Reizen Tips & Overig

Business class vliegen met Qatar Airways

business class vliegen

Business class vliegen, ik deed het twee weken terug voor het eerst en ik keek er maanden naar uit. Eindelijk kan ik het van mijn lijstje wegstrepen!

Vorig jaar heb ik heel wat gevlogen en iedere keer hoopte ik weer op een goedkoop of eigenlijk zelfs gratis upgrade naar business class. Wie wil dat nou niet? Meer ruimte, lekker eten en natuurlijk bubbels! Ik was er onwijs benieuwd naar!

Voor het eerst business class vliegen

Begin dit jaar zaten we (mijn vriend Jelmer en ik) in de lounge op het vliegveld van Kaapstad te wachten op onze vlucht terug naar Amsterdam. Terwijl we daar aan het wachten waren, vond Jelmer een goedkoop retour business class ticket met Qatar Airways naar Tokyo. Vanaf Amsterdam. Dat ticket was €640 en dat is dus goedkoper dan een gemiddeld economy ticket op deze route. Tokyo is awesome (lees hier maar) en dus was de keuze snel gemaakt. We boekten deze mooie deal voor november 2017. Hoe Jelmer zulke goedkope tickets trouwens vindt, lees je hier. Hij is een ster in het vinden van goedkope tickets, dus lees zijn boek vooral als je ook graag honderden euro’s wil besparen op vliegtickets.

Twee weken terug was het zo ver! Ik keek 10 maanden uit naar dit moment: eindelijk ervaren hoe het is om business class te vliegen. En dan ook gelijk met één van de betere luchtvaartmaatschappijen: Qatar Airways. Ik had er zoveel zin in!

Inchecken en loungen

De pret begon al bij het inchecken. Er stond een lange rij bij de incheckbalie voor economy class. Bij business class stond er geen rij en we werden direct geholpen. Hier kregen we een uitnodiging voor de lounge. Ik kan je alvast verklappen: die stelt niet zoveel voor op Schiphol. Schiphol is een fantastisch vliegveld, alles staat duidelijk aangegeven, ze hebben over veel dingen nagedacht en er is onwijs veel te doen om de tijd te doden maar de lounges zijn jammer genoeg teleurstellend. Niet erg want we vlogen immers via Doha naar Tokyo en daar konden we ook gebruik maken van de lounge en die is dus ge-wel-dig. Daarover later meer!

Boarden en bubbels!

Terwijl zowat iedereen van de economy class al in de rij staat om te boarden (ik vraag me altijd af waarom mensen dat doen?), loop jij ze mooi voorbij om als één van de eerste het vliegtuig in te stappen. Vervolgens word je met een warm welkom door de cabine crew naar je business class stoel geleid. De steward(ess) stelt zich aan je voor, vraagt hoe het met je gaat en of je een warm of koud doekje wil. Ook wordt er gevraagd of je champagne of wat anders wil drinken. Champagne, please! Terwijl de champagne voor je wordt gehaald, stelt de manager van de cabine crew zich ook nog even persoonlijk aan je voor. 

business class vliegen
Bubbels en warme doekjes
business class vliegen
Cheers!

De heerlijke stoelen

In sommige vliegtuigen zitten de business class stoelen schuin achter elkaar, waardoor je geheel in je eigen hokje zit en dus geen ‘last’ hebt van je buurman- of vrouw. Wij zaten in een vliegtuig met de stoelen naast elkaar. Als je met zijn tweeën bent, is dit natuurlijk veel gezelliger. Als je alleen reist, kan ik me voorstellen dat het andere juist prettiger is (want meer privacy). Dit kun je van te voren al weten door op seatguru.com te checken in wat voor stoel je komt te zitten. Ruimte heb je overigens meer dan genoeg en de stoelen zitten heerlijk. Zo ongeveer alles van je stoel is verstelbaar: hoofdsteun, rugleuning, het bankje onder je benen én er zitten zelfs knoppen voor een rug- en/of bilmassage.

business class vliegen
Zoveel ruimte!

Pyjama en toilettas

Voordat je opstijgt, krijg je een toilettasje en een pyjama aangeboden. In het toilettasje vind je een moisturizer, een kalmerende mist voor je gezicht, een lippenbalsem, een oogmasker en een paar sokken. Voor het stijgen heb ik me gelijk even omgekleed in het toilet. Helemaal top, zo’n zachte pyjama! Het toilet is hier overigens ook twee keer zo groot als in economy class en wordt na ieder bezoekje door de cabine crew weer schoongemaakt.

business class vliegen
Het toilettasje met sokken, een oogmasker, een mist voor je gezicht, lippenbalsem en een moisturizer
business class vliegen
De Qatar Airways pyjama

Het eten

Eenmaal in de lucht, komt de sterward(ess) je de menukaarten brengen en legt hij of zij je uit dat je ieder moment alles van de kaart kunt bestellen. Er zijn geen vaste eetmomenten zoals in economy class en je kunt à la cart bestellen. Voor elke maaltijd wordt je tafel door de steward(ess) gedekt met een tafelkleed, echt bestek, glazen van glas en zelfs een mini peper-en zoutstelletje.

business class vliegen
Een bladzijde uit het menukaart voor het eten
business class vliegen
Een bladzijde uit het menu kaart voor de drankjes
business class vliegen
Het karretje met brood en boter
business class vliegen
Wijn drinken uit een echt glas!
business class vliegen
Sushi eten in the sky

Entertainment

Oja ook niet onbelangrijk: het entertainmentsysteem, dat is dus vele malen groter dan in economy. Bovendien krijg je er een grote, comfy en noise cancelling headphone bij. Helemaal top! Lekker onderuitgezakt in mijn pyjama friends bingen, terwijl ik aan mijn zoveelste champagne zit. Life is good in business class.

business class vliegen
Lekker groot scherm
business class vliegen
Nog meer wijn want why not?

Slapen

Slapen in business class is fantastisch. Je stoel kan namelijk helemaal plat worden neergezet waardoor het zich transformeert in een bed. Je krijgt een lekker groot kussen en ook nog een warme deken. Ik heb zo heerlijk geslapen in het vliegtuig en kwam voor het eerst geheel uitgerust aan op mijn bestemming. Hoe ga ik na deze ervaring ooit weer een economy ticket willen boeken?

Lounge op Doha

Nog even kort over de business class lounge in Doha, hier hadden wij een fijne tussenstop. In deze lounge kun je in je eigen badkamertje douchen, wat ik ook zeker heb gedaan. Heerlijk om tussen de vluchten door je uitgebreid op te kunnen frissen. Daarna namen we plaats in één van de restaurants waar ik weer champagne bestelde. Deze keer een champagne van €120 per fles. Geheel gratis. Deze lounge is awesome. Schiphol, take notes.

business class vliegen
Je eigen badkamer in de lounge op Doha met een douche, een wc en allerlei producten van Rituals
business class vliegen
2002 Pommery Champagne Cuvée Louise Brut
business class vliegen
Nog even een laatste foto in het vliegtuig om dit artikel mee af te sluiten

Heb jij wel eens business class gevlogen of staat het op je lijstje?

5 Comments Add New Comment

  1. wij gaan in oktober ook vliegen met qatar BC mijn vraag is als ik een film wil kijken of er dan ook ondertiteling in het nederlands is ..

  2. Business clas vliegen is echt geweldig, vooral als je met de maatschappijen uit het midden oosten vliegt, wij vliegen ook met British Airways, maar daar is de BC toch wat minder, behalve de first class, dat is vergelijkbaar met de BC van Qatar, vorig kregen wij een gratis upgrade van BC naar First, dat was toch leuk op een vlucht van Londen naar Seattle. En idd de lounge in Doha, is altijd een feest. Ook de slaapruimte in de lounge, erg handig als je een wat langere tussenstop hebt in de nacht.
    En de lounge in Amsterdam valt idd tegen als je Doha of Londen gewend bent. Ook de BC in de A380 is een feest, vooral met de bar erbij.
    Wij boeken de tickets vaak met de werelddeal weken van BA en Qatar. Ook altijd goede aanbiedingen. Vooral die van 2 halen 1 betalen.

  3. Wauw wat ziet dat er luxe uit zeg! Lijkt me geweldig om een keer te proberen. Wat ik me wel afvraag: krijg je geen last van de combinatie van alcohol en vliegen? Op de grond ben ik niet vies van een wijntje (haha) maar in de lucht krijg ik zoals veel mensen nogal snel last van de druk en dan lijkt me het dat alcohol daar niet chill mee is…of heb je daar niets van gemerkt? :)

    1. Ik heb die ervaring ook dat ik na 2 wijntjes in de lucht echt misselijk werd (en dat ben ik nooit), dus ben erg benieuwd wat Jenny daar over te zeggen heeft. Overigens ga ik in april naar Japan met mijn vader en ik zou dolgraag business class met hem reizen! Maar ik ben bang dat het in die maand niet gaat lukken voor een goede prijs..

  4. Business class vliegen staat zeker op mijn lijstje! Lange vluchten in economy class vind ik verschrikkelijk, maar ja.. het kost flink extra als je aan bepaalde data vast zit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *