Interieur Persoonlijk

Een kijkje in mijn koffiehoek met de Sage Barista Express Impress

Sage Barista Express Impress

Als een ware koffieliefhebber ben ik de afgelopen maanden helemaal ondergedompeld in de wereld van koffie. Na tien jaar lang dromen van een eigen espressoapparaat, heb ik eindelijk de knoop doorgehakt. Dit jaar komt er een espressoapparaat in onze keuken te staan.

Een droom die uitkwam: een eigen espresso apparaat thuis

In mijn hoofd was ik al bezig met het creëren en stylen van een koffiehoekje thuis. Het was een droom die uitkwam toen de Sage Barista Express Impress werd geleverd. Na heel veel lezen en (instructie)video’s bekijken over dit apparaat, kon ik eindelijk aan de slag. We hebben de machine nu dagelijks in gebruik en genieten iedere dag weer van heerlijke koffie die nóg lekker smaakt dan in onze favoriete koffiezaakjes. Ja, echt waar. Ik had niet gedacht dat het kon maar toch is het zo. Wij hoeven de deur niet meer uit voor goede koffie. In deze blogpost wil ik je meenemen op mijn reis in de wereld van koffie. Ik deel mijn ervaringen met het apparaat en vertel je ook over de extra spulletjes die ik gebruik, samen met de koffiebonen die we graag gebruiken.

Sage Barista Express Impress

Sage Barista Express Impress

Laten we beginnen met het apparaat zelf, de Sage Barista Express Impress in Stainless Steel. Deze uitvoering vind ik een klassieke en tijdloze uitstraling hebben. Hij is prachtig en met dit apparaat kan ik makkelijk de goede maling en melkschuim creëren. Het is oprecht een TOP apparaat waarmee we keer op keer koffie te zetten die net zo smaakt als die van een professionele barista. Ik kan niet genoeg benadrukken hoezeer ik ben gaan genieten van mijn koffieritueel in de ochtend. De geur van versgemalen koffiebonen, latte art creëren en de eerste slok van mijn zelfgemaakte koffie brengen me heeel veeel vreugde.

Het apparaat is echt heel makkelijk in gebruik. Nadat je eenmaal de juiste maling voor je koffiebonen hebt ingesteld, berekent het apparaat automatisch de dosering voor elke volgende keer op basis van de vorige instelling. Dit zorgt ervoor dat het apparaat altijd klaar en juist is ingesteld is voor je volgende koffie. Het is dus een kwestie van op een knop drukken en je krijgt precies de juiste hoeveelheid gemalen koffie in je koffiefilter. Ook is de Sage Barista Express Impress uitgerust met het handige Impress™ Puck-systeem. Hiermee krijg je de perfecte, stevig aangedrukte dosis koffie, terwijl er minder gemalen koffie rond het apparaat en het werkoppervlak belandt. Dit vind ik echt heel fijn werken. Zo krijg je altijd een heerlijke kop koffie zonder gedoe. Het apparaat heeft ook een stoompijpje waarmee je melk kan schuimen en deze vind ik heel fijn werken.

Sage Barista Express Impress

Een klein minpuntje dat ik moet noemen, is dat dit apparaat niet wordt geleverd met een uitklopbak. Dit vind ik toch echt wel essentieel. Het is een beetje vreemd dat dit niet is inbegrepen, maar afgezien daarvan heeft de machine wel alles wat je nodig hebt. Bovendien wordt het geleverd met een melkkannetje en een waterfilterhouder met filter, reinigingstabletten en ontkalkingspoeder.

Zwarte Roes

Koffiebonen

Ook niet geheel onbelangrijk: koffiebonen. Ik begrijp dat je waarschijnlijk enthousiast bent om verschillende koffiebonen van diverse branderijen uit te proberen, om zo te ontdekken welke smaak het beste bij je past. Ik kan je alleen aanraden om niet in één keer allerlei verschillende bonen aan te schaffen want koffiebonen zijn het lekkerst als ze vers zijn. Vers gebrande bonen zijn voor mij absoluut een must. Niet alleen voor mijn espressomachine, maar ook voor de smaak. Vers gebrande bonen behouden die smaak en aroma véél langer en dat is gewoon véél lekkerder. Bovendien is het zo dat wanneer je steeds van koffiebonen wisselt, je ook steeds de instellingen van je apparaat moet aanpassen. Elke soort boon is namelijk uniek en de afstelling van de maalgraad en de doorlooptijd heeft een aanzienlijke impact op de uiteindelijke smaak van je koffie. Het is nogal irritant zijn om steeds opnieuw de juiste instellingen te moeten vinden (het is niet bijzonder lastig, maar het kost wel een paar espresso’s voordat je tevreden bent, en dat is zonde van de koffie). Gelukkig hebben we inmiddels onze favoriete koffieboon gevonden: de Brasil Capricornio van Zwarte Roes. Deze koffie is lekker vol, zoet en romig. Ik drink hem het liefst met melk, als een cappuccino of latte. Mmmm.

Studio Timmerman

De mooiste koffiekopjes

Mijn koffiehoekje is uitgegroeid tot een heel fijn plekkie. Ik heb een prachtige kast bij de kringloopwinkel weten te scoren waarop mijn espresso aparaat pronkt, omringd door mijn verzameling koffiekopjes. Handgemaakte keramieken kopjes zijn mijn nieuwste obsessie. Ik heb onwijs mooie koppen van Studio Timmerman, deze kopjes staan standaard op mijn apparaat. Ik heb ook hele mooie handgemaakte keramieken mokken van Motel a Miio. Deze vind ik enorm gezellig en mijn verzameling Motel a Miio is ondertussen heel groot. Ik ben nog niet klaar met verzamelen hoor. Ik vind het leuk om verschillende soorten keramieken koppen en mokken te hebben. Deze liggen nu in een lade in de kast maar ik wil graag nog een plank ophangen waar ik een aantal kopjes kan displayen.

Experimenteren met verschillende koffies

Mijn passie voor koffie blijft groeien en daarmee ook mijn verlangen om te experimenteren. Naast mijn standaard cappuccino’s en lattes, ben ik begonnen met het maken van verschillende soorten koffies. Ik heb een espressokannetje gekocht, mooie ijskoffieglazen, siropen en een kleiner formaat melkkannetje om nieuwe recepten uit te proberen. Mijn koffiehoekje wordt langzamerhand steeds voller.

Ik heb er een nieuwe hobby bij

Zoals je vast en zeker kunt lezen is er voor mijn een nieuwe hobby geboren. Ik kan mijn ochtenden thuis niet meer voorstellen zonder mijn espressoapparaat. Ik vind het zo leuk om meer te leren over koffie en om te experimenteren met latte art. Ik bakte er eerst niets van en nu begint het eindelijk ergens op te lijken. Oefening baart kunst! Een blaadje of een hartje lukt steeds vaker. Ik blijf oefenen tot ik er een pro in wordt.

Ik hoop dat deze blogpost je heeft geïnspireerd om ook je eigen koffiehoekje te creëren!

cappuccino
Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking. Ik kreeg het espressoapparaat cadeau van Sage maar dat weerhoudt mij er niet van om mijn eerlijke mening te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *