Persoonlijk

Want het leven is zoveel meer dan trainen & gezond eten..

In mijn vierde Personal update gaf ik aan dat ik geen zin meer had in Social Media. Ik heb dit verkeerd verwoord. Ik ben namelijk niet echt klaar met social media maar ben wél klaar met een groot deel van het fitte wereldje. 

Waarom? Dat ga ik je proberen uit te leggen.

Orthorexia: Gezond als eetstoornis

Ben je al bekend met Orthorexia Nervosa? Het is een eetstoornis die verwant is aan Anorexia Nervosa. Hoewel deze aandoening regelmatig aandacht krijgt, is Orthorexia nog geen erkend ziektebeeld. En dat vind ik best jammer want het is wél een heftige aandoening en het komt steeds vaker voor. Niet gek ook, met alle verkeerde informatie op het web en natuurlijk de fitgirls online.

Als je Orthorexia hebt, heb je een obsessie met gezond eten. Je wilt dan alleen maar extreem gezond eten. Alles wat ook maar enigszins ongezond is, ban je uit je dieet. Mensen die kampen met deze eetstoornis willen zo gezond mogelijk eten/leven en verbieden zichzelf zoveel waardoor ze ook allerlei voedingsstoffen missen. Het komt, net als Anorexia Nervosa, voort uit een obsessie met het lichaam. Het verschil zit hem in dat mensen met de aandoening Orthorexia een gezond lichaam willen, terwijl mensen met Anorexia een perfect lichaam willen. Orthorexia kan natuurlijk wel leiden tot Anorexia, doordat ze niet meer weten wat nou wel of niet gezond is.

Snap ik wel.

Er staat natuurlijk zovéél onzin op het internet. Zuivel is de duivel, brood is de dood. Wat is nou wel of niet gezond?  Constant online zoeken naar een antwoord, om er steeds achter te komen dat er honderden antwoorden zijn. Wat is nou wel of niet waar? Wat kan ik nou wel of niet eten?

Ik denk dat Orthorexia vaker voorkomt dan we denken en ik wil er graag aandacht aan schenken. Het is namelijk niet oké.

Orthorexia

F*ck fitgirls

Vroeger was dun zijn het ideaalbeeld, nu is dat verschoven naar fit zijn. Je telt bijna niet meer mee als je geen sixpack hebt. Maar maakt een sixpack je nou echt gelukkig? Denk je dat al die fitgirls op Instagram nou echt dol gelukkig zijn? Ik kan je zeggen dat dat niet zo is. Er schuilt zoveel achter dit wereldje waar jij misschien niet zo snel bij stilstaat of wat jij niet kunt zien.

Weet je eigenlijk wel hoe ongezond zo’n laag vetpercentage is? Zoveel meisjes die nu willen deelnemen aan een bikini wedstrijd zonder de gevolgen hiervan te weten óf balen dat ze pas om 9 uur in de ochtend in de sportschool staan in plaats van stipt 7 uur.

Zoveel meiden die denken dat alle fitgirls het perfecte leventje leiden, terwijl de meesten kampen met een eetstoornis, zonder hier zelf van af te weten. Van zoveel meiden weet je hun achtergrond niet of hoe ze daadwerkelijk in real life zijn. Fitgirls die niet meer van hun leven kunnen genieten omdat hun obsessie met trainen, eten en social media hun leven bepaalt. Als je geen sociaal leven meer hebt, niet meer uit eten durft, er als een zombie bij loopt, je hele weekend spendeert met mealpreppen en selfies maken, elke dag vreetbuien hebt of jezelf compleet uithongert – hoe kan je dan een voorbeeld zijn voor anderen?

Ik vind het serieus zo erg om te zien dat deze meiden een voorbeeld zijn voor velen en dat er zoveel (jonge) meisjes beïnvloed worden. Het maakt meer impact op mensen dan we door hebben.

Live a little!

Als ik later oud ben, wil ik geen spijt hebben. Ik wil nu alles uit mijn leven halen! Ik wil geen spijt hebben dat ik niet vaker écht heb geleefd. Dat ik niet vaker met mijn vrienden ben geweest of familie. Ik wil de wereld rondreizen, lekker uit eten met vrienden en gewoon lekker genieten van het leven. Je hebt er immers maar één! Dit klinkt heel zweverig maar toch is het zo. Ik denk dat er minder mensen zullen zijn die spijt krijgen niet elke dag rijst met kipfilet en broccoli uit bakjes te hebben gegeten of niet elke ochtend stipt 7 uur in de sportschool te hebben gestaan.

Orthorexia

Het verschil maken

Ik wil hier dus heel graag verandering in brengen. Ik wil jou graag laten zien dat het leven zoveel meer is dan alleen maar trainen. Natuurlijk is bewegen belangrijk, net zoals goede voeding. Daar ben ik alleen maar voorstander van! Máár ik ben ook voorstander van plezier en lol hebben in het leven. Leef!

Ik geniet van een gezonde levensstijl in plaats van dat ik er door word geleefd.

Zelf heb ik ook op het randje van Orthorexia gezeten en weet daarom goed hoe moeilijk is om die balans te vinden. Ik dacht ook dat een sixpack me gelukkig zou maken en ik stopte met genieten van het leven. Maar daar was ik op dat moment nog niet achter.

Inmiddels weet ik dat mijn en jouw geluk niet alleen afhangen van fysieke eigenschappen, maar van zoveel meer.

Ja, het internet is een mooie plek om mensen te inspireren op allerlei verschillende manieren. Ik denk dat het op sommige gebieden fout gaat en wil er graag wat aan doen om dat te veranderen. Ik wil die persoon zijn die een ander geluid laat horen en die persoon ga ik ook zijn.

Hier volgt deel 2.

63 Comments Add New Comment

 1. Ik lees je artikel nu pas, maar vond het heel fijn om te lezen. Ik probeer m’n leerlingen bij te brengen dat niet alles wat je op internet ziet ook zo mooi is als het lijkt, maar soms blijft het toch moeilijk om dit zelf ook altijd te bedenken als je al die ‘gezonde, blije’ mensen ziet op internet. Bedankt voor je openhartigheid.

 2. Wauw, wat mooi verwoord en zo herkenbaar. Je verliest jezelf zo snel in dit wereldje, maar er heel veel meer. Ik vraag me af hoe healthy die fitgirls nou echt zijn?

  Ik ben mezelf jarenlang verloren geweest in dit wereldje, en de social media heeft het me niet gemakkelijk gemaakt om eruit te komen omdat het een soort van standaard leek. Nu ik er eindelijk steeds meer afstand van kan doen, begin ik me steeds gelukkiger te voelen. Er is weer ruimte voor familie, vrienden, genieten, ontspanning en mezelf te zijn.

  Ik hoop dat met deze blog een nieuwe beweging wordt ingezet, dat er een nieuwe kijk op healthy komt!

 3. Fi-na-ly =)

  In 2011 opgenomen in een eetstoornis kliniek omdat ik Orthorexia/Athletica had. Toen heette het overigens nog Anorexia NAO omdat er geen officiële naam voor is. Ik kan je zeggen, behandelen van een probleem dat nog maar door een hele kleine groep (helemaal 5 jaar geleden) erkent wordt is niet makkelijk. Gelukkig werd mijn afgang (té veel discipline in mijn topsport) ook mijn redding en heb ik die discipline in kunnen zetten om te genezen zonder ‘boekje’ of groepsbehandeling aangezien ik de enige was.

  1. Hi Jenny, goed dat je dit blogt, met jouw bereik via je blog. Het is inderdaad hoog hóóg tijd voor een tegengeluid. Ik ben van mijn 15e tot mijn 28e ‘kwijt’ geweest met extreem sporten, en orthorexia, anorexia en anorexia athletica wisselden elkaar af. Intussen ben ik 31 en een stuk beter in balans, maar een struggle zal het nog lang blijven. Reden ook dat ik lekker geen IG heb ☺️ Lieve groet!

 4. Heel heel heel goed geschreven dit! Ik heb toevallig vandaag ook een artikel geplaatst over ‘het perfecte lichaam’, maar ik sluit me echt helemaal bij jouw krachtige artikel aan! Ik tag je ook meteen even straks zodat meer mensen dit kunnen lezen ;-)

  Nogmaals heel knap en eerlijk geschreven, dit is pas inspirerend!!

  Liefs, Merel
  http://www.healthywanderlust.nl

 5. heerlijk dit! Dit zijn juist de blogs die ik wil volgen in plaats van alle fitgirls. Hier kan je juist je inspiratie uit op doen ipv alle sixpacks- en sport selfies en blogs over gezonde voeding. Dit is ook een van de redenen dat ik even ben gestopt met sporten en nog steeds minder sport, zodat ik de balans in het leven terug vind en er weer van geniet! Bedankt dat er iemand met invloed binnen social media eindelijk eens de ‘echte’ wereld laat zien van de ‘fitgirls’.

  1. Thanks Brit!! Al is er niks mis met fitgirls. Ook ik beschouw mezelf nog steeds als fitgirl :)

   Goed dat je zoekt naar die balans! Genieten is zeer belangrijk:)

 6. Helemaal mee eens lieve Jenny. Waar ik vroeger dacht een probleem te hebben met aankomen (lees: gewoon facking weinig eten) moet ik nu eerder opletten dat er niet teveel kilo´s bijkomen. Maar het zijn me al die late avonden tapas, wijn & lekkers méér dan waard ;-) Ik merk bovendien zelfs dat ik met meer energie loop. Stop er meer in, haal er meer uit! Voor geen goud dat ik alles wat ik nu meemaak wil missen omdat ik een training of maaltijd mis.

  Top artikel!

  1. Dankje Lau – lief dat je een berichtje achterlaat. Vind het heel leuk om te zien hoe je geniet in het mooie Spanje met je mooie Spanjaard!!

 7. Omg
  You are so right!
  Ik sta op exact hetzelfde punt.

  I love sporten en gezond eten maar echt het mag absoluut niet m’n leven bepalen en dat deed het op een gegeven moment zo langzamerhand stiekem wel.
  Tricky
  Langzaam maar zeker zodat je t niet door hebt

  En t belangrijkste waar je dan blij van wordt zijn Insta likes, net getraind hebben en je Fitbit- calorieën scherm

  Nou ja
  Dacht ik
  Dit gaat echt nergens meer over

  Back to life!

  Ik word nog steeds blij van trainen maar het mag echt niet meer boven alles gaan. Af en toe fuck alles en geniet ! Geniet van trainen maar ook van spontane en af en toe ongezonde acties

  Ga je mee naar een concert vanavond? Niet denken nee want ik zou trainen. Live the moment!

  Thanks Jenny!
  Laat iedereen dit lezen en dan zijn eigen conclusies trekken (sommigen meteen en anderen hopelijk langzaam maar zeker :-)

  Xx

  1. Kijk – van jouw reactie word ik nou blij. Laat het je leven inderdaad niet leiden, zonde. Zolang je maar blijft genieten van het leven, dat is het belangrijkste.

 8. Hopla! Spijker op de kop! Ik, hartstikke oud, was me al aan het verbazen over de fit girl hype. Ik, nog steeds hartstikke oud, was jong in de jaren 90. Toen moesten we dun zijn. Makkelijk: gewoon niet eten, veel roken en koffie en water. Toen we dat achter de rug hadden kwam dit en nu zijn we dubbel fucked, want alleen een superfit (lees: gespierd) lichaam is niet genoeg, om de spieren te laten zien moet je een laag vetpercentage hebben. Een laag vetpercentage? Is dat niet eigenlijk ook gewoon dun? Ja dus.
  Hoe noemen we dat ook alweer? O ja, van de regen in de drup.

  Zo zonde van ons leven!! Nee echt. ZO ZONDE VAN ONS LEVEN!
  Denk eens na, straks ben je 80, hoe wil je dan terugdenken aan jouw leven op aarde? Hang je dan tzielsgelukkig over je rollator te denken aan jouw sixpack ten tijde van de zomer van 2016? Welnee. Dan wil je terugdenken aan geweldige feesten, flirten, genieten, dansen, lezen, lol trappen, vrienden en vriendinnen, road trips, seks, je kinderen, een carriere, dat soort dingen.
  Pak je leven! Het is van JOU!

  1. Hahaha love it! Thanks Martine, precies hoe ik er tegen aan kijk. Dat is PRECIES waar ik over wil nadenken op m’n 80e. Thanks voor deze!

 9. Hele mooie blog, goed dat je dit deelt!

  Zelf kom ik van een eetstoornis af (in mijn eind tienerjaren, ben nu halverwege de 20), en ben vanuit daar eigenlijk in de hele fitgirl hype terecht gekomen. Iets dat eigenlijk best dicht bij elkaar kan liggen inderdaad..
  Voor een vrij lange tijd kon ik stiekem erg jaloers zijn op meiden die een sixpack hadden, en een voedingsschema en trainingsschema op maat hadden etc. Ik spiegelde mezelf soms inderdaad aan meiden die aan het trainen waren voor competities. Gelukkig heb ik nu intussen zelf een balans gevonden. De grens tussen een eet/sportprobleem hebben en een gezonde lifestyle is zo ontzettend vaag.

  Ik doe tegenwoordig aan intuitive eating. Ik tel niks, ik volg geen specifiek voedingsschema, zie niets als “goed” of “slecht” of als “cheat meal” (raar woord eigenlijk, alsof je jezelf ervoor moet schamen), eet gewoon waar ik zin in heb en gebruik mijn gezonde verstand en luister naar mijn lichaam. Het zelfde met sporten: het is geen ramp als ik een workout mis. Het is geen ramp als ik een maandje of twee een break neem en ik iets achteruit ben gegaan. Ik hóéf niet per sé een platte buik, of een sixpack. Genieten is gewoon een heel stuk belangrijker voor mij geworden, en dat lukt mij persoonlijk niet met macro’s tellen of doelen te stellen als “x% vetpercentage”. Gewoon lekker sporten, genieten, en eten zonder me schuldig te voelen maakt me blij. :)

  1. Hi Astrid – aahh.. eetstoornissen. Ik word er maar naar van! KNAP dat je er van af bent. En ook goed dat je nu eindelijk die balans hebt weten te vinden en jezelf niet meer vergelijkt met meiden die aan het trainen zijn voor competities. Goed dat je hier bewust van bent geworden!

   Word blij van je reactie Astrid! Blij dat jij geniet!

 10. Heel goed verwoord, en heel herkenbaar ! Vroeger ook erg veel bezig met het krijgen van een 6pack, en zo ” fit ” mogelijk te zijn. Ben nu zo enorm blij met mijn volgens mij, veel gezondere lichaam met een iets hoger vetpercentage. Ben ook veel minder vaak ziek en voel me “happier ” Mooie blog X

 11. Al veel over gelezen de laatste tijd, maar nog geen enkel stuk gezien dat het zo no-nonsense en duidelijk weet te brengen als jouw blog doet! Ik denk dat er minder mensen zullen zijn die spijt krijgen niet elke dag rijst met kipfilet en broccoli uit bakjes te hebben gegeten.” <3 Heerlijk en een zeer welkome eye-opener. Bedankt!

 12. Hey Jenny,

  Wat een mooie blog! Ik heb je een mailtje gestuurd, want wij van Ondertussen.nl en Lace Up zouden je graag willen interviewen over dit onderwerp.

  Groetjes,
  Tessa

 13. Mooi en herkenbaar stuk! Ik kan nog veel meer schrijven maar dan wordt het wel heel persoonlijk. Hoop dat je door gaat met dit soort eye openers. Ik kan het wel gebruiken ?.

 14. Wauw! Wat heb je dit mooi geschreven zeg!! Alles wat je zegt klopt. Ik heb hetzelfde gehad als jou, alleen ik ben wel over de rand, in de put gevallen.. Nu ben ik daar gelukkig weer uit!! En geniet ik 1000x meer van mijn leven! Want je krijgt weer zin in feesten, uitgaan of chillen met vrienden.
  Ja, misschien blijft het in het begin nog wel spannend maar daar kom je gelukkig wel weer over heen!☺️
  Dit blogje doet me heel goed om te lezen, dan zie ik dat ik echt niet de enige ben! Dankjewel voor deze mooie woorden/blog.

  Veel liefs,
  Pien.?

  1. Oh wat naar zeg, ben blij dat je nu weer uit die put bent en zoveel meer van het leven aan het genieten bent. Thanks voor je reactie Pien!!

 15. Super mooie blog! Heel lang heb ik mezelf afgevraagd of er een woord voor te fit zijn en te gezond eten is, orthorexia dus. Super goed dat je met je blog iedereen een kijkje geeft in hoe het er echt aan toegaat. Iets om over na te denken.

 16. Nou precies dit! Gezond en fit zijn wil niet betekenen dat je alles moet laten staan wat ‘ongezond’ is. Af en toe een dikken ijsco of een lekker patatje oorlog kan juist heel ‘gezond’ zijn (vooral voor je mentale gezondheid).

 17. Wat een onwijs goede tekst Jenny! Dit beschrijft (beschreef) mij nu al twee jaar en helaas heeft het bij mij echt tot een eetstoornis geleid. Gelukkig ben ik daar nu voor in behandeling, maar het duurde lang voordat ik doorhad hoe ongezond ik bezig was met gezond zijn. Hopelijk heb je meer ogen geopend met dit bericht. Ik ben ontzettend blij voor je dat jij zo goed ermee om hebt leren gaan, petje af! You rock!

  1. Ah shit zeg.. je mag me altijd mailen! Ben blij dat je er nu voor in behandeling bent. Ik wens je heel veel succes lieve R!

 18. Thanks Jenny!! Ik volg je al een tijdje op verschillende media. Juist het feit dat je zo open en eerlijk bent maakt dat ik je posts en foto’s erg waardeer! Wat ontzettend goed dat je dit onderwerp aankaart. Respect!

 19. Mooi! Ik sport niet voor een sixpack ik doe het tegen depressie . ik voel me super goed op dit moment zonder een super strakke lichaam en ben ik echt blij mee dat ik energie hebt voor mezelf en mijn kids. Je bent een inspiratie voor mij !!

 20. Jenny, wat is dit een goed artikel!?? Ikzelf ben nu 22 en bezig met fit worden en heb mezelf echt moeten vertellen niet te veel om me heen te kijken (op instagram vooral) en me aan te trekken van al die “beeldschone” foto van fitgirls. Ik heb gelukkig een voedingscoach die ook heeft ervaren hoe het is om het “perfecte” lichaam te hebben en ook zij vertelde me dat dat geen leven is, tenzij je aanleg hebt om heel slank zijn etc.

  Ik ben heel benieuwd naar je content rondom dit onderwerp. Ik vindt het echt super goed van je. Xx Kristie

 21. Hey Jenny,

  Wat een ontzettend goed verhaal!! Ik herken mezelf hier zo enorm in terug. Ik probeer het beetje bij beetje ook wat losser te laten want voeding en trainen begon ook mijn leven compleet over te nemen. Ik merkte, zoals jij ook weet te beschrijven, dat ik er door geleefd werd. Ik kon nergens meer van genieten en alles draaide om trainen en voeding. Ik probeer nu weer wat meer mij oude leventje op te pakken en te genieten van ook af en toe even noet trainen of niet gezond eten met de mensen die ik lief heb! Toch merk ik dat ik dat lastig vind. Ik hoop snel de juiste balans te vinden :). Bedankt voor je inspirerende post!

  Liefs

  1. Lieve Julia, fijn he – dat los laten? Goed dat je er bewust van bent geworden maar inderdaad, het is lastig! Maar stap voor stap kom je er wel:) Thanks voor je reactie!

 22. wow jenny, goed artikel! ik ben idd heel benieuwd hoe dat gaat. zelf vraag ik me altijd af hoe blij iemand kan zijn met alleen maar selfies en sportshizzle posten. het leven is zoveel meer. kun je meer vertellen hoe orthorexia bij jou zat, wat je deed inkeren en hoe je ermee omgaat?

 23. Wat een mooi verhaal Jenny. Ik ben het helemaal met je eens, sommige mensen kunnen enorm doorslaan en 24/7 wijden aan de hele fitgirl hype. Ik ben zelf ook een persoon die gezond eet en dagelijks in de gym te vinden is, maar aan de andere kant ben ik ook iemand die nooit nee zegt tegen een ijsco met 3 bolletjes en enorm kan genieten van een dikke stapel pannenkoeken. Het is zo belangrijk dat jonge meiden weten waar de balans ligt en niet doorslaan in de hele fitgirl hype. Wanneer je ouder bent (nu noem ik ons oud, 23 jaar..) ben je je hier gelukkig bewust van en weet je wat wél belangrijk is in het leven. Inderdaad, lekker genieten en op reis gaan zijn veel belangrijker dan een sixpack hebben.

  1. Ik vind het zo leuk dat jij altijd reageert onder mijn posts lieve Dalí. Dat doet me echt heel veel goed. Bijzonder!

   Maar om even terug te komen op je reactie; ik ben blij dat je zo bent! Lekker genieten van het leven, blijven bewegen en sporten máár inderdaad ook heerlijk van een ijsje of vette pancakes kunt genieten. Dat is toch prachtig? Zo hoort het! :) Ik denk dat het ook part of the process is inderdaad. Zoals je zegt; naarmater je ouder wordt zal je hier bewuster van worden. Ben ik me eeens!

 24. Oh wat een goed bericht!
  Heel mooi geschreven!
  Je hebt ook echt gelijk.
  Wat vervelend dat jij er ook last van hebt gehad, maar je erover heen hebt gezet en van het leven bent gaan genieten.
  Je bent een topper!
  Genieten van het leven is zoveel belangrijker dan het missen van die ene training of dat ene frietje wat je hebt gegeten. Zo jammer dat er soms zo in doorgeslagen word.
  Sporten is heerlijk, maar lekker gevarieerd eten ook. Maar vooral leven is belangrijk. Je wilt toch juist blij zijn met de dingen die je gedaan hebt in het leven en niet de dingen die je gelaten hebt.

  Fijne post meid.
  Goed zo! :)

 25. Heel goed dit. Anorexia is niet maatschappelijk geaccepteerd maar fitgirls zijn dat wel, dat maakt het eng. En stiekem neem ik er ook een voorbeeld aan. Wanneer ik een vakantiefoto in bikini online wil zetten (wel dun, geen sixpack) denk ik al: dit kan eigenlijk niet. Terwijl ik nooit onzeker was of de ambitie heb gehad een sixpack te hebben.

  1. Mehh dat is niet leuk! Het heeft echt meer impact op anderen dan wij denken helaas.. Maar ik ben blij dat zoveel dit artikel hebben gelezen. Ik ga mijn uiterste best doen om hier wat aan te doen!

 26. Wauw Jenny, je verwoord precies hoe ik er op dit moment in sta.
  Ik ben inderdaad zon bikini meisje die een wedstrijd gedaan heeft. Nu, enkele kilo’s verder en veel hoger vetpercentage voel ik me zoo veel meer gelukkig. Ik leéf weer. Nooit meer terug naar die periode.

  Goed dat je dit post!

  1. Natasja – wat vind ik het super awesome dat je hier gewoon vooruit durft te komen. Dat durven er niet veel en ik weet zeker dat je niet de enige bent. KNAP!

 27. Mooi!

  Ik zie zoveel jonge meiden die gevoelig zijn voor die beelden en geobsedeerd raken. De hele dag streven naar het zijn van die ander. Schrik daar echt van.

  Goed dat jij dit aankaart.

 28. Wauw, precies dit.
  Wat goed dat je dit onder de aandacht brengt!! Fijn dat jij je nu gelukkiger voelt en hopelijk zullen er op deze manier meer volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *