Azië Borneo Maleisië Reizen

De mooiste eilanden ter wereld

mooiste eilanden

Gesponsord – In 2010 bezocht ik de mooiste eilanden ter wereld en ik denk er nog graag aan terug. Volgend jaar staan deze droombestemmingen weer op de planning en ik kan echt niet wachten.

Wallpapers met parelwitte stranden, de azuurblauwe zee en palmbomen op één eiland.. Ze zijn real en ik ga je er alles over vertellen. Deze eilanden wil je hebben bezocht in je leven.

Borneo en de eilanden eromheen: de mooiste eilanden ter wereld.

FOX, verre reizen van ANWB, vroeg mij naar mijn droombestemming. Ik moest direct denken aan de rondreis die ik op mijn zeventiende maakte samen met een vriendin door Maleisisch Borneo. Borneo was toen onderdeel van mijn backpackreis door Azië. Ik had er niet zoveel verwachtingen bij, behalve dat ik zou belanden in een jungle. Ik had toentertijd geen idee dat ik één van de mooiste eilanden ter wereld zou gaan bezoeken. Nu meer dan 7 jaar later, denk ik vaak terug aan deze reis en hoe mooi ik dit eiland vond. Ik zou dolgraag weer die kant op willen. Ik wil weer van dit eiland genieten, zoals ik dat toen ook deed. Het is werkelijk waar een paradijs op aarde en ik heb bovendien nog nooit zoveel mooi groen gezien.

Het reusachtige eiland behoort deels tot Maleisië en deels tot Indonesië en heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen maar jungle. Zo heeft Borneo ook witte stranden met wuivende palmen en kun je hele mooie duik- en snorkeltrips maken maar daar vertel ik je zo meer over.

de mooiste eilanden

mooiste eilanden

de mooiste eilanden

Op Boot Safari

Wij vlogen van Kuala Lumpur op Kota Kinabalu. Ik vond Kota Kibalu niet zo, het was vooral een tussenstop naar de leukere plekken in Borneo. Van Kota Kinabalu gingen we door naar Sandakan om het Sukau Regenwoud te bezoeken. Hier ging ik voor het eerst op safari en dat was ZO TOF! We gingen op een bootsafari en maakte een boottocht over de Kinabatangan rivier, een van de natuurlijke hoogtepunten van Maleisië. Ik keek echt mijn ogen uit, ik vond het zo geweldig! In het wild spot je hier orang-oetans, krokodillen, olifanten, het spookdiertje en natuurlijk de neusaap. De neusaap is een opvallende aap, die alléén voorkomt op Borneo. Best wel speciaal dus. Het was echt prachtig om oog in oog te staan met deze wilde dieren.

Je hebt trouwens ook een opvangcentrum in Borneo voor orang-oetans, waar ze worden voorbereid op een terugkeer in de jungle. Vanuit Sandakan bezoek je het Orang Utan Centrum in Sepilok heel makkelijk maar wij wilden ze liever zien in het wild. Dat is ons ook gelukt tijdens de bootsafari! Echt niet normaal awesome.

mooiste eilanden

Duiken op Borneo

Ook wilden we de onderwaterwereld bewonderen op Borneo, want dat kan hier heel goed. We twijfelden om naar de Selingan Turtle Island te gaan, deze staan ook in de top 10 natuurlijke hoogtepunten van Maleisië. De naam van het eiland doet het al vermoeden, het zit hier vol met schildpadden. Reuzenschildpadden zelfs. Uiteindelijk hebben we toch voor gekozen om door te reizen naar Semporna, wegens gebrek aan tijd.

Semporna stelt ook niet zoveel voor maar de Semporna Archipelago wél. De eilanden Mabul, Kapalai en Sipadan vormen samen de Semporna Archipelago. Hier kan je echt ge-wel-dig duiken en snorkelen. Op de eilanden is zo adembenemend mooi. Ik heb nog nooit zulk helderblauw water gezien. Ik heb een aantal foto’s (zie onderaan dit artikel) maar die zijn van slechte kwaliteit.

Ik moet echt terug naar Semporna. Ik hoop dat als ik terug kom, het nog steeds zo mooi is als toen en dat ik deze keer wél een (walvis)haai spot tijdens het duiken. Deze zijn hier namelijk te vinden en toen ik er was, was er een groep die er één had gezien. Ik was zo jaloers!

Goed, ik denk dat het tijd is voor een aantal foto’s. Ik moet je wel waarschuwen voor de lage kwaliteit maar ik beloof je dat ik je gauw goede kwaliteit foto’s laat zien. To be continued!

Op bootsafari!
Badderen in het meer waar hopelijk geen krokodillen in zwommen.
Zo adembenemend mooi.
Kijk mij even backpackertje zijn.
Dit was op één van de Semporna eilanden. Hier waren we om te duiken. Plaatje, hè?
Helaas geen walvishaai gezien.
Wel heel veel spelende kindjes. Hoe lief is dit?!
Op een ander eiland, somewhere near Borneo.
Net een ansichtkaart.

Lijkt Borneo jou ook een droombestemming? Voor meer toffe to-do’s in Maleisië, check de website van FOX.

Advertorial – Deze blog is in samenwerking met FOX, verre reizen van ANWB.

1 comment Add New Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *