Persoonlijk

10 tips voor de perfecte Instagram foto

Rio de Janeiro

Hoe maak je nou dé perfecte Instagram foto? Instagram is een platform dat barst van prachtige foto’s. Wil jij ook leren hoe je jouw Instagram-feed naar een hoger niveau tilt met zulke prachtige foto’s? Of je nu een foodie, een reiziger of een lifestyle-liefhebber bent, deze 10 essentiële tips zullen je helpen om de perfecte Instagram foto te creëren en jouw volgers te betoveren. Als doorgewinterde Instagrammer deel ik graag mijn geheimen zodat ook jij straks naar een mooie Instagram toe kan werken.

Omdat ik vaak de vraag krijg welke camera en lens ik gebruik of hoe ik mijn foto’s bewerk, heb ik besloten om deze blogpost te plaatsen. Ik leg het je allemaal uit in dit artikel.

perfecte Instagram foto

10 tips voor de perfecte Instagram foto

1. Daglicht
Daglicht is essentieel voor een mooie foto. Het maakt je foto zo veel mooier! Het beste moment is in de ochtend of net tegen de avond aan. Dan schijnt de zon namelijk niet zo fel. Hierdoor krijg je het mooiste effect en heb je geen last van vervelende schaduwen.

2. Investeer in de juiste apparatuur
Een telefoon met een slechte camera maakt geen mooie foto’s. Investeer in een telefoon met een mooie camera zoals bijvoorbeeld de Iphone 14 pro. Je telefoon heb je immers áltijd bij je. Veel foto’s op mijn Instagram maak ik met mijn Iphone maar ook veel met mijn Canon met een Superzoom lens of Groothoeklens. Die maakt nóg mooiere foto’s. Een tripod is overigens ook heel fijn! Deze heb ik en deze gebruik ik wekelijks!

3. Zorg ervoor dat de foto die je wil posten past bij je andere foto’s
Het is namelijk leuk als je Instagram een bepaalde stijl heeft. Zo zijn mijn foto’s juist heel kleurrijk maar kun je er ook voor kiezen om allemaal donkere foto’s te plaatsen of juist hele lichte foto’s. Neem eens een kijkje op de Instagram van Laura, Anna en Marie. Ook het thema is niet geheel onbelangrijk. Mijn Instagram gaat vooral over eten en reizen bijvoorbeeld. Denk erover na wat jij graag wil posten en waarmee jouw foto’s met elkaar in verbinding gaan staan. Waarom willen mensen jou gaan volgen? Is dat om jou of is je Instagram voor je bedrijf of je hobby?

4. Bewerk de foto
Er zijn tegenwoordig veel apps waarmee je je foto’s kunt bewerken. Ik bewerk mijn foto’s voornamelijk met Lightroom (soms op mijn laptop, meestal op mijn telefoon) en de app VSCO én soms ook nog een beetje met Instagram. Ik speel voornamelijk met het licht. Probeer eens op Instagram te spelen met de knoppen helderheid, warmte, verzadigd, schaduw, accenten en vignette.

5.  De juiste achtergrond
Dit is een belangrijk onderdeel. Je wil dat het object wat je gaat fotograferen het aandachtspunt is van de foto. Zorg voor een achtergrond dat ervoor zorgt dat het object eruit springt. Kies voor een simpele en neutrale achtergrond. Op die manier gaat alle aandacht naar waar je wil dat het gaat.

6. Lichtinval
We hebben het net al over daglicht gehad maar het lichtinval is een ander ding. Maak je een foto met je mobiel? Tik dan met je vinger op het scherm als je wil spelen met de plek van het licht. Op de plek waar je met je vinger tikt, zal de camera zich focussen.

7. Compositie
Een foto waarbij het onderwerp in het midden is geplaatst, hoeft niet altijd te zorgen voor de mooiste foto. Maak ook eens gebruik van de regel van derden, deze wordt vooral door fotografen gebruikt. Wanneer je Instagram opent, zie je door je foto horizontale en verticale lijnen, gebruik deze en speel af en toe met de compositie! Jij bepaalt op die manier naar welk punt de aandacht van de kijker zal gaan.

8. De hoek van de foto
Ik maak ook food foto’s en probeer dan te spelen met de hoek waarvan ik de foto neem. Vaak maak ik foto’s uit verschillende hoeken zodat ik later de beste foto kan kiezen. Sommige gerechten zijn namelijk het mooist als je het van voren fotografeert en andere juist weer van bovenaf. Even spelen en kijken waar jouw gerecht (of object) het mooist tot zijn recht komt.

9. Neem meerdere foto’s
Ik verklapte het hierboven al; maak meerdere foto’s. Ik maak altijd meerdere foto’s van één object/gerecht/landschap/etc en kies er later eentje uit die ik het mooist vind. Niet elk shot zal namelijk meteen goed zijn, vooral niet als je net begint. Ik vind het fijn om altijd een backup te hebben. Als er dan een foto niet scherp blijkt te zijn, heb je altijd nog keuze uit andere foto’s.

10. Blijf bij jezelf
Last but not least en heel cliché maar zeker waar: blijf bij jezelf. Post foto’s waar jij blij van wordt, het is immers jouw account. Uiteindelijk wil je dat je volgers jou gaan volgen om jou. Ga geen foto’s posten waar jij niet achter staat. Post foto’s waar je blij van wordt! Is dat de zoveelste foto van je kat (guilty as charged) of de zoveelste selfie – gewoon doen!

Laat je me weten als je wat aan bovenstaande tips hebt gehad? Ik ben erg benieuwd!

x @jennyalvares

 

11 Comments Add New Comment

 1. Hi Jenny,

  Wat een goede tips! Die pas jij allemaal goed toe op je eigen Instagram, dus lief dat je ze deelt!

  Zelf deel ik ook veel tips op mijn platform https://girlswhomagazine.nl/, maar ik vind het altijd zo leuk om artikelen van anderen te lezen, You go girl!

  Liefs,

  Kiki

 2. Hi Jenny!!

  Handige tips, dank voor het delen!

  Ik heb meteen even jouw Instagram account bekeken. Leuke foto’s! Ik vraag mij nog één ding af, wie maakt alle foto’s van jou? Zet je een timer aan, of ben je altijd in gezelschap van iemand die ook goed foto’s kan maken?
  (Deze vraag komt bij mij ook altijd op als ik naar de Instagram account van bijv. Tammy Hembrow kijk, het lijkt wel alsof zij heel de dag in gezelschap is van iemand die foto’s van haar wil maken.)

  1. Hi Quirina,

   Wat leuk dat je een berichtje achterlaat. Leuk om te lezen dat je m’n foto’s leuk vindt! De meeste foto’s op mijn Instagram worden gemaakt door óf mezelf (de selfies) of mijn zusje, mijn vriend of één van m’n vriendinnen. Ik vraag dan gewoon of ze een foto van me willen maken. M’n zusje vindt het ook heel leuk om te doen dus daar heb ik dan geluk mee denk ik ;)
   Liefs,

   Jenny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *