Brazilië Reizen Rio de Janeiro Zuid-Amerika

Op bezoek in de Favela van Rio de Janeiro: Favela Rocinha

Favela Rocinha

Iedereen heeft hetzelfde beeld bij de favelas. Chaotisch, armoedig, er heerst veel criminaliteit en het is erg onveilig. Zeker voor toeristen. Ik ben de grootste favela van Brazilië ingegaan om een kijkje te nemen van dichtbij.

Wat is de Favela?

De Favelas zijn krottenwijken door Brazilië. Er heerst er een enorme armoede. De bewoners van de favelas zijn niet in staat om een huis te betalen. De huizen bestaan uit plastic, golfplaten en ander restmateriaal. De meeste straatjes zijn niet meer dan een meter breed. Het stinkt er enorm wegens de open riolen die langs de straatjes lopen. Ook is er veel afval te vinden, wat resulteert in veel ratten. Nee, hygiënisch is het er niet. De favelas worden vaak overheerst door drugsbendes. De hele wijk werkt samen en iedereen, jong én oud, krijgt een job binnen deze handel.

Tegenwoordig telt Rio vele favela’s, die met name in het Noorden en Zuiden van de stad te vinden zijn. Die in het Noorden zijn erg gevaarlijk maar in het Zuiden zijn er een aantal favelas waar je als toerist onder begeleiding van een gids goed naar toe kunt. Hoewel hier de drugscriminaliteit nog niet verdwenen is, is de veiligheid er flink verbeterd.

Favela RocinhaFavela Rocinha

Rocinha

Rocinha is een van de favelas die je als toerist kunt bezoeken. Jelmer en ik raakten nieuwsgierig en boekte via de app Get Your Guide een tour. We bezochten Rocinha favela met een locale gids die zelf ook in de favela woont. Hij sprak uitstekend Engels en vertelde ons de mooiste verhalen.

Rocinha is in het begin van de 20ste eeuw ontstaan. Migranten uit de Amazone begonnen hier hen boerderij. Inwoners verbouwden hier hun eigen eten om deze vervolgens door heel Rio te verkopen. Vandaar ook de naam. Rocinha betekent letterlijk ‘kleine boerderij’. Het werd uiteindelijk een grote wijk in Rio.

Favela RocinhaFavela Rocinha

Rocinha blijkt het klassieke idee van wat een favela is helemaal te ontkrachten. Ik voel me helemaal niet zó onveilig. Het is er zo gek nog niet. Vroeger was Rocinha vooral opgebouwd uit golfplaten maar vandaag de dag zijn de meeste huizen gemaakt uit baksteen en beton.

Onze gids vertelt dat Rocinha helemaal vol raakt. Familie’s verkopen hun dak van hun huis, zodat daar weer een volgende laag op gebouwd kan worden. Vandaar dat er sommige huizen bestaan met verschillende vormen en kleur. Ook vertelt hij dat er hard gewerkt om deze wijk steeds maar te verbeteren.

Favela RocinhaFavela Rocinha

Is Rocinha wel een favela?

Natuurlijk blijft Rocinha wel een favela maar het is wel een sjieke favela geworden. De inwoners hebben zelf keihard gewerkt aan een eigen elektriciteitsnet, stromend water, kabel-tv met internetverbinding. Ik heb er banken gezien, scholen, een buslijn, supermarkten, een Bob’s (de Braziliaanse McDonalds) en zelfs sushi restaurants. Ook komt de vuilniskar er 2 keer per dag langs. Een bezoek aan Rocinha is dan ook eigelijk een favela light ervaring.

Rocinha is niet representatief voor een krottenwijk, laat dat duidelijk zijn, maar deze tour is zeker de moeite waard! Het geeft je een kijkje in het leven dat evengoed deel uit maakt van Rio de Janeiro. Via de app Get Your Guide kun je voor €22,75 een ochtend of middag Rocinha bezoeken.

Favela RocinhaFavela Rocinha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *