Persoonlijk Reizen Tips & Overig

Sneller een nieuwe taal leren? Ik geef je 6 tips!

nieuwe taal leren

Ben je wel eens jaloers op mensen die van de ene naar de andere taal switchen alsof het niets is? Ik wel kan ik je vertellen. Ik vind dat zó tof en inspirerend. Dat wil ik ook kunnen!

Driekwart jaar geleden heb ik de beslissing gemaakt om Portugees te leren. Ik ben half Braziliaans en heb mega veel familie in Brazilië. Helaas spreek ik de taal (nog) niet vloeiend en daar doe ik nu wat aan.

Ik heb absoluut geen talenknobbel en vind het best pittig om een nieuwe taal te leren maar ik heb wel het doorzettingsvermogen en geduld ervoor. Gelukkig hoor ik Portugees al mijn hele leven lang en kan ik zo af en toe oefenen met mijn moeder die het wel vloeiend spreekt. Omdat ik nu al een aantal maanden bezig ben met het leren van een nieuwe taal, vond ik het tijd worden om mijn tips met jullie te delen. Ik geef je vandaag mijn 6 beste tips om sneller een nieuwe taal te leren!

Op Instagram vroeg ik jullie trouwens nog naar jullie tips en deze heb ik ook meegenomen hieronder. Dank dank dank!

Mijn 6 beste tips om sneller een nieuwe taal te leren

1. Ga op les of kijk Youtube filmpjes met lessen

Zoals ik hierboven al zei heb ik driekwart jaar geleden de beslissing gemaakt om er nu echt werk van te maken. Ik krijg nu wekelijks privéles bij een hele lieve vrouw. Iedere week volg ik twee uur les bij haar, daarnaast stop ik ook wat uren in de week in het huiswerk wat ik van haar krijg. Ik ben nu driekwart jaar verder en ik heb al zoveel van haar geleerd. Het is een investering maar ik heb er geen seconde spijt van gehad dat ik deze lessen ben gaan volgen.

Goed, ik snap ook heel goed als je geen zin of tijd hebt om de schoolbanken weer in te duiken en gewoon lekker thuis je lessen wil volgen. Lekker chill vanuit je bank of bed. Op YouTube staan tegenwoordig ook onwijs veel goede en leuke filmpjes voor het leren van een nieuwe taal.

Wat ik de afgelopen maanden trouwens heb geleerd: wees niet bang om fouten te maken. Het maken van foutjes hoort erbij en daar leer je ook weer van!

2. Download deze app op je telefoon

Volgens mij zijn er tegenwoordig een héleboel apps waarmee je een nieuwe taal kunt leren. Zelf gebruik ik graag de app Duolingo. Ik gebruik deze app dagelijks een kwartiertje en ik vind het fantastisch. De app is gratis en bevat heel veel oefeningen waarmee je een nieuwe taal kunt leren. Je leert stapsgewijs nieuwe woorden en grammatica. Bovendien wordt de informatie die je iedere les leert weer gebruikt in de volgende lessen, zodat je alles blijft herhalen.

Een taal leren met Duolingo vind ik echt heel leuk en bovendien ook verslavend. Ze hebben de lessen namelijk in een heel leuk jasje gestopt. Je kunt punten verdienen, naar een hoger niveau gaan, een “leven” verliezen als je een fout antwoord geeft en je punten inwisselen om bijvoorbeeld je levens weer aan te vullen. Eigenlijk leer je door deze app op spelenderwijs een taal en ik vind het geweldig.

Op Instagram kreeg ik van jullie, naast Duolingo, ook veel de app Babbel als tip. Deze ken ik zelf nog niet maar wilde ik wel benoemen, gezien ik hem zo vaak als tip kreeg.

3. Lekker veel Netflixen met films, docu’s en series in die taal

Tv, series, films en documentaires kijken in die taal mét Nederlandse ondertiteling en uiteindelijk met ondertiteling in die taal. Zo wordt een Netflix dag of avondje opeens ook nog eens informatief!

Ik kijk zo af en toe ook youtube filmpjes in het Portugees. Denk aan: vlogs, make-up tutorials en kookvideo’s. Geweldig! Van mijn lerares kreeg ik ook eens de tip om de werkwoorden die ik niet ken in zo’n Youtube filmpje eens op te schrijven en deze op te zoeken. Zo luister en kijk je met wat meer aandacht en leer je nieuwe woorden.

Een tip die ik van jullie kreeg is om kinderfilms te gaan kijken. Omdat het voor kinderen is, is het taalgebruik wat simpeler en is het daardoor wat makkelijker volgen. Goeie!

4. Luister naar de taal en spreek de taal zoveel mogelijk

Wat ook goed helpt: luisteren naar de taal via podcasts of muziek. Naar podcasts luisteren in het Portugees heb ik nog niet gedaan maar naar muziek luisteren doe ik iedere dag. Op de fiets of tijdens het koken. Ik vind het heerlijk! Soms zoek ik ook de lyrics op en vertaal deze, zodat ik gelijk nieuwe woorden en zinnen leer. Sommige liedjes kan ik daardoor zelfs al een beetje meezingen. Zo leuk!

Daarnaast: zoek mensen op die de taal spreken of ook de taal graag willen spreken en praat met elkaar. Leer van elkaar!

5. Veel lezen in die taal

Denk aan: kranten, tijdschriften en (kinder)boeken lezen in die taal. Ook fijn om bekende boeken te lezen. Boeken, die je dus al eens in het Nederlands hebt gelezen, nog eens lezen maar dan in de taal die je graag wil leren. Je kent het verhaal al, dus je kunt het zo wat makkelijker volgen.

Tip van jullie: de taal van je telefoon in die taal zetten. Ik zit mega veel op mijn telefoon dus dit is natuurlijk een fantastische tip om nóg meer in die taal te lezen.

6. Ga op vakantie naar een land waar ze de taal spreken

Met alle tips hierboven kom je al een heel eind maar om het écht vloeiend te leren spreken is het eigenlijk wel het beste om je helemaal onder te dompelen in de andere cultuur. Ga daarom voor een paar weken naar het land waar ze de taal spreken en probeer in contact te komen met de locals. Voer gesprekken! Mega eng (vind ik althans) maar in mijn ogen de béste manier om een taal te leren.

Dit waren mijn tips! Ik weet zeker dat je de taal zo onder de knie hebt en binnen no time een aardig woordje kunt spreken in die nieuwe taal.

Nu ben ik benieuwd; heb jij nog tips om een nieuwe taal te leren? Laat het me weten in de reacties. Zo helpen we elkaar een beetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *