Mexico Midden-Amerika Reizen

Dia de los Muertos in Mexico

Dias de los Muertos in Mexico

Dia de los Muertos in Mexico meemaken was al jarenlang een droom van mij. Deze droom is vorige week in vervulling gegaan. Jelmer en ik zagen een leuke deal voorbij komen naar Mexico rond deze periode en dus was de keuze snel gemaakt. In Mexico is Dia de los Muertos de grootste feestdag van het jaar. Ik heb er veel over gelezen en heb er verschillende documentaires over gezien. Ik heb zelfs in de stijl van deze feestdag vorig jaar een tattoo op m’n bovenbeen laten zetten. Ik vind het een hele bijzondere en mooie manier van de dood ‘vieren’.

Wat is Dia de los Muertos?

De letterlijke vertaling hiervan is: ‘de dag van de doden’. Het is een feest- en herdenkingsdag die gevierd wordt op 1 en 2 november. En dat vind ik onwijs mooi. Men gelooft erin dat op deze dagen de doden weer bij hun zijn. Op deze dagen reizen de zielen weer voor één dag naar de levende wereld om bij hun geliefden te zijn. De zielen van kinderen keren op 1 november terug naar de aarde en die van volwassenen op 2 november. Dit wordt op een hele feestelijke en liefdevolle manier gevierd. Ze zijn een week van te voren al bezig met alle voorbereidingen en vieren het een paar dagen van te voren al uitgebreid.

Dia de los Muertos

Hoe wordt Dia de los Muertos gevierd?

Een week van te voren is iedereen al druk bezig met alle aankopen doen voor de altaren, de graven van dierbaren worden van onkruid ontdaan, schoongemaakt en volop versierd. Bijna in elk huis vind je rond deze feestdag een altaar. Men gelooft erin dat de zielen via de altaar het huis betreedt. Ze maken een poortje rondom het altaar en versieren de altaar met allerlei kaarsen, wierook, bloemen, brood, fruit en foto’s. De poort dient als de ingang voor de doden en al het eten en drinken dient als brandstof voor de terugreis. Daar is immers energie voor nodig.

Dias de los Muertos in Mexico

Vanaf 31 oktober vertrekken familie en vrienden zich naar de begraafplaatsen om er feest te vieren. De hele nacht blijven ze hangen bij de graven om hen dierbaren te vieren. Dit wordt ook weer op een hele feestelijke manier gedaan. Iedereen kletst met elkaar, eet met elkaar, drinkt met elkaar en zingt met elkaar. Ik vond het onwijs mooi en bijzonder om dit mee te mogen maken. Dat men op een feestelijke en liefdevolle manier een persoon viert vind ik prachtig en heel bijzonder.

Dias de los Muertos in Mexico

Dia de los Muertos in Mexico-Stad

Ik heb Dia de los Muertos dan eindelijk mogen meemaken en het was nóg mooier dan ik had verwacht. We kwamen eind oktober aan in Mexico City en het was meteen feest. De hele stad was versierd en op één lange straat stonden zelfs allemaal grote schedels die door verschillende kunstenaars waren beschilderd. Ook vond er op zaterdag 28 oktober een parade plaats midden in de stad. Het was onwijs druk en velen kwamen verkleed en geschminkt. Van de parade zelf heb ik weinig foto’s maar ik heb van de voorbereidingen een aantal kiekjes kunnen maken.

Dia de los Muertos Dia de los Muertos

Dia de los Muertos in Oaxaca

Op zondag 29 oktober pakten Jelmer en ik de bus naar Oaxaca. Oaxaca is blijkbaar the place to be tijdens Dia de los Muertos. Het is een klein stadje waar dit groot wordt gevierd. Het wordt overal groot gevierd in Mexico maar blijkbaar in Oaxaca nét wat meer. Ook hier was de stad op en top versierd en ging men aan het einde van de dag verkleed en al de straat op en was er iedere avond een parade en vierde men groot feest met elkaar. Op 31 oktober hebben Jelmer en ik ook de begraafplaats Xoxocotlan bezocht en dat was een hele bijzondere ervaring. Ik had er al onwijs veel docu’s en foto’s van gezien maar dat ik het nu zelf heb mogen ervaren was natuurlijk heel anders. Veel mooier en nóg bijzonder dan ik had gedacht. Hoe mooi is het dat men de geliefden die zijn overleden zo kan vieren?

Dias de los Muertos in MexicoDias de los Muertos in MexicoDias de los Muertos in Mexico

Dia de los Muertos in Nederland?

In Nederland merk ik om mij heen dat men het moeilijk vindt om de graf van hen geliefden te bezoeken. Het brengt natuurlijk veel emoties met zich mee. Het is ook heel moeilijk maar hoe mooi zou het zijn als men hier in Nederland een dag had waarbij we met z’n allen de doden herdenken en deze vieren? Dat we met z’n allen de begraafplaatsen zouden bezoeken en deze mooi zouden versieren en de hele nacht met elkaar zouden kletsen, eten, drinken en zingen.

Wat zou jij hiervan vinden en kende je de feestdag Dia de los Muertos al? Wil je meer Dia de los Muertos foto’s zien? Ik heb er nog veel meer gemaakt en deze zijn hier te bewonderen.

3 Comments Add New Comment

  1. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik nog nog van Dia de los Muertos had gehoord, tot ik jouw verhalen op Instagram zag. En ik vind het echt een mooie manier van herdenken/vieren. Lijkt me heel speciaal om eens mee te maken.

  2. Mooie foto’s, en wat een prachtige manier om met de doden om te gaan! Het lijkt me eigenlijk een heel goed idee om zo’n feestdag over te nemen. Hier in België zijn mensen vrij op 1, en soms op 2 november. Ze vieren dan Allerheiligen en Allerzielen, dan wordt vaak nog met familie samen gegeten, gedronken en het graf van een geliefde bezocht. Misschien dat dit voor Nederland te katholiek is om een nationale feestdag te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *