Azië Borneo Maleisië Reizen

Op safari over de Kinabatangan rivier op Borneo

Kinabatangan rivier

Mijn absolute hoogtepunt op Borneo: op bootsafari over de Kinabatangan rivier. In dit artikel vertel ik je er alles over, inclusief mega veel foto’s!

Als ik aan Borneo denk, dan denk ik aan regenwoud, jungle, neusapen, orang-oetans, neushoorn vogels, olifanten en nog meer (wilde) dieren. Helaas ook aan de palmolie plantages maar daar kom ik later nog op terug. Eerst wil ik je alles vertellen over de bootsafari over de Kinabatangan rivier. Dit was zo fantastisch!

Ongeveer 10 jaar geleden ging ik er voor het eerst naar Borneo. Ik ben er toen ook op safari geweest. Ik vond het zo indrukwekkend. Borneo was een plek waarvan ik dacht: daar kom ik ooit weer terug. Ik heb de jaren erna nog zoveel gedroomd over deze bootsafari over de rivier. Eind vorig jaar was het zover. Ik ging samen met mijn vriend, Jelmer, weer terug! We vlogen op Kota Kinabalu en vanuit daar kun je makkelijk naar de rivier.

Kinabatangan rivier
Kinabatangan rivier
Kinabatangan rivier

De riviercruises over de Kinabatangan rivier

De Kinabatangan Rivier is 560 kilometer lang en stroomt door de staat Sabah op Maleisisch Borneo. Op het eerste gezicht lijkt het niet zo bijzonder maar het is dus een perfecte plek om wilde dieren te spotten. Veel dieren zijn namelijk afhankelijk van het water.

In kleine dorpjes langs de rivier, zoals Sukau, vind je lodges waar je kunt verblijven. Bij deze lodges kun je je tour boeken en dan nemen zij je mee de jungle in! Wij verbleven bij Sukau Greenview en dat was helemaal top. Een fijne kamer met airco, elektriciteit, warm water en geen muggen. We werden elke dag voorzien van lekker ontbijt, lunch en diner. Via de website van Sukau had ik van te voren een pakketreis geboekt, waar al het bovenstaande inclusief de jungletocht en riviercruises in zaten. Wij gingen voor de 3D/2N pakket en deze bestaat uit vier cruises en twee jungletochten.

Met kleine boten gingen we iedere ochtend, middag en avond de rivier op. De groep waarmee wij de jungle gingen verkennen bestond uit 8 personen. Het is dus een kleine groep en zo’n cruise met de boot duurt 1.5 uur. Er is geen garantie dat je wilde dieren spot maar het lijkt me erg sterk dat je geen dieren tegenkomt. Wij hebben echt mega veel wildlife gespot!

De eerste cruise van de dag begint s’ ochtends vroeg nog voor zonsopgang. Zo vet om met een bootje de rivier op te varen en de jungle te zien ontwaken.

Kinabatangan rivier

Kinabatangan rivier
Kinabatangan rivier

Overdag zagen we mega veel vogels, waaronder de neushoornvogel. Zo tof om te zien! Ook zagen we honderden aapjes, waaronder de neusaap. De neusaap leeft alleen op Borneo dus dat is best bijzonder. Ook orang-oetans leven hier en deze hebben we ook gezien!

Het is echt een onvergetelijke ervaring en het is iedere cruise weer een verassing wat je zult gaan zien. Ik vond het zo leuk om met z’n allen te speuren en te zoeken naar dieren. Tip: neem een verrekijker mee!

’s Avonds laat, wanneer het al donker was, gingen we ook de rivier op. De tourleiders gebruiken dan grote zaklampen om dieren te spotten. De dieren zijn ook in het donker goed te spotten doordat hun ogen reflecteren/licht geven door het licht van de zaklampen. We zagen apen, meer vogels en zelfs krokodillen. Je kunt hier dus ook de nevelpanter zien, deze zagen we helaas niet.

Kinabatangan rivier
Kinabatangan rivier
Kinabatangan rivier

Ik wilde dus mega graag olifanten spotten tijdens deze tour. Tien jaar terug heb ik tijdens deze safari geen olifanten gezien en volgens mij heb ik voor deze trip sowieso nooit een olifant in het wild gezien. Na vier cruises over de rivier en één jungletocht was er helaas nog steeds geen olifant te bekennen.

We kregen toen als optie om nog een cruise over de rivier te doen, in plaats van weer een jungletocht. Dit aanbod namen we aan en ja hoor, op onze allerlaatste cruise zagen we een hele groep Borneodwergolifanten wandelen langs de rivieroever!! Volgens mij waren het er wel 30 bij elkaar. We zagen op een gegeven moment zelfs een olifant de rivier oversteken. Ik was zo mega blij. Dit was echt zo tof en bijzonder om mee te maken!

Kinabatangan rivier
Kinabatangan rivier
Kinabatangan rivier
Kinabatangan rivier

Deze hele safari vond ik heel bijzonder en indrukwekkend en ben mega blij dat ik dit nog eens heb mogen ervaren. Wel had ik heel de vakantie een dubbel gevoel. Ik vond het zo vet om zoveel wilde dieren te zien maar de reden dat we er zoveel zagen is nogal naar.

Tien jaar geleden was het me helemaal niet opgevallen (goed, ik was toen ook 17) en daarom ging ik deze keer naar Borneo toe met de gedachte dat ik weer mega veel groen regenwoud zou zien vol wilde dieren. Ik heb inderdaad veel groen gezien op Borneo, maar dit waren voornamelijk palmolie plantages. De weg naar de rivier toe heb ik alleen maar palmen gezien. Kilometers en kilometers lang palmen. Ik vond het zo moeilijk om er naar te kijken. Zo ontzettend veel oerwoud is weggehaald, zodat er palmen konden worden geplant. Hier hebben zoveel dieren gewoond die vandaag de dag een veel kleiner oppervlakte hebben om in te leven. En dat brengt me bij het volgende.

De problemen met palmolie

Ik vond het mega schokkend en verdrietig om de verwoesting te zien door boskap in het gebied. Ooit was dit gebied een en al oerwoud. Oerwoud waar zoveel wilde dieren en exotische planten leefden. Denk aan: orang-oetans, de Borneodwergolifant, neusaap en nog veel meer andere dieren. Al deze dieren worden nu eigenlijk in hun bestaan bedreigd. Dit komt omdat hun thuis, het regenwoud, plaats heeft moeten maken voor deze palmolie plantages

Alleen het deel langs de rivieren bleef bespaard en daarom zie je er dus zoveel dieren. Helaas wordt de jungle langs de rivier steeds en steeds smaller, omdat er nog steeds veel jungle wordt gekapt voor de palmolie plantages. De dieren krijgen dus steeds minder leefruimte en worden eigenlijk geforceerd om te leven aan de oever van de rivier. Dit is dus de reden waarom het best makkelijk is om er wildlife te spotten.

Echt, ik vond het geweldig om zoveel wilde dieren te zien tijdens deze safari maar de reden erachter is dus eigenlijk heel verdrietig en de reden waarom ik met een dubbel gevoel terugkijk naar deze reis.

Nederland is één van de grootste afnemers van deze palmolie en werkt dus keihard mee aan de verdwijning van deze jungle. Mocht je er meer over palmolie willen lezen, dan kan dat op de website van palmolie vrij.

Ik hoop niet dat bovenstaande er je van zal weerhouden om naar Borneo te gaan. Jij, als toerist, zal met jouw bezoek namelijk niet bijdragen aan deze verschrikkelijke situatie. Ik denk dat het alleen maar goed is als er mensen blijven komen om de wildlife te bewonderen.

Oja ook leuk om te weten: in het sepilok orangutan rehabilitation centre worden wees geworden, gewonde of ontheemde orang-oetans opgevangen met als doel om ze uiteindelijk weer terug te plaatsen in het wild. Daar zijn we ook nog geweest en zagen we de orang-oetans van heel dichtbij.

Kinabatangan rivier
Kinabatangan rivier

Hoe kom je bij de Kinabatangan Rivier?

Wij vlogen van Kota Kinabalu naar Sandakan. Hier verbleven we een nachtje in Four Points by Sheraton (met zwembad!). De volgende ochtend werden we met een busje door Sukau Greenview opgehaald bij ons hotel. De rit naar Sukau duurde volgens mij iets van vier uur. Het is dus aan te raden om een vroege vlucht naar Sandakan te nemen of, zoals wij deden, een nachtje te blijven in Sandakan om vervolgens vroeg in de ochtend vanuit je hotel te vertrekken.

Dit waren dan al mijn Borneo tips! Wat heb ik genoten van dit eiland en de safari. Heb jij ook nog leuke tips? Laat je tips dan zeker achter in de reacties onder deze post! ♡

Kinabatangan rivier
Kinabatangan rivier

3 Comments Add New Comment

 1. Hoi Jenny!

  Super fijn om te lezen. Wij zijn nu bezig een reis door Maleisië en Borneo te plannen. Weet je nog wat dit ongeveer heeft gekost? Ik kan dat niet zien op de site. Ik zie ook meerdere pakketten van 3D2N, weet je toevallig nog welke?

  Groetjes!

  1. Hi Kim, wat leuk dat je naar Borneo gaat! Ik weet niet meer wat het ons heeft gekost. Je zou ze kunnen mailen! Ik heb de link van onze tour toegevoegd in het artikel. Daar kun je op klikken en dan zie je welke tour wij hebben gedaan.

   Heel veel plezier en ik hoop dat je veel dieren gaat spotten!

 2. Wauw, wat prachtig! En tegelijkertijd ook verdrietig om te zien dat de natuur zo de dupe is van de mens..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *