Reizen Tips & Overig

Dingen die ik door reizen heb geleerd

Gili Air

Inmiddels heb ik door de vele reizen die ik maak aardig wat over de wereld en over mezelf geleerd. Ik vind het fantastisch om plekken op de wereld te ontdekken. Ik kan zeggen dat reizen mij heel gelukkig maakt. 

Ik heb ook het geluk dat ik het reisvirus al aardig vroeg te pakken had. Vroeger ging ik elke zomer met mijn moeder, broertje en zusje naar Brazilië. Heerlijk vond ik dat. Toen ik klaar was met de middelbare school heb ik gekozen om een tussenjaar te nemen. Ik wilde nog niet studeren en besloot om samen met een vriendinnetje te gaan backpacken door Zuid-Oost Azië. Dit vond ik zo tof dat ik dat het jaar erna weer deed (alleen) en kort daarna nog een keer (weer alleen). Ik vind reizen zó ontzettend leuk. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik nu samen met iemand ben die reizen ook zo waardeert. Samen reizen we heel de wereld over en we zijn nog lang niet klaar met de wereld te ontdekken.

Beijing

Ik vind reizen ook zo leerzaam. Je ervaart hoe het is om naast een andere cultuur te leven. Elk land heeft zo zijn eigen gebruiken, tradities en keuken. Ook ontmoet je op reis mensen die je anders nooit had ontmoet en leer je om buiten je comfort zone te treden. Erg cliché maar reizen maakt je wijzer, zelfstandiger en het laat je ook zien hoe goed je het thuis hebt. Thuis heb je bijvoorbeeld wél een kraan waar schoon drinkwater uit komt. Dit zijn al een aantal dingen waar ik achter ben gekomen door het vele reizen maar natuurlijk zijn er nóg meer dingen en deze wil ik graag met je delen.

10 dingen die ik door reizen heb geleerd

1. Dat ik altijd zoveel mogelijk wil zien op reis, maar dat het af en toe ook goed is om even je rust te nemen.

Ik vind het heerlijk om van te voren dingen op te zoeken over mijn bestemming. Daar begint mijn voorpet al. Ik koop een reisgids en ga informatie zoeken op het internet en struin allerlei travel blogs af. Uiteindelijk heb ik een lijstje gemaakt met dingen die ik wil zien en doen en wil ik absoluut niks over te slaan. Ik houd van controle en de Jenny van een aantal jaar geleden zou het liefst mijn hele reis uitgestippeld willen hebben. Ik wilde geen seconde verspillen, zodat ik de tijd had om écht alles van het land te kunnen zien. Gelukkig is dit veranderd. Soms is het namelijk goed om even gas terug te nemen. Nu doe ik gewoon lekker waar ik dan zin in heb en zie ik wel wat de dag me brengt. Ik heb nog steeds dat ik dingen opzoek maar ik heb mijn dag niet meer volgepland en vind het ook niet erg als ik iets niet heb gedaan.

Gili Air

2. Ik noem plekken gauw mijn thuis.

Waar ik ook ben, de plek waar ik dan verblijf voelt vrijwel altijd meteen als thuis. Ik zeg ook altijd als ik weer terug wil naar het hotel, dat ik terug naar ‘huis’ wil. Ik voel me blijkbaar gauw op mijn gemak ergens. Eigenlijk heel fijn en dat brengt me op het tweede punt.

3. Ik vind het fijn om terug te gaan naar een bestemming.

Sommige hebben er wat op tegen en willen liever wat nieuws ontdekken. Ik wil ook nieuwe plekken ontdekken maar vind het ook net zo leuk om weer terug te gaan naar een plek die ik écht heel leuk vond, zoals Bali of Kaapstad. Het maakt me dan ook niet uit hoevaak ik er ben geweest. Al ga ik nog tien keer naar Bali de komende jaren, ik vind het er heel fijn. Ik weet de weg, ik weet de leuke hotspots. Het is niet meer vreemd. Het voelt als thuis komen als ik er weer ben. Ik heb dat gevoel niet bij heel veel plekken hoor maar als ik dat gevoel heb bij een plek, duurt het niet heel lang meer voor ik er nog een keer ben.

4. Je bent nooit alleen.

Ik weet nog goed dat ik voor het eerst ging backpacken met een vriendinnetje door Zuid-Oost Azië. Ik zou haar meeten op Borneo en was eerst nog een weekend alleen in Bangkok. Ik kwam aan, had een giga jetlag en was helemaal overdonderd door Bangkok zelf maar ook door het feit dat ik helemaal alleen aan de andere kant van de wereld stond. Eigenlijk had ik helemaal geen idee waar ik moest beginnen. Bangkok is ook zo groot en druk. Ik voelde me de eerste dag heel eenzaam en tegelijkertijd ook heel trots dat ik het besluit had gemaakt om ‘alleen’ naar Bangkok te gaan. De tweede dag ging al stukken soepeler en voor ik het wist leerde ik mensen kennen en vond ik het bijna jammer om door te vliegen naar Borneo. Het jaar erna wilde ik zo graag weer terug naar Azië maar had ik niemand om mee te gaan. Ik besloot uiteindelijk om dan maar alleen te gaan en dat is me zo goed bevallen dat ik kort erna nog een keer ging. Ik heb zoveel nieuwe mensen ontmoet. Ook mensen die ik nu nog steeds spreek en anders echt nooit had ontmoet. Ja, alleen reizen is ontzettend spannend maar deze reizen zal ik nooit vergeten. Ik kan het iedereen aanraden. Ik heb een blog voor je geschreven met tips die je op weg kan helpen zodat het alleen reizen straks één van de beste ervaringen van je leven zal worden. Lees hem hier.

5. Het komt wel goed.

Ik ben nogal een stresskip maar ik heb nu wel geleerd dat het áltijd wel goed komt. Maakt niet uit wat het probleem is, je vindt altijd wel weer een oplossing. Ik heb zo vaak gehad dat het nergens lukte om te pinnen en zelfs een keer dat ik in een restaurant had gegeten op het vliegveld in Shanghai en daarna bleek dat je er niet kon betalen met creditcard maar alleen met cash. Er is op dat hele vliegveld dus ook geen ATM. Wat nu? We mochten het geld uiteindelijk overmaken. Ik stress nog steeds wel om dingen (that’s just me) maar wel veel minder. Ik blijf nu op bepaalde situaties lekker rustig en dat is omdat ik tegen mezelf kan zeggen dat het wel goed komt.

Kookcursus Bali

6. Er is zoveel lekkers te eten op de wereld.

Ik vind het geweldig om de eetcultuur van een ander land te leren kennen. Ik heb al heel veel keukens mogen proeven en eigenlijk leer je op deze manier ook goed het land kennen. Het is de meest directe toegang tot een cultuur. Het gaat niet alleen om wat je eet ook maar om hoe je het eet en met wie en wanneer. Het is in elke cultuur een andere beleving en ook zo anders dan dat we in Nederland kennen. Zo eet je in Spanje je avondmaal heel laat in de avond en hier in Nederland op stipt 6 uur. Hier eten we boterhammen op het werk of op school terwijl je in China een warme maaltijd krijgt geserveerd. Ik vind het reuze interessant en kijk ook altijd uit naar al het eten als er weer een trip gepland staat. Zo ga ik over anderhalve week naar Mexico en heb ik nu al zin in alle taco’s, quesadillas en streetfood. Mmmmm.

7. Leven in het moment.

Eén van de eerste dingen die ik leerde op reis was dat ik veel te gehaast leefde. Ook wilde ik elke stap van mijn reis vooraf plannen. Ik houd van controle en zoals eerder genoemd wil ik alles zien van de bestemming. Gauw van A naar B, zodat we ook nog tijd hebben om C te zien. Doordat ik zo bezig was met de ’toekomst’ vergat ik te genieten van het hier en nu. Hier kwam ik gauw genoeg achter en nu probeer ik op reis écht in het moment te leven. Natuurlijk heb ik altijd wat opties om te doen maar ik doe lekker waar ik op dat moment zin in heb. Is dat de hele dag in bed serie kijken terwijl ik aan de andere kant van de wereld ben? Dan doe ik dat lekker. Morgen weer een dag om de stad te verkennen.

Artful Ink Bali

8. Dat ik geen koffer van 30 kilo moet meeslepen op vakantie.

Het heeft bij mij ook een aantal reizen met volle backpack of grote koffer geduurd voor ik er achter kwam dat ik écht geen 10 broeken, 20 shirts, een klamboe en een shampoo voorraad voor een maand hoef in te pakken. Inmiddels reis ik met alleen een handbagage koffer en daar heb ik ook een artikel over geschreven, inclusief tips! Lees hem hier.

9. Dat ik vet goed ben in afdingen.

Er zijn bepaalde landen waar afdingen gewoon hoort bij het doen van aankopen. Doe hier dus vooral aan mee om het respect van de verkoper te krijgen. Ook omdat het eigenlijk in het belang van de lokale bevolking is dat de prijzen normaal blijven. Afdingen is niet moeilijk en zelfs verslavend leuk. Ik ben er heel goed in geworden en ken geen schaamte als het hierop aankomt. Ik ga altijd ver, maar dan ook heel ver, onder de vraagprijs zitten. Ik wil sowieso niet meer betalen dan een derde van de vraagprijs, dus begin ik altijd met een veel lager bod dan dat ik bereid ben te betalen. Ik probeer ook niet te laten zien dat ik het product te graag wil hebben. Het lukt me 9 van de 10 keer.

10. Het plannen en boeken van je reis kan vaak goedkoper en beter.

Het duurde even voor ik hier achter kwam maar thanks to Jelmer kom ik er steeds nog meer achter dat het plannen en boeken van mijn reis goedkoper en beter kan. Ook heb ik geleerd dat ik niet hoef te vliegen met Ryanair om ‘goedkoop’ te vliegen. Ik ben eens naar Eindhoven (vanaf Amsterdam) gereisd met de trein, om vervolgens met Ryanair op een heel klein vliegveld te landen in Barcelona. Dit was ver buiten de stad dus ik moest vervolgens weer met een stuk met de bus naar mijn hotel. Dat heeft me super veel reistijd gekost en dat kon dus beter. Vanaf Schiphol dus en met niet zo’n kut vliegmaatschappij. Liesbeth schreef een stuk over Ryanair en eigenlijk moet je die ook even lezen (klik hier).

Nog een goed voorbeeld: een tijdje terug vloog ik naar Londen samen met mijn zusje. KLM was het duurst en Easyjet het goedkoopst. Scheelde overigens maar 40 euro hoor. Vroeger was ik meteen voor Easyjet gegaan maar nu doe ik eerst research. KLM vliegt op Heathrow en Easyjet vliegt op kleine vliegvelden waar je nog 2 uur in de trein moet zitten voor 28 pond om naar het centrum te gaan. Vanaf Heathrow is het 6 pond en ben je er zo. Mijn keuze was dus snel gemaakt.

Daarnaast kan vliegen tegenwoordig gewoon heel cheap, ook als je vliegt met maatschappijen zoals Qatar Airways of KLM. Zo vlogen we begin het jaar naar Panama met Aeromexico (partner van KLM) voor €240 retour en vliegen we straks BUSINESSCLASS (voor het eerst!!) naar Tokyo met Qatar Airways voor ‘maar’ €600 retour. Ja, écht! Jelmer schrijft er een boek over en deze kun je hier bestellen. Zo leer je straks ook hoe je dit soort tickets kan scoren.

Nu ben ik benieuwd; wat heb jij geleerd tijdens jouw reis of reizen?

6 Comments Add New Comment

 1. Heel leuk artikel! Ik herken me ook in heel veel punten moet ik zeggen.
  Alleen afdingen kan ik niet zo goed. ;-)

 2. Ah I love it! Snap je helemaal. Ik heb op mijn 22e in totaal 9 maanden in india gewoond en het reisvirus heeft mij noot meer verlaten. Naast 4x India heb ik inmiddels best veel gereisd met als hoogtepunten Sri Lanka, Vietnam, Bali 2x, Japan, Florida, Thailand, Cambodia, omg moet ik ophouden?
  Ben het helemaal met je eens dat ik plekken die goed voelen ‘thuis’ noem en daarom graag terug er naartoe ga. Dit jaar voor de 3e keer Bali (ok, en flores erbij).
  Oeh & Nicaragua, super spannend!

 3. Leuk artikel Jenny! Ik ga dit jaar voor de derde keer in mijn uppie backpacken. Na Bali, Lombok, Vietnam, Thailand en Maleisië is het dit jaar tijd voor Sri Lanka. Wat ik altijd zo mooi vind aan reizen is vooral de andere culturen. Ik vind het heerlijk om een typisch gerecht uit een bepaalde cultuur te leren kennen en bevriend te raken met de locals. Daarnaast vind ik het leuke van alleen reizen ook dat je mensen ontmoet die je anders nooit ontmoet zou hebben, vaak uit verschillende soorten landen. Zo heb ik nu in veel landen mensen wonen die ik goed ken van het backpacken, en wil ik dan een weekendje op bezoek komen dan kan dat gewoon. Super tof. Geniet vast van je volgende reis!

  1. Aaahhh zo leuk dat je naar Sri Lanka gaat. Ben echt super benieuwd naar hoe je het gaat hebben daar. Eind november een maandje toch? Ik kijk uit naar je verhalen en foto’s! Lekker om zo de winter een beetje te ontsnappen ook!

 4. Reizen is het allermooiste en leerzaamste wat er is <3 Vooral bij in het moment leven en al het lekkere eten ontdekken, herken ik mezelf! Ben benieuwd naar je blogs overs Mexico :) Staat hoog op de bucketlist!

  1. Hi Sophie, thanks voor je reactie! Ja, vind ik dus ook. Ben het helemaal met je eens! Er komen zeker weten blogs online over Mexico. Will keep you posted!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *