zie ik wel hoelang ik er blijf. Misschien een half jaar, misschien een jaar, misschien wel langer.
  Omdat het mijn eerste keer alleen reizen is en met beperkte ruimte voor bagage, vraag ik me af wat voor gadgets ik mee moet nemen. Misschien is dit een idee voor een blogpost? Zelf zit ik te denken aan m’n telefoon (ik ga een wat duurdere kopen zodat ik daarmee mooie foto’s kan maken), een oude telefoon + extra simkaart (voor het geval m’n nieuwe wordt gestolen), e-reader en ik twijfel over een iPad of kleine laptop. In principe is een laptop overbodig, maar misschien wel handig omdat ik ook wil gaan werken en dus voor langere tijd op één plek zal zijn tijdens mijn reis. Hoe pak jij je backpack in?

 2. Fijn artikel! Ik wil heel graag gaan reizen en nieuwe plekken ontdekken, maar krijg helaas niet iemand zover om met me mee te gaan. Daarom zit ik, as we speak, in m’n eentje een paar dagen op Mallorca als test. Maar wow, ik vind het dus stiekem best een beetje pittig. Alsof er de hele tijd de behoefte is om het met iemand te delen. Ik word er ook wat lui van en vind het moeilijk om wat te ondernemen. Dat contact zoeken in het hostel moet ik nog een beetje aan wennen, maar denk wel dat je gelijk hebt! Ook de reden dat ik überhaupt voor een hostel heb gekozen, nu nog werk van maken (note to self). Hoe was jouw eerste ervaring? Ik ben een beetje bang dat ik hierna niet nog een keer snel alleen ga, gewoon omdat ik niet zo goed alleen kan zijn haha.

  1. Hi Nura – wat awesome dat je alleen op pad bent gegaan! Mag ik vragen waarom je hebt gekozen voor Mallorca? Ik ben er maar één keer geweest en dat is echt alweer zó lang geleden.

   Zijn er veel mensen in je hostel? Gewoon contact op zoeken! Nee heb je, ja kun je krijgen. Je hebt niks te verliezen:) Just do it!

   Mijn eerste ervaring was eigenlijk super goed. Aan het begin was contact zoeken wel even wennen maar uiteindelijk, na een aantal keer, vond ik het juist erg leuk. Ik was wel benieuwd naar wat iedereen hier deed. Ieder had zo zijn eigen verhaal! Ik heb zoveel avonturen meegemaakt.

   Natuurlijk heb ik het soms ook wel lastig gehad hoor. In Bangkok sliep ik eens een weekend in een hotel. Zomaar op straat, in een erg drukke stad, vond ik het lastiger om contact te zoeken. Het ging wel maar met moeite. Toen der tijd had ik geen laptop mee en geen telefoon met internet. Het was dus eigenlijk echt me, myself and I. Denk dat het nu ook veel makkelijker voor me zou zijn. Ik vind het bijvoorbeeld fantastisch om ergens te zitten en te bloggen of dingen te delen met thuis.

   Ik hoop dat deze tips je zullen helpen in Mallorca! Laat je het me weten? Heel veel plezier nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *