Persoonlijk Reizen

Waarom ik minder wil gaan reizen

Waarom ik minder wil gaan reizen

Mijn liefde voor reizen begon op mijn zeventiende, toen ik voor het eerst ging backpacken door Azië. Ik vond het helemaal geweldig en ging het jaar daarop weer. En het jaar daarop nog een keer. Ik vond het heerlijk om (alleen) te reizen, de wereld te ontdekken en nieuwe vrienden te maken. Ik heb hier veel van geleerd, ontzettend mooie ervaringen opgedaan en de leukste herinneringen gemaakt.

Ik ben steeds meer gaan reizen

Tegenwoordig reis ik nog meer. In 2016 heb ik zelfs 17 aantal landen bezocht! Dat zijn er onwijs veel in één jaar tijd. Ja, de afgelopen jaren heb ik zoveel nieuwe landen ontdekt, nieuwe keukens geproefd en nieuwe herinneringen gemaakt. Daar ben ik onwijs dankbaar voor. Dat ik dit kan combineren met mijn werk is geweldig. Ik vind reizen echt één van de mooiste, leukste en meest leerzame activiteiten ter wereld. Het maakt me oprecht gelukkig.

En toch ben ik tegenwoordig steeds minder op pad.

Waarom? Onder andere omdat het vele reizen me ook heeft uitgeput. Hoewel ik me dat wel helemaal voor lief kan nemen hoor. Al die nieuwe indrukken, de jetlags, het verplaatsen van plek naar plek, al die uren op vliegvelden en natuurlijk de uren in het vliegtuig zelf. Het hoort er nou eenmaal bij, dat vind ik nog niet eens zo erg. Nee, wat ik wél erg vind is dat  alles na een tijdje zo normaal wordt. Dat wat eigenlijk heel speciaal is, werd gewoon. Op een gegeven moment kijk je niet meer naar de zoveelste adembenemende zonsondergang. Je ziet de pracht niet meer in de zoveelste tempel of het zoveelste tropische eiland. Zelfs aan de lekkerste curry ooit begin je gewend te raken.

Ik zou niet fulltime willen reizen

Dit is waarom ik niet zo gauw fulltime zou willen reizen of überhaupt voor een langere tijd weg zou willen. Ik krijg veel de vraag waarom ik maar voor een weekje naar bestemming x vlieg. Nou, hierom dus. Ik vind het juist heel fijn om korte trips maken. Zo kan ik veel plekken van de wereld blijven zien maar ook lekker veel thuis zijn. Ik heb die ‘pauzes’ thuis nodig om even tot rust te komen. Zo kan ik mijn vakanties maar ook mijn thuis nog veel meer waarderen.

Amsterdam is mijn thuis, hier wonen mijn vrienden en familie. Ik vind het zo ontzettend fijn om na een vakantie weer thuis te komen en om iedereen weer te zien. Het leven hier in Nederland is ook zo slecht nog niet. We hebben het hier eigenlijk onwijs goed! Daarnaast is Amsterdam ook zo’n mooie stad, dat ben ik door het reizen ook nog meer gaan waarderen. Doordat ik in deze stad ben opgegroeid, het mijn dagelijkse beeld is, ik door de dag een beetje haast heb misschien en druk bezig ben met mijn eigen dingen, stond ik niet zo open om optimaal van deze stad te genieten. Het is alsof ik de pracht van Amsterdam niet echt kon zien. Tegenwoordig stel ik me daar veel meer voor open. Op de fiets vind ik het heerlijk om om me heen te kijken en te genieten van de stad. Gek eigenlijk, dat ik Amsterdam eerst moest verlaten om haar schoonheid écht te zien.

Toch merk ik ook dat ik niet te lang thuis kan zijn. Mijn drang naar avontuur en de wereld te ontdekken is te groot en daarom zal ik ook altijd blijven reizen, om vervolgens ook weer altijd thuis te komen. Thuis, bij mijn vrienden en familie. Zo behoud ik de magie van het reizen.

Hoe kijk jij hier tegen aan? Zou jij wel fulltime op reis willen?

9 Comments Add New Comment

 1. Oh ja ik begrijp dit zo goed! Ik ben nu 8 maanden onderweg en ik voel me zo lullig over het feit dat het allemaal zo ‘normaal’ voelt.. binnenkort terug naar huis en ik besef me nu heel goed dat de kortere tripjes veel meer mijn cup of tea zijn :-)

 2. Ik vind dat je ook moet oppassen met vliegreizen wegens de grote hoeveelheid CO2 die erdoor wordt uitgestoten. Het is in mij ogen echt naief om te denken dat dat allemaal best wel kan, zonder dat we daarmee onze footprint veeel te groot te maken. Dat is helaas niet zo. Drie keer per jaar vliegen p.p. kan gewoon niet, daar is onze wereld niet tegen bestand. Geen leuke boodschap, wel de realiteit.

  1. Hier ben ik het ook helemaal mee eens! Zoveel per jaar vliegen is erg schadelijk voor het milieu en het zou fijn zijn als je daar ook wat aandacht aan zou besteden in je blogs :-) Je bent goed op weg om milieuvriendelijke alternatieven aan te kaarten (zoals meer plantaardig eten en meer seizoensgroenten en fruit kopen) dus ik hoop dat je dat hier ook gaat doen! Ik ben het helemaal met Nina eens dat dit eigenlijk niet kan, zoveel trips per jaar, dit heeft zo’n negatieve impact op de aarde die moeilijk te offsetten is… :-(

   1. Hi Jenny,

    Het zou mooi zijn als je hier nog eens op zou kunnen reageren. Hoe rechtvaardig jij voor jezelf de enorm negatieve impact die jouw reisgedrag op het klimaat heeft?

    Groeten,
    Jean

     1. Omdat je niet alleen op de wereld bent en jouw keuzes gevolgen hebben voor veel andere mensen: door zoveel te vliegen draag je immers direct bij aan de opwarming van de aarde. Het lijkt me op zijn minst dat je probeert om te voorkomen dat jouw gedrag negatieve gevolgen heeft voor andere mensen (no harm principle). Doe je dat niet, vind ik dat je daar een goede reden voor moeten hebben – met andere woorden, dat moet rechtvaardigen. Al helemaal als je dat gedrag ook nog eens actief naar de buitenwereld promoot.

      Vriendelijke groeten,
      Jean

     2. Meestal ga ik zelf diep zuchten van ‘zeurende’ reacties van mensen die reageren op bloggers (lees het dan niet denk ik dan). Maar in zit geval vind ik het ook te makkelijk dat je dan helemaal niet meer reageert. Denk je niet na over jouw eigen voetafdruk, of maakt t je niets uit? Denk je dat t allemaal best wel meevalt. Of wil je er liever niet aan denken omdat dat confronterend is? Vragen die we onszelf allemaal moeten stellen, maar het is niet gek dat ze ook aan jou gesteld worden wanneer jij bijna maandelijks foto’s en verslagen van vliegvakanties post.. je ‘moet’ niks, maar het zou je wel sieren als jij je ook realiseert dat jij ook een verantwoordelijkheid hebt en niet stilvalt als mensen hier naar vragen

     3. Hi Nina,

      Ik reageer niet op Jean omdat ik vind dat ik me niet móét rechtvaardigen. Het is namelijk nooit goed. Als ik er voor kies om veel minder vlees te eten, is het niet goed. Als ik er voor kies om wat vaker voor plantaardig te kiezen, is het niet goed. Als ik er voor kies om vaker voor seizoensproducten te kiezen, is het niet goed. Als ik minder wil reizen, is het niet goed. Het ‘moet’ allemaal perfect en extreem en het is niet goed als je er ‘een beetje’ op let.

      Ik ben me er zeker van bewust (en het maakt me wel uit) en daarom doe ik (onder andere) bovenstaande dingen ook maar ik zal het nooit helemaal wel of niet doen. Hoop dat ik je vraag nu heb beantwoord..
      Groetjes,

      Jenny

 3. Zonde inderdaad dat het na een tijdje zo normaal wordt, maar wel begrijpelijk. Ik zou ook niet voor lange tijd op reis willen, maar dan voornamelijk omdat ik thuis dan onwijs mis. Niet eens per se Nederland, maar gewoon mijn eigen dingetjes. Bepaalde mensen, mijn eigen eten en bed. Dat waardeer ik altijd weer extra na een vakantie. Al begin ik als ik thuis ben net zo lief weer met het plannen van de volgende trip. Het is ook nooit goed… Haha!

  ps. onwijs gave tattoo heb je op je bovenbeen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *