Persoonlijk

Leven of geleefd worden. Wat kies jij?

In mijn vorige artikel vertelde ik dat ik graag een verschil wil maken. Ik wil jou laten zien dat het leven zoveel meer is dan alleen maar trainen en broccoli, kip en rijst eten.

Dat artikel bereikte duizenden mensen en er is daarna wat ophef geweest. Ik kreeg veel leuke reacties maar ook wat onbegrip en boosheid. Van fitgirls. Of niet-zo fitgirls.

En een fitnessmagazine voor vrouwen nam m’n boodschap over en startte een campagne over hetzelfde onderwerp.

Ik vind niet dat er zoveel mis is met fitgirls, maar wel met het feit dat ze doen alsof trainen en een dieet van kip met rijst en broccoli een inspiratie is voor anderen. Dat is namelijk niet zo.

Het was dan ook mijn bedoeling om fitgirls, en ik tel mezelf even mee, te laten inzien wat voor (en hoeveel) impact we hebben op onze volgers. Meer dan we denken. En het is goed om daar even bij stil te staan.

Zeker als ik dit als reactie krijg:

Ik geloof er in dat mijn volgers wijs en oud genoeg zijn om te snappen dat social media meer is dan een leven – Een fitgirl.

Deze quote bevestigt dat mijn artikel hoog nodig was. Kort na publicatie van mijn artikel kreeg ik tientallen berichten van meiden die blij waren met mijn artikel, zich hierin erg herkenden en toegaven dat ze inderdaad een probleem hebben dat onder andere komt door social media.

Ik snap dat heel goed. Als ik nu jong was geweest had ik ook opgekeken tegen al die meiden op social media. Ik maak me zorgen over jongere meisjes die zich daar nu door laten beïnvloeden.

Die zorgen wil ik delen, met jou en met mijn collegabloggers.

Laat je geluk niet afhangen van een sixpack, maar laat je sixpack afhangen van je geluk.

Vroeger dacht ik ook dat ik met een sixpack gelukkig zou zijn en in die periode dat ik er één had was ik daar ook heel blij mee. Ik werkte daar dan ook heel hard voor en soms beïnvloedde dat m’n gedachten. Soms was ik blij dat ik niet met vriendinnen hoefde te eten omdat ik die dag niet ‘ongezond’ wilde doen. En ik wilde natuurlijk de volgende dag sporten!

Ik was in die periode soms helemaal niet gelukkig, maar bang. Bang om controle te verliezen. Bang om een workout te missen. Bang om iets te eten wat ik niet wilde eten.

Ik werd geleefd door een gezonde levensstijl.

Leef!

Misschien ben ik nu wel zwaarder dan ooit (ik sta nooit op de weegschaal) maar ik heb me nooit zo goed en sexy gevoeld als nu. En ik doe steeds meer wat ik leuk vind en waar ik blij en gelukkig van word.

Het leven blijkt toch ook best leuk te zijn als je niet zo afgetraind bent.

Dat zouden meer mensen moeten weten.

Ik vind het nog steeds hartstikke goed om gezond te eten en te sporten, maar het moet ook leuk blijven. Dat probeer ik hier op mijn blog ook zo te uiten.

Ik maak me nog steeds zorgen om fitgirls die door hun extreme gedrag hun vele volgers beïnvloeden. Fitgirls die doen voorkomen dat gezond eten en hard trainen het leven is, terwijl het wat mij betreft slechts een onderdeel moet zijn van je leven. Zodat je tijd over hebt om te genieten. Iedere dag van je leven.

Be happy, be you!

Wat ik me nu afvraag: wat vind jij leuk? Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Waar voel je je goed bij? Hoe wil jij je leven invullen? Is dat iedere dag om 7 uur in de gym staan? Is dat je sociale leven afzeggen omdat je je voeding net iets te extreem aanpakt? Of is het een combinatie van sporten, gezond eten, genieten en doen waar je je goed bij voelt?

Leven of geleefd worden. Wat kies jij?

9 Comments Add New Comment

 1. O Jenny ik ben zo blij met deze artikelen! Ben zelf op dit moment druk bezig met aankomen, ik ben 15 jaar, vrij lang en was op mijn lichtst 50 kg. Ik probeer de fitgirls zo veel mogelijk uit mijn feed te verwijderen, maar op sommige dagen dreig ik toch nog te bezwijken voor die hype, hoewel ik weet dat ik dat eigenlijk helemaal niet wil. Ik weet zeker dat ik mezelf veel te veel heb vergeleken met de plaatjes op Instagram, al die fitgirls lijken inderdaad hét leven te hebben, met hun afgetrainde lichaam en hun schijnbare eeuwige enthousiasme. Ik probeer een balans te vinden op social media, want omdat ik wel dol ben op hardlopen en op atletiek zit, vind ik het wel leuk om zo nu en dan te zien hoe anderen dat doen. Ik ben mezelf nu aan het leren niet te sporten als ik daar geen zin in heb. Ook zoek ik naar evenwicht in mijn eten, want ik hou helemaal niet van heel zoete of vettige dingen, zoals snoep of chips. Ik hoop dat dat niet komt door het beeld in mijn hoofd dat de fitgirls ook geen chips of snoep eten of cola drinken. Hoe dan ook, voorlopig ben ik goed op weg met mijn gewicht (in 2 maanden tijd 7 kilo aangekomen) en ik hoop echt dat ik nooit meer terugval naar hoe ik vroeger leefde!

 2. Agreed. Krijg die gedachte er alleen maar eens in bij half nl. Want geloof mij dat meer dan de helft die het artikel lezen er niet op hebben gereageerd. Daarvan ben ik er een. Hoor signalen van mijn omgeving dat ze social media en dan bedoel ik blogs en Instagram ed skippen omdat ze er ongelukkig van worden. Fitgirls met hét perfecte lichaam en hét perfecte eetschema is niet realistisch naast een normaal sociaal leven en een fulltime baan op kantoor. Is dat het voor jou wel? Good job! Ik doe het je niet meer na zonder helemaal uitgeput te zijn als perfectioniste.

 3. Eens :)

  Ik twijfelde ook over je vorige artikel. Ik denk dat deze iets genuanceerder is en beter overbrengt wat je uit wil dragen.

 4. Surround yourself with people that reflect who you want to be and how you want to feel, energies are contagious! So yes, I agree!
  ‘Het leven is een groot feestje maar je moet zelf de slingers ophangen’

  Lots of love een gek (oud) kip broccoli trutje die zich heeft ontpopt tot ware levensgenietahhh.

 5. Ik ben het helemaal met je eens. Gezond leven en er mee bezig zijn is goed. Maar het allerbelangrijkste vind ik dat je gelukkig bent!

  Blij dat niet alle fitgirls hetzelfde denken!
  Top Jenny!

  X

 6. Ik vind het leuk om te fitnessen 3x per week en af en toe de wielren fiets te pakken samen met mijn vriend. Fitness doe ik samen met een vriendin en een online coach. Ik volg het iifym principe en daar voel ik me goed bij. Natuurlijk krijg ik macro’s mee, maar ik vindt het niet erg als ik die een keertje niet haal. Met mate probeer ik te genieten van mezelf een keer helemaal volvreten aan sushi of ander all you can eat eten of een lekker wijntje met wat borrelhapjes. Ook dat taartje als iemand jarig is zal ik niet overslaan. Ik zal waarschijnlijk daardoor nooit een sixpack krijgen (en stiekem vindt ik dat wel jammer), maar ik kan het niet over mijn hart te verkrijgen om óf heel veel te sporten óf al dat lekkere eten te moeten laten staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *