Kroatië Reizen Zagreb

Kerst in Zagreb, Kroatië

Kerst in Zagreb

Ik ben gek op Kerst. De kerstdagen zijn mijn favoriete feestdagen van het jaar. Ik houd van de gezelligheid en sfeer op straat, de kerstverlichting, het samenzijn met familie en vrienden en al het lekkere eten. Toen ik een mailtje in mijn inbox kreeg of ik mee wilde op persreis om Kerst te vieren in Zagreb, was mijn eerste gedachte: huh, in Kroatië? Wellicht dat jij dit nu ook denkt. Ik las het mailtje verder en kwam te weten dat de kerstmarkt in Zagreb al drie keer op een rij uitgeroepen is tot dé mooiste kerstmarkt van Europa. Dat wil ik zeker meemaken! En dus vloog ik eind november naar Zagreb om het zelf te mogen ontdekken.

Het Advent

Leuk om te weten: in Zagreb vieren ze niet alleen Kerst maar meer het Advent. Dit zijn vier weken voorafgaand aan Kerst. Overal in de stad vind je mooie kerstverlichting, kerstdecoraties en gezellige kerstkraampjes. Ze zijn in Zagreb dus een maand lang Kerst aan het vieren. Dat is toch fantastisch?!

Kerst in Zagreb

5 miljoen lichtjes op Salajland

Bij aankomst in Zagreb werden we eerst naar ons hotel gebracht. We verbleven in het Canopy by Hilton. Ik ben dol op het Hilton, vooral op hun heerlijke bedden, en de locatie van dit hotel was top. Midden in de stad en precies voor het hotel vind je een tramhalte. Na een lunch in het Hilton stapten we een busje in om Zagreb eigenlijk meteen weer te verlaten. Net buiten Zagreb, ongeveer een uurtje rijden, vind je namelijk Salajland. Hier begon onze kersttrip pas echt en hóé. Salajland is magisch. Het verhaal achter deze plek is ook erg mooi. De familie Salaj had het vroeger niet zo breed en kon daardoor geen kerstverlichting veroorloven. Een aantal jaar later, na hard werken, konden ze dit eindelijk wel en wilden ze ervoor zorgen dat iedereen kon genieten van kerstverlichting. Daarom versierden ze heel hun erfgoed. Je vindt er 5 (!) miljoen lampjes. Het is net een sprookje waar je doorheen loopt en daardoor is de trip van Zagreb naar Salajland het helemaal waard.

Kerst in Zagreb
Mijn eerste keer op een segway!
Kerst in Zagreb
De lekkerste chocolademelk

Warme chocolademelk en segwayen door Zagreb

De volgende dag stond er een segway tour op de planning. Hilarisch! Ik vind het zelf altijd heel apart om toeristen op segways te zien en nu ga ik het gewoon zelf doen, haha! Omdat ik nog nooit op zo’n ding stond was het even wennen, maar al gauw kreeg ik er handigheid in en scheurde ik door de stad.. De tourleider vertelde hier en daar wat over de plekken waar we langs reden en ook stopten we een aantal keer voor foto’s. Ja, het was echt lachen. Na twee uur was het wel weer mooi geweest want het was nogal koud die dag en je staat toch stil op zo’n segway. We stopten bij Mila Bar voor een heerlijke lunch en dronken de lekkerste warme chocolade melk bij Café Bar Finjak. Vooral die tweede is echt een must als je in Zagreb bent. Zó goed!

Kerst in Zagreb
Zie jij het?
Kerst in Zagreb
Uitzicht vanaf Uppertown

Geniet van het uitzicht bij Uppertown

Ook gingen we dit weekend nog met de tram naar de kortste kabelbaan ter wereld en die bracht ons naar Uppertown binnen 30 seconden. Vanaf Uppertown heb je super mooi uitzicht over de hele stad. Ook loop je langs een leuke kerstmarkt waar je wat kunt eten, souveniers kunt shoppen of een lekkere glühwein kunt halen. Je vindt hier de ook Gric tunnel waar je doorheen kunt lopen. Een sprookjeswandeling want de tunnel was dit jaar aangekleed in het thema van de notenkraker.

Glühwein
Opening Advent

Kerstmarkten

Er is in Zagreb niet één kerstmarkt, maar er zijn door de stad heen verschillende soorten kerstmarken. Overal is er wel wat te doen en alles is gezellig aangekleed. Wij waren op de opening van het advent op het King Tomislav plein om een schaatsshow te zien: de notenkraker on ice. Dit deden we onder het genot van rode en witte glühwein én een lokale lekkernij: fritule. Dit zijn kleine gefrituurde deegbolletjes. Een soort kruising tussen een donut en een oliebol. Mmm. Je vindt tijdens Advent in Zagreb overal fritule bij de kerstkraampjes. Het is niet te missen. Na de schaatsvoorstelling was er een vuurwerk show! De dag erna kwamen we terug naar dit plein om zelf te gaan schaatsen op de grote schaatsbaan.

Kerst in Zagreb
Nog een Salajland foto!

Dankjewel Kroatisch verkeersbureau voor deze heerlijke dagen in Zagreb. Als je ook een christmas lover bent, dan is Zagreb zeker de moeite waard om eens te bezoeken tijdens het Advent.

Wil je meer zien van Advent in Zagreb? Bekijk dan ook de vlogs van Laura en Larissa met wie ik onder andere in Zagreb was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *