Persoonlijk

Tijd voor jezelf maken: 10 x self-care tips

self-care tips

Alles wat je doet om bewust voor je mentale en fysieke gezondheid te zorgen valt onder self-care. Ik heb een aantal tips voor je om liever te zijn voor jezelf. Deze self-care tips helpen mij enorm. Het is super belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Nu al helemaal natuurlijk. Het duurt wel heel lang met C en het is helemaal oké als je er ontzettend klaar mee bent.

Voordat ik mijn self-care tips met je deel wil ik je op het hart drukken om wel altijd op zoek te gaan naar die lichtpuntjes. Want die zijn er. Echt! Als ik iets heb geleerd van vorig jaar dan is dat het wel. Dit gaat de ene dag uiteraard beter dan de andere dag. Ik kies ervoor om m’n energie te steken in mezelf, m’n familie, vrienden en in thuis. Ik probeer te zorgen voor rust en stabiliteit. En gaat het een dag niet? Geen probleem. Dan geef ik me daaraan over. Ik probeer nu meer dan ooit goed voor mezelf te zorgen. Nu meer dan ooit tijd voor mezelf te maken. Nu meer dan ooit liever voor mezelf te zijn.

Gek genoeg zijn we er vaak heel goed in om anderen te verzorgen, zoals je vrienden, je vriend(in), je familie, je furry friends. We vergeten daarin vaak onszelf. Tijd om daar verandering in te brengen. Gun jezelf de ruimte en aandacht voor jezelf. Gun jezelf meer me-time. Me-time associeerde ik altijd met weekendjes weg, vakantie, jezelf uren lang in de watten laten leggen bij een spa. Maar dat hoeft dus helemaal niet. Me-time is ook 5 minuten op je adem letten (mediteren). Die 5 minuten op een dag heb je echt wel en maken al het verschil. Vergeet niet: Wanneer je lief bent voor jezelf, kun je ook meer liefde geven aan de mensen om je heen. Oke, mijn self-care tips voor jou. Komen ze!

10 x self-care tips

self-care tips

Verzorg je lichaam met lekker en gezond eten

In mijn lijstje met selfcare tips kan voeding natuurlijk niet ontbreken. Dus laat ik daar maar meteen mee beginnen. Voedzaam eten is een must voor je lichaam en geest. Om je goed in je vel te voelen is evenwichtige voeding enorm belangrijk. Wanneer je druk bent kan ik me voorstellen dat je het liefst wat wil gaan bestellen of wat snacks in de Airfryer gooit. Zonde, want je bent veel geld kwijt, het is vaak niet voedzaam en je bent niet bewust bezig met je wat je eet. Juist door goede voeding houden we die drukke lifestyle vol. Voed je lichaam dus met liefde! Maak daar tijd voor vrij. Het hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. Maak bijvoorbeeld een avond een grote pan soep klaar en bewaar de andere porties in de vriezer. Zo heb je in een handomdraai altijd een voedzame maaltijd op tafel. En vergeet niet: Uiteraard hoort jezelf af en toe verwennen met iets minder voedzaams ook bij self-care. Dus gooi die bestel app zeker niet van je telefoon!

Blijf in beweging

Deze tip voelde je natuurlijk ook aankomen. Jep, bewegen is ook hartstikke belangrijk. Vooral nu we zoveel thuis zitten. Ik weet het, Netflix roept je. Uiteraard hoort Netfix ook helemaal bij self-care maar bewegen net zo. Lichaamsbeweging geeft m’n energie een boost. Ik krijg er ook een beter humeur van en ervaar minder stress. Ook slaap en eet ik er beter door. Ik merk dat lichaamsbeweging zorgt voor een goede balans tussen lichaam en geest.

Iedere dag een blokje om kan ik trouwens ook écht aanraden. Frisse lucht doet een mens goed. Rol ook zeker die yogamat lekker uit voor je workout thuis of doe je wandel- of hardloopschoenen aan voor een langere wandeling of een hardloop rondje. Uiteraard kun je het ook heel gezellig maken door lekker buiten in de natuur te wandelen met een vriend(in). Regelmatig bewust tijd in de natuur doorbrengen doet een mens goed. Uitwaaien op het strand is ook heerlijk. Dikke jas aan, muts op en gaan samen! Zo werk je aan je sociale contacten en beweeg je. Win-win! Bij thuiskomt lekker opwarmen onder een deken en een goede mok thee. Over thee gesproken..

self-care tips

Drink wat vaker thee en maak er een momentje van

Onze dagen kunnen nogal druk en stressvol zijn. Vaak genoeg ben ik klaar met de ene taak en begin ik alweer snel de andere. Mijn theemomentjes zijn heilig en ik maak er meteen een momentje van aandacht van. Bij het thee maken ben ik al heel bewust bezig met het hier en nu. In de ochtend start ik mijn dag graag met mijn matcha latte. Een latte gemaakt van gemalen groene thee. Dit wordt op een andere manier bereid dan losse thee. Ik vind het ten eerste echt super lekker maar het begint al bij de bereiding. De bereiding heeft namelijk echt mijn aandacht nodig doordat ik de juiste temperatuur water nodig heb en met een bamboe whisk aan de slag moet. Mijn matcha latte moment op de dag is echt mijn geniet momentje.

Verder drink ik over de dag ook lekker veel (kruiden)thee en heb ik er mijn aandacht bij. Om even bij te komen en in het hier en nu te zijn. Op kantoor ben ik vaak genoeg ook aan het babbelen met collega’s voor de gezelligheid. Nu we thuis aan het werk zijn, heb ik mijn thee momentjes om even bij te komen.

Pamper jezelf

Lekker in bad, geurkaarsjes aan, maskertje op en een goed boek of een serie op de laptop. Klinkt toch heerlijk? Geen bad thuis? Ik ook niet. Neem alsnog de tijd in de badkamer. Doe een muziekje aan en was lekker uitgebreid je haren, scrub je hele lichaam en gebruik lekker ruikende bad- en doucheproducten. Doe daarna een maskertje op en smeer jezelf ondertussen in met een lekkere bodylotion. Heerlijk en ontspannen.

Focus on the good

Mijn glas was de afgelopen tijd eerder halfleeg dan halfvol, door de problemen met mijn gezondheid maar ook door alles omtrent C. Ik belandde daardoor in een negatieve spiraal. Ik probeer mijn glas weer halfvol te zien en dat lukt weer aardig (door al deze tips!). Zo focus ik me op wat er wél is en op wat er wél kan. Tuurlijk mis ik veel en verlang ik naar veel. Daar kan ik me ontzettend rot over voelen, alleen verander ik er daardoor niets mee. Accepteren dus óf een alternatief zoeken. Pak uit en ga lekker thuis uit eten, FaceTime je familie, wandel met je vrienden en boek een weekendje weg in eigen land voor toch die vakantiegevoel. Focus op wat er wél kan en waar je happy van wordt. Ik maak zo nu en dan ook een lijstje en heb sinds kort een dankboek. In dit boekje schrijf ik iedere dag op waar ik dankbaar voor ben. Bijvoorbeeld knuffelen met mijn katten, het belletje van m’n moeder, de wandeling met een vriendin of de maaltijd die ik die avond heb gegeten. Ik sluit op deze manier de dag positief af.

Boek een massage

Tijdens de harde lockdown is dit helaas niet mogelijk maar hopelijk kan dit snel weer wel. Maak er dan gebruik van! Een massage boekte ik eigenlijk alleen in het buitenland. Hier in Nederland zag ik het nooit als optie. Deze luxe gunde ik mezelf alleen tijdens een vakantie. Maar waarom eigenlijk? Ook thuis is het heerlijk om jezelf in de watten te laten leggen. Die ontspanning heb je ook thuis nodig. Een tijdje terug boekte ik dus voor het eerst een massage in Nederland en dat was zo ontzettend fijn. Dit gun ik mezelf vaker. Ik boek mijn massage bij de Chinese Acupunctuur Centrum in hartje Amsterdam. Oprecht één van de beste massages die ik ooit heb gehad. Aanrader!

kerstcadeaus

Mediteer (en trakteer jezelf gelijk op een meditatiekussen)

Mediteren geeft ontspanning voor je lichaam en geest. Eind vorig jaar kreeg ik een meditatiekussen en daar ben ik zo blij mee! Ik ben dan bewust bezig met mijn lichaam, mijn ademhaling en gedachten en dat is fijn. Het geeft me rust. Vind je het lastig om te mediteren zonder geleid te worden? Op de app Headspace of Down Dog vind je verschillende meditaties. Dit zijn betaalde apps maar je kunt het uiteraard eerst proberen voor je een abonnement afsluit.

Boek een Breathwork sessie

Waar moet ik beginnen? Ik kwam in aanraking met breathwork door mijn buurvrouw. Zij volgde een online breathwork sessie bij Sanne Mol en was er heel positief over. Het wekte mijn interesse en zonder me er verder in te verdiepen had ik al een sessie geboekt. Ik zag tijdens de sessie wel wat het precies inhield en ging er helemaal in met een open mind. Breathwork, ademwerk, is het bewust sturen van de ademhaling op een bepaalde manier om zo bepaalde processen in zowel lichaam als geest te beïnvloeden. Ik heb nu meerdere sessies breathwork gevolgd bij Sanne en ik vind het fantastisch. Tijdens de sessie voel ik zoveel liefde en licht. Ik vind het bizar dat ademen dit met me kan doen. Na de sessie voel ik me ook helemaal zen en dankbaar. Stuur Sanne vooral een berichtje, bijvoorbeeld via Instagram. Ze wil je er met liefde meer over vertellen en je vragen erover beantwoorden. Ik vind Breathwork, net zoals yoga, een actieve vorm van mediteren. Heel fijn om je hoofd leeg te maken.

Ik kwam laatst ook deze post tegen van Vitalien. Zij deelt in deze post drie ademhalingsoefeningen die bijna geen tijd en moeite kosten. Ook het proberen waard!

Rol je yogamat (wat vaker) uit

Yoga doe ik sinds een paar maanden een paar keer per week. Ik was altijd in de sportschool te vinden en sinds de lockdown deed ik mijn Personal Body Plan workout vanuit huis. Ik werd in de zomer alleen nogal ziek van een bacterie en daar ben ik nog steeds herstellende van. Krachttraining zit er op het moment niet in doordat het op het moment te belastend is voor mijn lichaam. Ik wandel en fiets nu lekker veel. Ik wilde er nog iets bij doen en zo kwam ik in contact met yoga.

Na een aantal lessen kwam ik er alleen achter dat ik yoga helemaal niet ervaar als een work-out. Yoga ervaar ik als een actieve vorm van mediteren en dat vind ik zo fijn. Het brengt me echt tot rust. Ik rol nu een aantal keer per week mijn yogamat uit, al is het maar voor 10 minuten. Ik ben vooral fan van Yin yoga. Yin yoga is een heel ontspannen vorm van yoga. De houdingen worden voor langere tijd vastgehouden. Lekker lang rekken en strekken en focussen op waar er spanning is. Met aandacht en behulp van adem halen laat je deze spanning los. Ik word er zo rustig. Yoga helpt me echt dieper te ontspannen, zowel op de mat maar ook in het dagelijks leven. Ik sluit iedere yoga sessie af met de Savanna. Tijdens deze houding lig je met je rug op de grond en richt je je op je ademhaling. Dit doe ik iedere keer voor 3-5 minuten met een oogkussentje (met lavendelgeur) op.

Ik gebruik voor mijn yogalessen de Down Dog App. Je kunt dit voor een maandje gratis proberen. Dit heb ik gedaan en ben er zo tevreden over dat ik in november een abonnement heb afgesloten. Probeer het eens. Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervan vindt!

Doe een grote schoonmaak op social media

Elke dag posten, liken en reageren mensen erop los via social media. Ik kan me goed voorstellen dat veel een haat-liefdeverhouding met social media hebben. Het kan onwijs veel inspiratie opleveren en je ontmoet zo mensen met dezelfde interesses. Maar social media heeft ook haar mindere kanten. Wellicht voel je je er soms onzeker door, maakt het je somber, voel je jaloezie en ga je twijfelen. Of je brengt er meer tijd online door dan je lief is. Een grote schoonmaak van je social media is dan een goed idee. Maak er aankomend weekend eens tijd voor vrij om dit te doen. Ontvolg of mute mensen waar jij geen inspiratie uithaalt of waar je geen goed gevoel aan overhoudt. Zorg ervoor dat je uiteindelijk een feed overhoudt met posts die je vrolijk maken. Fijner scrollen zo! Ik zit voor mijn werk super veel op social media en deze tip heeft me goed geholpen.

Heb jij nog self-care tips die in dit rijtje thuishoort?

Liefs Jenny

1 comment Add New Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *