Persoonlijk Voeding

Waarom ik niet geheel plantaardig eet

Foodtips Seminyak

geheel plantaardig

Een van mijn doelen dit jaar was en is nog steeds om meer te kiezen voor plantaardig voedsel. Dit gaat me erg goed af. Maar waarom is mijn doel om wel meer plantaardig te eten maar niet geheel?

Het verschil met twee jaar terug

Twee jaar terug at ik bij iedere maaltijd wel een stuk vlees, kip, vis of een ander dierlijk product. Ik kon het me niet anders voorstellen en snapte niet hoe anderen het deden als ze minder of geen vlees aten. Wat eet je dan? Het leek mij maar heel saai en bijna onmogelijk. Toch is het me gelukt.

Ik ging me er steeds meer over inlezen en keek er zo nu en dan documentaires over. Heart breaking. De bio industrie is een heftig verhaal en daarnaast zijn er ook andere factoren waardoor ik uiteindelijk tot de beslissing kwam om meer plantaardig te eten. Bijvoorbeeld de klimaatverandering.. Ik had geen idee. Ik werd me steeds bewuster van de hoeveelheid vlees, vis en andere dierlijke producten die ik at. Ik wilde dit minderen.

Maar waarom niet geheel plantaardig?

Ik vind vlees, kip, vis en andere dierlijke producten nog steeds erg lekker. Ik probeer nu alleen wel echt te minderen en uiteindelijk steeds minder hiervan te nuttigen. Ja, het is beter voor het milieu en voor de dieren als ik (en jij ook) geheel plantaardig zouden eten maar ik wil gewoonweg niet altijd nee zeggen en me dingen ontzeggen terwijl ik wel erg van geniet. Daarnaast denk ik ook dat dit de natuur is. Je ziet leeuwen ook niet alleen op een blaadje sla kauwen, om maar een dom voorbeeldje te noemen. Ik ga liever voor balans.

Ik maak nu bewustere keuzes en dat gaat me goed af. Het zijn nog baby steps maar ik kom er wel. Vroeger at ik  bij iedere maaltijd een stuk vlees en nu is dit één keer per dag. Uiteindelijk is mijn streven dat dit niet dagelijks maar twee of drie keer per week gebeurt. Ook kies ik steeds vaker voor soja yoghurt of kwark. Melk drink ik sowieso niet, behalve in mijn cappuccino. En dat is gelijk een verbeterpuntje want ik kan net zo goed kiezen voor sojamelk. Vind ik dus net zo lekker. Zo zijn er nog veel meer verbeterpunten (meer kiezen voor biologisch bijvoorbeeld). Er is altijd ruimte voor verbetering maar ik ben nu zeker wel tevreden.

Ik vond het eerst vreemd om te kiezen voor een vegetarisch of zelfs veganistisch gerecht. De maaltijd voelde voor mij dan niet als compleet. Gelukkig denk ik niet meer zo en geniet ik nu net zo van deze maaltijden. Ik houd jullie op de hoogte!

Nu ben ik heel benieuwd hoe jij hier over denkt en of jij (meer) vegetarisch of plantaardig eet? Of juist helemaal niet? 

Jenny

Volg mij ook via BloglovinFacebookSnapchatTwitter & Instagram

12 Comments Add New Comment

 1. He mooi dat je zo een balans heb gevonden. Ik eet sinds kort meer plantaardig. Gelukkig zijn er nu steeds meer lekkere producten op de markt :) Zoals van de vegetarische slager.

 2. Goed van je. :)

  Maar “Ik vind vlees, kip, vis en andere dierlijke producten nog steeds erg lekker. Ik probeer nu alleen wel echt te minderen en uiteindelijk steeds minder hiervan te nuttigen. Ja, het is beter voor het milieu en voor de dieren als ik (en jij ook) geheel plantaardig zouden eten maar ik wil gewoonweg niet altijd nee zeggen en me dingen ontzeggen terwijl ik wel erg van geniet. Daarnaast denk ik ook dat dit de natuur is. Je ziet leeuwen ook niet alleen op een blaadje sla kauwen, om maar een dom voorbeeldje te noemen.” is een argument wat je niet kunt gebruiken. Wij als mens zijnde jagen niet meer voor ons voedsel om te overleven, iets wat een leeuw wel moet doen. Dat deden we als mens zijnde een hele lange tijd terug, ja, maar niet meer. Nu verwachten we maar gewoon dat het op ieder moment van de dag op ons bord kan liggen, waar het hele probleem van factory farming (milieu vervuiling, dierenleed) vandaan komt. Dus het is niet echt ‘de natuur’, behalve als je in een tribe in Mexico woont en ook echt je eigen avondeten jaagt, slacht & eet.

 3. Leuk om te lezen, ik ben zelf net begonnen met het minderen van vlees. Ik vind het wel lastig want ik ben geen keukenprinses en heb vrij weinig inspiratie. Maar ik doe mijn best en het bevalt goed tot nu toe. :-)

 4. Hoi Jenny! Leuk stuk. Ik heb precies hetzelfde gehad, ik wilde eerst mindere met dierlijke producten omdat ik mezelf niks wilde ontzeggen (als halfbloedje hield ik iets teveel van sate etc :)). Maar na mijn reis naar Bali in september raakte ik geinteresseerd in het hindoeïsme en ging in 1x de knop om naar een plantaardige eetwijze, ik was er toen pas “mentaal” klaar voor. Ik zie het ook echt niet als “mezelf iets ontzeggen” dan zou ik me heel ongelukkig gaan voelen, ik zie het als iets positiefs. Het voelt echt alsof ik een steentje bijdraag, ik wil namelijk niet dat de wereld (onze thuis) nog meer wordt kapot gemaakt! Enk wil er niet aan denken dat er arme dieren worden geslacht en worden gepijnigd omdat ik zin heb in iets “lekkers”.

  En daarnaast voelt mijn lichaam zo schoon sinds ik veganistisch eet! Love it✨

  Vind het tof dat je hier allemaal bewust van bent, vind het gelijk nog leuker om jou te volgen?

  1. Wauw, wat goed van je! Heel interessant zeg. Tof dat je je daarmee bezig houdt. En bedankt voor je compliment:) doet me goed!

 5. Goed dat je er bewust mee bezig bent. Doe ik zelf ook, vooral omwille van het milieu. Vlees is zo ontzettend vervuilend, het is goed dat we ons dat steeds meer realiseren. (Ps: er staan wat spelfoutjes in dit stuk (klimaatsverandering, gebeurd).

  1. Gelukkig consumeren mensen veel minder soja dan alle runderen die door de mensen worden geconsumeerd en in leven gehouden voor melk.

 6. Heel begrijpelijk. Ik ben nu net op het punt beland waarin ik verschillende documentaires over het hoe en waarom van plantaardige voeding heb gezien. Ik vind het heel interessant en ik wil me er meer in verdiepen. Ik ga dan ook volgende maand proberen een hele maand plantaardig te eten (de VeganChallenge). Maar ik ben een enorm zuivel fan. Vlees en vis eet ik maar af en toe maar ik weet niet of ik de kaas, yoghurt en eieren kan laten staan. We zullen het zien. Maar ik denk dat iedere stap dichter bij plantaardige voeding een goede stap in de richting is.

  1. Oeh een vegan challenge, spannend. Ik zou dat zelf niet doen, met de reden dat ik me dus niets wil ontzeggen maar je komt zo wel tot mooie inzichten denk ik. Ben benieuwd hoe je het ervaart. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *