Persoonlijk

Dingen die ik door het bloggen heb geleerd

Dingen die ik het door bloggen heb geleerd

Mijn blog bestond gisteren precies vier jaar, hoera! Ergens voelt het als veel langer omdat ik zoveel heb geleerd en meegemaakt. Ik ben ook onwijs veranderd door de jaren heen en dat hebben jullie allemaal kunnen meemaken.

Toen ik vier jaar geleden mijn blog online gooide, had ik werkelijk waar geen idee wat het me vandaag de dag zou brengen. Niet alleen mag ik maandelijks tienduizenden unieke bezoekers verwelkomen (holy sh*t, dat is nog steeds niet te bevatten), ik heb er ook gewoon mijn werk van gemaakt. Hoe tof is dat? Ik heb zoveel mogen leren, ik heb onvergetelijke ervaringen opgedaan en zoveel mensen mogen ontmoeten. Ja, het bloggen heeft mijn leven verrijkt.

Vandaag wil ik het een beetje met jullie delen. Ik wil jullie vertellen welke 5 dingen ik heb geleerd door te bloggen. Lees je mee?

1. Er komt zoveel meer bij kijken dan ik van te voren had gedacht

Toen ik begon met bloggen, had ik geen flauw idee wat er allemaal bij kwam kijken. Ik wilde graag een platform waar ik mijn verhaal kon doen. Waar ik mijn passie met jou kon delen. Alleen het hebben van Instagram was niet meer genoeg, ik had behoefte aan een groter platform. Een platform waar ik nog meer op kon delen. Zo ontstond het idee om te gaan bloggen.

Ik had voorheen nooit met WordPress gewerkt dus alles was nieuw voor mij. Ik weet nog goed dat ik tot diep in de nacht op mijn studentenkamertje youtube tutorials aan het kijken was en zo uiteindelijk mijn eigen website heb gebouwd. Het nam en neemt nog steeds super veel tijd in beslag. Een blog hebben is meer dan alleen je hersenspinsels op papier zetten. Het is ook brainstormen over nieuwe artikelen en ideeën, fotograferen, deze foto’s weer bewerken met bewerkingsprogramma’s zoals Photoshop en Lightroom, natuurlijk het contact hebben en houden met je lezers en bedrijven, ontzettend veel emails ontvangen en versturen, Google Analytics in de gaten houden, je met SEO bezig houden, social media posts inplannen en natuurlijk je ook bezig houden met het financiële plaatje (denk aan: facturen maken, herinneringen sturen, belasting doen etc).

Onlangs heb ik ook mijn website in een nieuw jasje gestoken en daar komt ook weer veel bij kijken. Het zijn allemaal toffe dingen die ik anders misschien wel nooit had geleerd. Het kost veel tijd, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Ik had trouwens ook nooit gedacht dat ik er mijn werk van zou kunnen maken. Ik ben mijn blog niet begonnen omdat ik dacht dat ik er geld mee zou kunnen verdienen. Ik had geen flauw idee dat dit überhaupt mogelijk was. Het enige wat ik wilde is mijn passie met jullie delen en daar is dit alles uit ontstaan. Nu heb ik gewoon een eigen bedrijf!

2. Van je hobby je werk maken is niet altijd even makkelijk

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is van je hobby je werk maken niet altijd even makkelijk. Er zullen ook momenten komen dat je gewoonweg geen zin hebt om te werken. Dat is niet erg en hoort erbij. Wanneer een hobby alleen een hobby is, dan doe je dat op de momenten dat je er tijd én zin in hebt. Maar wanneer je hobby ook je werk is geworden, zullen er ook heus momenten komen dat je geen tijd, zin of energie hebt om te bloggen. Toch zitten er nou eenmaal verplichtingen aan vast, bijvoorbeeld aan je opdrachtgevers. Dan moet je je jezelf gewoon een schop onder je eigen kont geven. Ik heb ook geleerd dat het oke is om soms even een break te nemen. Vakantie nemen hoort er ook bij. Ik gun mezelf nu makkelijker even een pauze, dagje vrij of vakantie, zodat ik daarna weer kan doorknallen.

3. Een niche kan ook gewoon jouw eigen persoonlijkheid zijn.

Toen ik mijn blog vier jaar geleden begon, schreef ik alleen over één onderwerp: gezondheid. Ik deelde gezonde recepten maar ook tips om af te vallen of fitter te worden. Langzamerhand merkte ik dat ik niet meer ‘gelukkig’ werd van alleen maar hierover schrijven. Ik houd namelijk van meer dan alleen maar gezond eten en sporten. Ik wilde graag over meer onderwerpen schrijven maar ik vond het nogal eng om deze stap te maken. Wat zullen mijn lezers ervan vinden als ik ook over andere onderwerpen die mij interesseren schrijf? Vaak lees je ook dat het hebben van een duidelijke niche van grote belang is voor de groei van je blog. Betekent dit dat ik dan veel lezers kwijt raak? Ondanks dat ik deze stap heel eng vond, heb ik de switch wel gemaakt. Nog steeds ben ik daar zo blij mee! Ik kan nu écht helemaal mezelf zijn op mijn eigen stukje van het internet. En merk ik het aan mijn bezoekersaantallen of berichten van jullie? Totaal niet. Ik ben er zo eigenlijk achter gekomen dat de persoonlijkheid van een blogger ook een niche kan zijn. Ik ben mijn eigen blogniche.

4. Vooruit werken is niet mijn ding

Voorheen werkte ik met een strakke planning en wilde ik elke dag van de week een artikel online gooien. Ik had hier extreem veel moeite mee want soms had ik geen inspiratie of lukte het me gewoonweg niet om vooruit te werken. Ik vind het heerlijk om te schrijven maar niet om artikelen klaar te zetten. Ik wil het direct kunnen delen met de wereld. En als ik geen inspiratie heb, wil ik mezelf niet forceren om te schrijven. Het kan dus voorkomen dat er drie artikelen op een dag verschijnen of een hele week géén. Zo vind ik bloggen het leukst!

5. Reacties, berichten en mails doen mij meer dan statistieken

Natuurlijk vind ik het leuk om te zien dat mijn blog maandelijks door tienduizenden bezoekers gelezen wordt. Zoals ik hierboven al zei: het is niet te bevatten. Dat zijn ongelofelijk veel mensen. Toch vind ik het veel en veel leuker (en belangrijker) als je reageert op wat ik schrijf of via een berichtje of mail aan me laat weten dat je wat aan mijn tips hebt gehad of een receptje hebt uitgeprobeerd en het lekker vond. Dat je de moeite neemt om een berichtje naar me te sturen, daar word ik zó vrolijk van. Dat geeft me zoveel energie. Ja, daar doe ik het voor!

Heb jij ook een blog? En welke dingen heb jij geleerd van bloggen? 

8 Comments Add New Comment

  1. Leuke blog Jenny, en erg herkenbaar ook! Dat met plannen heb ik hetzelfde, ik probeer soms wel eens ‘een soort van’ blogs vooruit te plannen, maar dat past helemaal niet bij me. Tof dat je gewoon je eigen blogniche geworden bent en je daardoor ook niet hoeft te focussen op één onderwerp. Lijkt me ook erg fijn! Liefs, Dalí

    1. Dankjewel! Ja, vooruit plannen is gewoon drie keer niks hehe. Maar hey; wil jij dat eigenlijk ook? Bloggen over meer dan alleen voeding/recepten? Want je post af en toe toch ook reis gerelateerde blogs? Vind ik leuk om te lezen!

  2. Leuk om te lezen! Goed dat je je gevoel volgt en gewoon doet waar jíj blij van wordt. Ik denk dat je lezers dat uiteindelijk alleen maar waarderen. Ik in ieder geval wel. :) Ik ben net een blog gestart, puur omdat ik het tof vind om te schrijven en mijn ideeën online te delen. Ben benieuwd wat het me gaat brengen. Groetjes!

    1. Dankje Joyce, doet me goed dit te lezen. En heel leuk dat je ook bent begonnen met bloggen. Welkom in het blogwereldje en heel veel plezier natuurlijk <3

  3. Tof dat je blog je al zover heeft gebracht en dat je van je hobby je werk hebt kunnen maken. Een pauze moet ook kunnen, als je van je hobby je werk maakt wordt die scheidingslijn natuurlijk steeds dunner. En ik herken me helemaal in het niet volgen van een strak schema. Ook ik probeer 2x per week een artikel online te zetten (www.by-steph.nl), maar 9 van de 10 keer lukt dit niet. Vind jouw insteek wel mooi! :)

    1. Ja, precies. Wordt steeds dunner en dat is prima maar daarom moet ik er soms even vanaf stappen. Niet gek vind ik! Dankje voor je reactie!

  4. Herkenbaar en zo waar! Een blog opzetten en onderhouden is een constant leerproces. Ik vind het altijd fijn om dingen te leren terwijl ik het doe en daarom is bloggen zo leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *