Persoonlijk

Over volgers en likes kopen en het aanzetten van robots op Instagram

likes kopen

likes kopen

Al een tijdje valt het me op dat steeds meer en meer mensen niet meer vies van zijn van het kopen van likes en/of volgers. Het begint bijna normaal te worden. Ik vind het maar stom and here’s why.

Had ik een stalker?

Het viel me een aantal maanden op dat iemand die ik volg op Instagram alles van mij leuk vond. Letterlijk élke foto. Dat is op zich niet raar natuurlijk maar wél als je op een gegeven moment ook ziet dat diegene zelfs foto’s leuk vindt van je zusje, je vriendinnen, de vriendjes van je vriendinnen, de vriendinnen van je zusje, de zusjes van je vriendinnen. Ik begreep er even helemaal niks van en heb even gedacht dat ik een stalker had. Totdat iemand mij erop wees dat hij een robot aan had staan. Een robot die zowat alle foto’s op Instagram voor je liket. Hu, heb ik onder een steen geleefd dat ik hier niks van wist?

Robots die voor jou liken en reageren

Blijkbaar is dat dus een ding en nu ik het weet, zie ik het veel en veel vaker. Bijna iedereen doet het. Het blijkt dus dat je voor een aantal euro een robot aan kunt zetten die voor jou, dus met jouw Instagram account, foto’s van anderen gaat liken of, mocht je dat willen, zelfs onder foto’s gaat reageren. Ik vind het best riskant want ik heb nu al een aantal keer meegemaakt dat er ongepaste reacties worden geplaatst. Bijvoorbeeld een reactie als “vet leuk!” onder een foto waarbij iemand vertelt dat zijn of haar huisdier is overleden. Ook heb ik voorbij zien komen dat mensen die ik volg wel erg vreemde foto’s gingen liken. Bijvoorbeeld Persoon X die een foto leuk vond die erg disturbing was. Ik werd er misselijk van en kon het niet laten om te vragen wáárom zij deze foto leuk vind. “Oh ja, ik heb een robot aanstaan”. No shame in the robot game.

Likes kopen

Ik vind het maar vreemd en heb een aantal accounts goed in de gaten gehouden. Bij nadere inspectie zag ik zo nu en dan foto’s, die totaal niet boeiend waren, met opvallend veel likes. Als ik daar dan op klikte en de accounts opende, waren het voornamelijk nep accounts. Hoe je deze herkent? Het zijn gekke accounts die zelf maar een aantal foto’s online hebben staan en die héél veel mensen volgen maar zelf maar een aantal volgers hebben. Ook zie ik veel nep accounts in Russische taal voorbij komen.

likes kopen

Waarom kopen mensen volgers of likes?

Ik vind het erg vreemd maar snap ook wel waarom mensen dit doen. Omdat je meer volgers of likes hebt, lijk je natuurlijk interessant voor persbureaus, bedrijven om mee samen te werken én natuurlijk voor potentiële volgers. En doordat je een robot aan hebt staan, die foto’s voor jou liket of voor jou reageert, wordt jouw profiel daarmee steeds opvallender waardoor je volgers aantal ook gaat groeien. Bovendien werkt het ook zo dat als jouw foto meer geliket wordt, deze als populair wordt gezien waardoor nóg meer mensen deze krijgen te zien en weer gaan liken. Om die reden kan ik me voorstellen dat de verleiding groot is. Toch vind ik het maar bizar.

Ja, het lijkt misschien goed voor je business maar als je dan eenmaal door de mand valt.. Zo kom je toch ook niet geloofwaardig en eerlijk over? Niet naar je volgers toe en ook niet naar de mensen/bedrijven met wie je samen werkt. Ik vind het oprecht heel jammer en ik vind Instagram daardoor minder leuk geworden. Zoveel mensen die overgaan op oneerlijke manieren van het verkrijgen van volgers.

Mijn mening is dat je het helemaal zelf moet weten maar je bent eigenlijk wel een beetje een sukkel als je het doet en je bent de boel aan het oplichten. Ik doe hier niet aan mee.

Is het jullie ook al eens opgevallen? En wat vinden jullie ervan?

Jenny

Volg mij ook via Bloglovin, Facebook & Instagram

11 Comments Add New Comment

 1. Ik vind het eigenlijk echt not done
  Misschien ben ik overdreven, maar je wilt toch juist dat mensen je volgen om wie je bent en wat je deelt?
  Tuurlijk zou ik ook wel wat meer volgers willen hebben, omdat ik ergens denk dat dat een bijdrage levert aan succes. Maar geluk zit hem niet in je volgers, of aantal likes. Iedereen moet het uiteraard voor zich weten maar ik ben blij dat ik kan zeggen dat ik er niet aan mee hoef te doen.

 2. Vind het echt heel dom! Waarom zou je dat doen? Je post toch omdat je dat leuk vind om te doen, niet alleen maar vanwege likes toch? Degene dit doen vind ik een nogal sneu, alsof je leven afhangt van de likes. Get a life!

 3. Ik ven get helemaal met jou eens. Ik zie liever oprechte reacties en likes van mensen die daadwerkelijk een pagina bezoeken!

 4. Ik krijg het ook vaak op foto’s waar ik ‘grote’ hashtags gebruik, erg jammer altijd. Als dit doorgaat betekent ‘influencer’ zijn niks meer :(. En dat is jammer, voor de echte accounts, en voor de volgers. Volgens mij is Instagram gelukkig wel druk bezig met het vinden van deze ‘nep’ accounts.. Hopelijk neemt het af!

 5. Het onderwerp wordt de laatste tijd zo vaak besproken dat ik ook benieuwd werd. Laatst keek ik eens wat mensen die ik volg liken en ik zag inderdaad een aantal mensen die duidelijk een robot aan hebben staan. Zo likete iemand een soort naaktyoga (porno) foto en allerlei andere random foto’s. Achja, ieder zijn ding ;-)

 6. Ik geef je helemaal gelijk! Echt onzin, maar jammer dat sommige bedrijven en pr bureau’s alleen naar het aantal volgers etc. kijken en er niet wordt gekeken wat je kwaliteiten zijn!

 7. Ja ik zie veel grote insta’s met veel volgers rond de 16.000 en hebben dan gemiddeld 200 likes per foto. Dat betekend eigenlijk dat 1,25% van de volgers de foto ‘liked’. Bizar he.

 8. Ik vind het super irritant! Ze lijken ook wel op bepaalde # te werken. Altijd als ik een foto plaats van het hardlopen komen er likes van dezelfde ‘mensen’. En van die vage reacties als “awesome” of “so nice” of gewoon een smiley terwijl ik er soms bij zet dat het echt een rot run was ofzo… XD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *