Reizen Tips & Overig

Tips voor het reizen met alleen handbagage

Reizen met alleen handbagage. Het klinkt als een uitdaging maar het is helemaal niet moeilijk. Als je het slim speelt, heb je ook nog ruimte over voor nieuwe kleding en souvenirs mee terug. Ik ga je helpen!

Voorheen ging ik op pad met mijn grote koffer of zelfs mijn backpack. Ik nam altijd veel te veel mee, omdat ik de ruimte er toch voor had. Liever teveel dan te weinig, dacht ik. Totdat ik mijn vriend leerde kennen en we samen veel op vakantie gingen. Mijn vriend, Jelmer, reist nog meer dan ik en dat doet ook met alleen handbagage. Ik wilde dat ook eens proberen. Inmiddels ben ik er een ster in geworden en heb ik zelfs een maand in Kaapstad gezeten met alleen maar mijn handbagage.

Er zitten zoveel voordelen aan het reizen met alleen handbagage. Je neemt niet teveel mee, je hoeft niet teveel gewicht achter je aan te slepen, je hoeft niet eerder op het vliegveld zijn om je koffer in te checken en ook het wachten bij de loopband voor je ruimbagage is geschiedenis. Gezien ik zoveel reis scheelt het me enorm als ik lekker door kan lopen. Ik raad je aan het eens te proberen. Wedden dat je daarna ook alleen nog maar met handbagage reist?

Tips voor het reizen met alleen handbagage

 1. Koop een kleine koffer die mee mag als handbagage. Bij de meeste airlines mag je een koffer mee van 55 x 35 x 25 cm.
 2. Check ook goed hoeveel kilo’s je mee mag in je handbagage. Meestal is dit 10 kilo maar het zou zomaar kunnen dat dit meer of minder is. Altijd even checken van te voren dus, voordat je hem uiteindelijk toch wel moet inchecken (en moet bijbetalen).
 3. Naast een koffer mag je (meestal) een personal item meenemen. Check dit ook even bij de airline. Ik neem naast mijn koffer daarom ook altijd een handtas of rugzak mee. Een handtas vind ik mooier maar een rugtas vinden mijn schouders en rug fijner. Hier stop ik mijn toilettas en elektronica altijd in, zodat ik bij de security mijn koffer niet overhoop hoef te halen.
 4. Nu gaan we over op het daadwerkelijk inpakken. Laten we beginnen met de vloeistoffen. Je mag niet meer dan een liter vloeistof meenemen en elke verpakking mag niet meer dan 100ml zijn. Let dus goed op wat je meeneemt want het is natuurlijk super zonde als je parfumflesje of zonnebrand van over de 100ml voor je neus wordt weggegooid. Koop daarom mini’s of beter nog: giet het over in reisflesjes van max 100ml.
 5. Je vloeistoffen (dus ook je foundation en deodorant) kun je het beste bewaren in een ziplock zakje. Deze kun je weer in je toilettas/makeup tas stoppen. Bij de security haal je het ziplock tasje uit je rugtas en kunnen zij meteen zien wat voor vloeistoffen je bij je hebt. Scheelt een hoop tijd dat je niet eerst in je koffer hoeft te rommelen én allerlei losse spulletjes uit je toilettas hoeft te vissen.
 6. Ook al mijn elektronica doe ik in mijn rugtas, omdat je deze er meestal ook uit moet halen. Denk aan: laptop, camera’s, telefoon, powerbank etc.
 7. Nu over naar kleding. Je hebt écht niet zoveel kleding nodig. Probeer zo min mogelijk mee te nemen en pak ook slim in. Kleding wat het meeste ruimte inneemt, doe ik meestal al aan in het vliegtuig. Denk aan een spijkerbroek, vest, trui, jas en sneakers. Scheelt weer ruimte in je kleine koffer. Ik vind het ook altijd heel fijn om lekker veel jumpsuits en jurkjes mee te nemen, dat is dan al gelijk je hele outfit. Neemt veel minder in beslag dan een broek + top. Ik probeer écht heel weinig kleding mee te nemen, je kunt daar ook altijd wassen. Waarom zou je bijvoorbeeld 10 bikini’s meenemen als je ook genoeg hebt aan twee of drie? Bovendien vind ik het ook leuk om op mijn vakantie bestemming te shoppen. Ik wil daarvoor ook wat ruimte over laten in mijn koffer. Ik ben er ondertussen een ster in geworden en weet wat ik wel echt ga dragen en wat niet. Als ik ook maar twijfels heb aan een kledingstuk, neem ik het niet mee. Dit geldt overigens voor alles. Bedenk bij jezelf; heb ik dit echt nodig? Ga ik dit echt gebruiken? Heb je twijfels; pak het dan niet in.
 8. Vergeet ook zeker de accessoires niet in te pakken zoals een sjaal, haarband, petje en/of sieraden. Zo kun je je outfit die je al eens aan hebt gehad er toch weer anders eruit laten zien.
 9. Stop je schoenen vol met sokken en/of andere kleine accessoires. Maak gebruik van alle ruimte!
 10. Mijn belangrijkste spulletjes zoals mijn paspoort, tickets, telefoon en portemonnee doe ik ook altijd in mijn rugtas. Ook in een apart vakje in mijn rugtas zodat ik weet waar het ligt en ik er sneller bij kan.

Hoop dat je wat aan deze tips hebt. Zijn jullie trouwens ook benieuwd wat ik dan precies inpak? Daar heb ik ook een artikel over geschreven en deze kun je hier lezen. Succes met inpakken!

4 Comments Add New Comment

 1. Volgende week dinsdag gaan we 2 weken met vakantie… en gaan proberen met handbagage te vliegen.
  Het lijkt me super om niet teveel bagage mee te nemen omdat we ook diverse accomodaties hebben. Maar ook wel spannend of alles gaat passen… en normaal neem ik liever wat extra mee (wie niet!?) andere kant.. mooi excuus om op vakantie te shoppen als je wat mist!
  De tips zullen vast helpen!!

 2. Jaaa ik ben heel benieuwd wat je dan mee neemt! Het filmpje van Jelmer vond ik heel gaaf om te zien. Inspiratie!

 3. Leuke tips! Ik hoop dat ik ze toe kan passen. Ik heb soms zelfs teveel kilo’s in m’n grote koffer als ik een week weg ga haha. Ik ben heel benieuwd wat je precies inpakt, zou leuk zijn als je daar wat over schrijft :)

 4. Goede tips!! Dankjewel =D Dit ga ik meteen even toepassen maandag voor mijn 3 dagen naar Ibiza, waar ik dus normaal gesproken ook veel te veel meer naar toe neem haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *