Afrika Krugerpark Reizen Zuid-Afrika

Op safari in Krugerpark, Zuid-Afrika

Safari in Krugerpark

Het jaar 2020 begon ik in Zuid-Afrika. In het Kruger National Park om precies te zijn. Dit was mijn derde keer in Zuid-Afrika maar mijn eerste keer er op safari. Op safari in Krugerpark kan ik één woord omschrijven: WAUW. Gelukkig kan ik er in deze blog wat meer woorden over kwijt. Ik ga je er alles over vertellen en ik laat je ook heel wat foto’s zien.

Ik ben al eens eerder op safari geweest. Twee keer zelfs. Beide keren op Borneo. Daar ging ik op bootsafari en dat vond ik helemaal geweldig. Op safari in Afrika was nog wel een droom van mij en die heb ik nu waar gemaakt. Een vakantie in Zuid-Afrika stond al op de planning en we besloten er dit keer een safari aan vast te plakken. Jelmer, mijn vriend met wie ik deze reis ging maken, is al vaker op safari geweest en ook al eens op safari in het Kruger Park.

Safari in Krugerpark

Van te voren wist ik eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Ons ticket, huurauto, safari en lodge hadden we van te voren geregeld. We kwamen ’s avonds aan bij onze lodge en we gingen meteen slapen. De volgende dag werden we namelijk om 7 uur opgehaald om op safari te gaan. Ik voelde me weer een klein meisje deze dagen. Ik denk dat ik in lange tijd niet zo blij was om de wekker te horen de volgende dag.

En wat was het een fantastisch avontuur. Twee volle dagen lang. Het mocht van mij veel langer duren. Ik kon hier zeker wel een week blijven. Het was zo’n bijzondere ervaring. De wegen in Krugerpark leken eindeloos te duren. De natuur was zo mooi! Mijn ogen speurden constant de vlaktes af op zoek naar dieren. En hoe blij en excited ik was als we weer een leeuw zagen liggen in het hoge gras.

Safari in Krugerpark
Safari in Krugerpark
Safari in Krugerpark

Verblijf

Het leek me wel handig om je eerst te vertellen hoe we überhaupt ons reis naar Krugerpark hebben gemaakt en waar we verbleven. Jelmer en ik vlogen op Johannesburg en reden met onze huurauto richting Kruger. Dat is ongeveer zes uurtjes rijden. Best een mooie route ook nog. Je kunt er ook voor kiezen om te vliegen naar Nelspruit vanaf Johannesburg. Nelspruit is een stad dichtbij het Krugerpark. Meestal kun je wel een pickup regelen met je lodge. Omdat rijden naar Kruger Park voordeliger was, hebben we daarvoor gekozen.

We kwamen ’s avonds aan bij onze lodge. Hier zouden we drie nachten verblijven. Dit betekent dat we maar twee volle dagen safari zouden hebben. Achteraf gezien vond ik dit te weinig (omdat ik het zó geweldig vond) maar het was wel precies genoeg dagen om een beetje te kunnen proeven van al het moois dat Kruger Park te bieden heeft. We wisten niet zo goed waar we moesten verblijven. Na eindeloos struinen op Booking.com en Airbnb, kwamen we uit op Malilule. Een ontzettend mooie lodge en de mensen die er werken zijn erg lief. Het enige nadeel is dat je vanaf deze lodge nog best een stuk moet rijden voor je bij een poort bent naar het Kruger Park. Ik kan je aanraden om een verblijf iets dichter bij een poort te boeken óf uiteraard een lodge in het park.

Wij gingen één dag op safari met gids Jochen. Daar vertel ik je straks meer over maar hij heeft ook een lodge: Kruger Cliffs. Die is net open, helemaal nieuw dus. Toen wij ons verblijf wilden boeken was zijn lodge helaas nog niet af. Maar nu dus wel! Zijn lodge zit dichtbij een poort en omdat Jochen zelf gids is (en je dus samen met hem op safari avontuur kunt en dat wil je), kan ik je zijn lodge écht aanraden.

Safari in Krugerpark
Safari in Krugerpark

Op safari avontuur

Naast je vervoer en verblijf, moet je ook je safari regelen. Je kunt er voor kiezen om zelf het park in te gaan met je gehuurde auto. Dat is eigenlijk de goedkoopste optie. Je hoeft dan alleen je entree voor Krugerpark te betalen. Je kunt er ook voor kiezen om op pad te gaan met iemand die Krugerpark kent en er verstand van heeft. Bovendien hoef je dan niet de hele dag zelf te rijden en kun je optimaal genieten van alles om je heen. Wij kozen voor de tweede optie: met een gids op pad!

Op onze eerste dag gingen we samen met gids Jochen van The Africa Bug. op pad. Hij zit niet bij een organisatie en doet dit geheel op freelance basis. Hij komt uit België en heeft thuis zijn kantoorbaan opgezegd om, samen met zijn vrouw, gids te worden in Kruger Park. Ze hebben samen The Africa Bug opgezet en hebben nu dus ook een lodge. Mega vet!

Jochen haalde ons op bij onze lodge en samen met hem gingen we op avontuur. Zo voelde het. Met z’n drieën op avontuur. Jochen wist mega veel en was zelf ook razend enthousiast. Hij vertelde ons over al zijn avonturen in het park en wist ook veel te vertellen over het park. Het was echt mega leuk en gezellig om hem als gids te hebben. Zo leuk om te zien dat hij, net zoals ook, zo mega enthousiast was om deze dag op safari te gaan.

Jochen was de dag erna helaas niet beschikbaar om ons mee te nemen naar Kruger en daarom vroegen we onze accommodatie of zij voor ons een private tour konden regelen bij een organisatie. Deze private tour was ietsjes duurder dan de private tour bij Jochen en naar mijn mening ook minder leuk. We hadden beide het gevoel dat we werden meegenomen op safari. Anders dan bij Jochen, daar hadden we het gevoel dat we met z’n drieën op safari waren. Misschien ook uitzonderlijk maar daarom wel een aanrader om bij Jochen te boeken.

Safari in Krugerpark
Safari in Krugerpark
Safari in Krugerpark

The Big 5

Uiteraard is de welbekende ‘The Big 5’ te vinden in het Krugerpark. Tijdens dit safari avontuur heb ik geleerd dat de term ‘The Big 5’ vroeger is bedacht door jagers. ‘The Big 5’ verwijst namelijk naar de vijf moeilijkste dieren in Afrika om te voet te jagen: Leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en olifant. Het is dus niet per se zo dat dit de tofste of meest bijzondere dieren zijn om te spotten. Het is een term die nog wordt gebruikt in de safari wereld en iedereen vind het leuk om deze dieren nu tegen te komen. Dat vind ik ook leuk. Welke dieren er naast ‘The Big 5’ nog meer in het Kruger te vinden zijn: Zebra, giraf, nijlpaard, cheeta, hyena, Afrikaanse wilde hond, krokodil, antilopen zoals de impala en heel veel vogelsoorten.

Op beide dagen gingen we de hele dag het park in. We werden rond 7 uur opgehaald bij onze Lodge en waren ook weer rond 7 uur ’s avonds terug. We waren de hele dag op safari. Zo tof! Natuurlijk kan je gids je niet beloven dat je The big 5 (of wel dier dan ook) gaat spotten. Als je dit per se als doel hebt, dan zou ik je aan kunnen raden om meerdere dagen in Kruger te zijn. Als je geluk hebt, zie je alle dieren die je wil zien in één dag. Maar het kan ook zo zijn dat je hier wel 10 safari’s voor nodig hebt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je safari’s in Krugerpark aan te vullen met bezoekjes aan privé reservaten om zo makkelijker dieren te spotten. Daar vertel ik je straks meer over.

Ik had overigens echt geen idee wat ik me moest voorstellen bij Krugerpark. Wat als je naar de wc moet? En moet je een to go lunch mee? In het park vind je allerlei rest camps. Dit zijn kampen waar je een winkel treft maar ook een café of restaurant en soms ook een benzinestation voor als je moet tanken. In deze rest camps hangen ook grote kaarten van Krugerpark, waar iedereen kan aangeven waar men welk diersoort heeft gezien gisteren en vandaag. Handig voor als je per se het doel hebt om bijvoorbeeld een leeuw te zien. Zo ben je net een stuk dichterbij je doel. Uiteraard worden de neushoorns niet weergegeven, want daar komen helaas nog stropers op af.

We hebben meerdere keren tussenstops gemaakt op deze rest camps. Om even naar de wc te gaan, een snack te halen, wat te drinken, uit te rusten en om natuurlijk even op de kaart met de gespotte dieren te kijken.

Safari in Krugerpark
Safari in Krugerpark

Een geweldige ervaring

Ik vond dit zo’n geweldige en bijzondere ervaring. Op safari in Krugerpark vond ik écht een van de tofste dingen die ik ooit heb gedaan. Ik voelde me weer een klein kind. Zó hyper en enthousiast. Ik wilde niet dat de dag voorbij zou zijn. Ik kon echt eindeloos rijden door dat park. We hebben zoveel olifanten gezien, zebra’s, buffels, gnoes en giraffen. Ook zagen we een grote groep African Wild Dogs (wat best bijzonder is), twee hyena’s en een aantal nijlpaarden. Daarnaast hebben we zelfs leeuwen en leeuwen welpjes gezien. WOW! Dat allemaal in twee dagen. Helaas geen neushoorn (die wilde ik mega graag zien) maar dit is sowieso niet mijn laatste keer safari dus dat komt een volgende keer vast en zeker goed. En anders de keer daarna. Jongens, wat was dít VET!

De volgende keer ga ik…

Mocht ik besluiten om weer op safari te gaan in en rondom Kruger, dan zou ik er iets meer de tijd voor willen nemen en dichter bij het park willen verblijven. Ik zou er de volgende keer misschien wel een week willen verblijven. Je kunt dan ook rustdagen nemen en daarnaast ook privé reservaten bezoeken. Rondom Kurgerpark vind je deze privé reservaten. Dit zijn stukken land dat door particulieren worden gerund, vandaar dat ze privé zijn. Sommige van deze privé reservaten grenzen aan Krugerpark en bij sommige van deze privé reservaten is er ook geen begrenzing met Krugerpark.

Wat zo’n privé reservaat bijzonder maakt is dat je hier alleen op safari mag met de ranger van het park. Je kunt er dus niet zelf rondrijden. Vaak zijn er geen verharde wegen en bestaat er ook de mogelijkheid dat de ranger van de gebaande wegen mag afwijken. Dat maakt je safari toch net iets avontuurlijker en daardoor is het ook wat makkelijker om dieren te spotten. Ik zou dit ook wel een keer willen meemaken.

Safari in Krugerpark

Dit waren dan al mijn Kruger safari tips! Wat heb ik genoten van dit avontuur zeg. Ondanks de vele insecten deze trip (ik ben nogal bang voor kakkerlakken), vond ik het mega jammer om Kruger te verlaten. Heb jij ook nog fijne safari tips? Laat deze dan zeker achter in de reacties onder deze post zodat we elkaar kunnen helpen!

De meeste foto’s in deze blog zijn gemaakt door Jochen van The Africa Bug met wie wij op safari waren. Meer foto’s zien? In deze blog laat ik je meer foto’s zien die we hebben gemaakt tijdens onze safari!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *