Azië Hotspots Hotspots over de hele wereld Israël Reizen Tel Aviv

Tel Aviv Tips + Hotspots!

Tel Aviv

Tel Aviv, wat een geweldige stad! Ik had niet verwacht dat ik het er zó leuk zou vinden. Een paar maanden terug besloten mijn beste vriendinnetje Anouk en ik om samen op vakantie te gaan. Eigenlijk waren we het er al snel over eens dat we naar Tel Aviv wilden. We waren beiden nog nooit in het Midden-Oosten geweest en Israël is misschien niet het eerste land wat in je opkomt als je denkt aan vakantie maar dat maakte ons juist heel nieuwsgierig. Volgens mij begint het steeds een populairdere vakantiebestemming te worden en ik begrijp nu goed waarom!

Ik ben echt verliefd geworden op Tel Aviv. Dit was mijn eerste keer in deze stad en zeker niet mijn laatste. Ik wil terug! Er is zoveel te doen, zoveel te zien en vooral ook zoveel te eten. Oh het eten is er GEWELDIG. Wat een culinair paradijs! Ook is de sfeer in deze stad heel relaxed en ‘losjes’. Ik voelde me er ook aardig snel thuis omdat het helemaal niet toeristisch is. Ik werd zelfs een aantal keer Hebreeuws aangesproken ;) We hebben een geweldige tijd gehad en ik vertel je er in dit artikel alles over! Laten we beginnen bij het begin: de reis er naartoe.

Tel Aviv

Met het vliegtuig naar Tel Aviv

Onder andere KLM en Transavia vliegen rechtstreeks naar Tel Aviv. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor Transavia omdat dit ticket veel goedkoper was. Transavia is een low budget maatschappij en ik had er een hard hoofd in maar uiteindelijk vond ik het helemaal prima. We hebben een fijne vlucht gehad en na 4.5 uur waren we in het mooie Tel Aviv. We namen de taxi naar ons appartement dat vlakbij het strand gelegen was en daar begon onze heerlijke vakantie.

Vervoer en verblijf

Wij verbleven zes dagen in Tel Aviv en hebben eigenlijk bijna alles lopend gedaan. Als je een ochtend of middag spendeert in één wijk, dan kun je prima wandelen. Als je meer wijken wilt zien op één dag, dan kun je een taxi pakken of bijvoorbeeld een fiets huren. Wij hebben de Tel-O-Fun fietsen die door heel de stad staan geprobeerd maar deze groene fietsen vonden wij drie keer niks (totaal niet comfortabel) dus dit kan ik je niet aanraden. Een andere optie is om een elektrische fiets te huren. Bijna iedereen fietst op een elektrische fiets in Tel Aviv! Zo gek om te zien. Dit hebben wij overigens niet gedaan maar ik kan me wel voorstellen dat dit heel chill is. Ik fiets in Amsterdam ook wel eens op een elektrische fiets en dat is geweldig. Zo heb je minder last van de lichte hoogteverschillen en is fietsen ook niet zo zwaar tijdens de warme dagen. Ideaal!

Tel Aviv

Tel Aviv barst van de hippe wijken en moderne buurtjes. Ik weet niet hoe de wijk heet waar onze Airbnb lag maar het was heel dichtbij het strand. We liepen letterlijk ons straat uit en we waren er. Helemaal geweldig. Ook lag Carmel Market bij ons om de hoek. Dit vonden wij een perfecte locatie en ik kan je dit buurtje dan ook echt aanraden. Tip: boek je verblijf met airco als je er in de lente/zomer bent. Wij waren er half juni en het was toen al over de 30 graden overdag. Overigens koelt het ’s nachts maar een beetje af dus een appartement of hotelkamer met airco is een must.

Ga je trouwens voor het eerst boeken met Airbnb? Met deze link krijg je €25 korting!

Wat valt er allemaal te doen in Tel Aviv?

Nou, heel veel! Dit is wat wij hebben gedaan in zes dagen tijd:

Tel Aviv

Rondlopen door de oude stad

Wij hebben gewandeld vanaf de boulevard naar Jaffa. Jaffa is het oude deel van Tel Aviv en ziet er ook oud en historisch uit. Je vindt er leuke boetiekjes, restaurants en veel tweedehands zaakjes. Flaneer door de oude straatjes en kijk je ogen uit. Ook leuk om de stad ’s avonds te bezoeken en er te eten. Dit deden wij bij Cafe Puaa en daar vertel ik je later meer over.

Wij hebben hier ’s avonds aan de haven ook een biertje gedaan met zonsondergang. Heel mooi uitzicht over de zee en natuurlijk op de skyline van het nieuwe Tel Aviv.

Tel Aviv

Chillen op het strand

Jaaa Tel Aviv is een stad aan zee en dat maakt deze stad de ideale bestemming als je het mij vraagt. Zowat iedere middag waren wij te vinden op het strand, heerlijk! Het is heel makkelijk om een strandbedje en parasol te huren om vervolgens urenlang van de zon genieten. Ik vond de zee ook zo chill. Ik wil terug!

Leuk weetje: het weekend valt hier op vrijdag en zaterdag. Zondag is iedereen weer aan het werk. Gek he? Op de vrijdagen en zaterdagen zijn de stranden daarom het drukst en is echt ie-der-een strandtennis aan het spelen. Ik keek echt mijn ogen uit. Leuk om dus zowel in het weekend als doordeweeks het strand te bezoeken.

Tel Aviv

Een dagje naar Jeruzalem

Een absolute aanrader is om vanuit Tel Aviv één dag (of langer) naar Jeruzalem te gaan. Tel Aviv is heel modern, hip en vrij en Jeruzalem is eigenlijk wel een beetje een tegenhanger. Het straalt religie en geschiedenis uit. Zo gek dat het zo verschilt van elkaar, gezien je er met de bus binnen een uur bent. Er hangt een hele andere sfeer in Jeruzalem en als je naar de heilige plaatsen wilt moet je netjes gekleed. Dat wil zeggen: benen, decolleté en schouders bedekt!

Wij besloten om mee te lopen met de gratis tour van twee uurtjes (aanrader!) en verzamelden bij de drukste toegangspoort van de stad: de Jaffa Gate. Dit is de meest westelijke poort van de stad en ligt naast de Tower of David. Ik had geen idee wat ik me voor moest stellen van de oude stad Jeruzalem maar vond het wel gek dat het hart van de stad vooral een aaneenschakeling aan winkeltjes is. Het voelde daardoor soms iets te toeristisch aan. Eigenlijk voelde ik me pas écht in Jeruzalem toen we bij het uitzichtpunt waren waarbij we uitkijk hadden op de Klaagmuur en de Rotskoepel. We liepen toen naar beneden om de Klaagmuur van dichtbij te bekijken. Zoveel mensen van over de hele wereld die hier bidden en briefjes tussen de stenen van de muur stoppen. Erg indrukwekkend vond ik het. We hebben hierna nog zelf door de stad gelopen en zijn ook even in de Heilige Grafkerk geweest. Dit is de kerk die is gebouwd op de plek waar Jezus is gekruisigd en begraven maar ook weer is opgestaan. Heel bijzonder om hier te zijn geweest.

Einde van de middag zijn we weer terug gegaan naar Tel Aviv, om vervolgens de dag erna weer richting Jeruzalem te gaan. We wilden namelijk heel graag een bezoekje brengen aan de Dode Zee. Daar vertel ik je hieronder meer over.

Tel Aviv
Tel Aviv

Drijven in de Dode zee

Drijven in de dode zee. Dit is toch wel een gevalletje: moet je een keer gedaan hebben in je leven. Ik vond het een hele unieke ervaring! Je blijft in de Dode Zee drijven omdat het zoutgehalte daar ontzettend hoog is. Ik heb echt tientallen foto’s van te voren gezien van mensen die drijven in de Dode Zee maar toch had ik niet verwacht dat je zó erg zou drijven. Je hoeft er zelf niks voor te doen. Als je in de Dode Zee plonst, lijkt het net alsof je weer naar boven wordt gelanceerd. Ik kan het niet beschrijven, je moet het maar zelf ervaren. Het is een heel gek gevoel. Ook leerden we dat de Dode Zee het laagste punt op aarde was. Vergeet je ook niet in te smeren met het modder uit de zee. Je huid voelt erna zo zacht!

Hoe kom je bij de Dode Zee? Vanaf het busstation in Jeruzalem gaat dat heel makkelijk. Voor een paar euro pak je de bus en nog geen half uur later sta je op Kalia Beach, het eerste strand aan de Dode Zee dat je tegenkomt. Let op: om het terrein op komen betaal je wel entree. Volgens mij was iets van 15 euro en dat is prima want je kunt dan gebruik maken van de douches en kleedkamers. Ook staan er genoeg bedjes en parasols aan het strand waar je dan ook gebruik van kunt maken en zijn er een aantal winkeltjes, eettentjes en vind je er de ‘laagste bar van de wereld’.

Tip: voor een paar euro kun je hier ook een handdoek lenen. Handig!

Tel Aviv

Genieten van al het lekkers dat Tel Aviv te bieden heeft.

Ik heb echt zooveeeel hummus, falafel en shoarma gegeten. ZO LEKKER ALLEMAAL. Natuurlijk heb ik voor je genoteerd wat mijn favoriete plekjes zijn. Lees gauw verder!

Tel Aviv
Tel Aviv
Tel Aviv

Tel Aviv tips voor hotspots

Zoals ik al zei is Tel Aviv echt een culinair paradijs! De foodie in mij heeft zich hier weer volledig uit kunnen leven. We waren er zes dagen en dat is eigenlijk te weinig voor al het lekkers dat deze stad te bieden heeft. Dit is wat je écht niet moet overslaan:

 • Een sabich halen bij Sabich Frishman. Na falafel vind ik Sabich het lekkerste vegetarische fastfood! Sabich is een Israëlische pita met gegrilde aubergine, eieren en tahin. Daarnaast vullen ze de pita met nog allerlei andere groenten en sausjes. Het was de eerste keer dat ik het at en ik vond het zooo lekker. Heb echt zitten smullen op het bankje buiten!
 • Gevulde pita’s eten bij Miznon. Perfect voor snelle hap en je kunt gezellig buiten eten. Wij kwamen eigenlijk voor de gegrilde hele bloemkool maar helaas was deze op aan het einde van de avond. Dat mocht de pret niet drukken want ze hebben hier sowieso fantastisch eten. Allerlei groenten of vlees in pita’s en lekkere bijgerechten. Israëlische ‘streetfood’ op zijn best!
 • De lekkerste fafafel en shoarma in een wrap eten bij HaKosem. Ik heb hier even voor in de rij moeten staan maar dat is het helemaal waard. En tijdens het wachten, worden er ook falafel balletjes uitgedeeld. Yummm. Ik droom nog steeds van deze wraps. Echt, het was zo lekker! De wraps zijn overigens ook mega groot, ik kreeg het bijna niet op.
 • Eten en cocktails drinken bij Night Kitchen. Dit restaurant ziet er een beetje uit als een kroeg en heeft ook wel een beetje de sfeer van een gezellige bar. Wij aten hier op onze eerste avond in Tel Aviv en we vonden het zo leuk! Wij hadden het geluk om aan de bar te zitten (van te voren gereserveerd) en zo konden we de keuken in kijken. Aanrader! Wat een snelheid en elk gerecht was ook echt een plaatje. We hebben hier heerlijk gegeten!
 • Genieten van de lekkerste bij Hummus Abu Hassan. Grote kans dat hier ook een rij staat maar deze gaat heel snel. Bovendien is de hummus echt het wachten waard. Je hebt keuze ook drie soorten hummus en wij namen ze alle drie. Je krijgt er verse pita’s, uien en een soort pepersausje bij. Mmmm zoooo lekker!
 • Lunchen bij Hamitbahon. Wij zaten buiten tussen de planten en hebben zitten smullen van hummus, labneh, gevulde wijnbladeren en zoete aardappel met aioli. Leuk tentje!
 • Een smoothie of frozen yoghurt halen bij Thailand Beach. Deze kleurrijke hotspot vind je in Jaffa en is helemaal Instagram proof (kijk maar) en ik heb hier dus echt de lekkerste smoothie ooit gedronken met passievrucht, papaya, kokos en acai.
 • Dineren bij Cafe Puaa. Dit restaurant zit in gezellig straatje in Jaffa vol met andere restaurantjes en barretjes. Wij hadden een tafeltje buiten gereserveerd en hebben hier heerlijk Israelisch/Mediterraans gegeten! Aanraders: de gefrituurde bloemkool met aioli en de labneh van schapenyoghurt.
 • Ontbijten of lunchen bij Dr Shakshuka. Shakshuka (gepocheerde eieren in kruidige tomatensaus) is een van de bekendste gerechten uit Israel. Ik las dat ik dit hier moest eten en dat hebben we gedaan. Er stonden allerlei varianten shakshuka op de kaart. We bestelden twee soorten en we kregen er salade, couscous, brood en verse limonade bij. Mmmm, we hebben zitten smullen!
 • Verse pita’s, hummus, tahin en labneh halen op Carmel Market. We vonden de markt verder niet zo bijzonder maar we hebben hier wel heerlijke verse pita’s gehaald met heerlijke dipjes om ’s ochtends mee te ontbijten. Zo lekker! Ik heb zelfs een aantal pita’s meegenomen naar Amsterdam en die liggen nu in mijn vriezer. De pita’s in Israel zijn niet te vergelijken met de pita’s hier in Nederland.

Zo, dit was het voor nu. Ik weet 100% zeker dat ik nog eens naar Israël ga dus hopelijk kan ik dit lijstje gauw aanvullen! Ben jij wel eens in Tel Aviv geweest? Laat het mij hieronder weten. Ik ben héél benieuwd wat jij van deze stad vindt!

Wil je meer foto’s van onze vakantie zien? Klik dan hier!

6 Comments Add New Comment

 1. Top tips dit! Vandaar dat we eind volgende maand naar Tel Aviv/Jerusalem gaan voor 5 dagen.
  Maar hoe zijn jullie van het vliegveld naar de Airbnb gegaan?

  1. Super leuk om te lezen, ik kom regelmatig in Tel Aviv!
   Een tentje die je de volgende keer even mee “moet” pikken is Vitrina, waar ze de lekkerste hamburgers ter wereld hebben! Écht waar!
   :)

 2. Hi Jenny,

  Top artikel over Tel Aviv.
  Mijn vriend en ik gaan in november 3,5 dag naar Tel Aviv en ik zou ook wel graag een bezoek willen brengen aan Jeruzalem. Mijn vraag is dan ook hoe jullie vanuit Tel aviv naar Jeruzalem zijn gegaan? Met openbaar vervoer, taxi of huurauto?

  Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *