Voeding

Wereldvoedseldag 2015

wereldvoedseldag

Morgen staat voedsel centraal! Dat is zowat elke dag bij mij het geval maar nu staat voedsel op een andere manier centraal. Morgen is het namelijk wereldvoedseldag! Het is het de dag om wereldwijd aandacht te besteden aan de grote voedselvraagstukken van dit moment. Wat ook echt nodig is! Er zijn miljoenen mensen op aardige die dagelijks eten tekort komen en dat is een probleem. 840 miljoen mensen op precies te zijn. Waarvan er elke dag duizenden mensen sterven. Ongelofelijk toch? Er is namelijk wél genoeg eten op de wereld!

In 1981 hebben de Verenigde Naties 16 oktober uitgeroepen tot Wereldvoedseldag. Zodat we met z’n allen hier goed over na kunnen denken. Hoe werken we honger de wereld uit? Dat vind ik een goede vraag. Wist je dat er gemiddeld 1,5 tot 2 keer meer voedsel in de schappen van onze supermarkt ligt dan we nodig hebben? Hier beland een groot deel in de prullenbak..

Activiteiten

Op tal van plekken worden deze week Wereldmaaltijden georganiseerd. Bij een Wereldmaaltijd eet je niet meer voedsel dan beschikbaar is bij een eerlijke voedselverdeling. Je zou denken dat je dan een karig bordje krijgt. Dit is verre van zelfs! Juist de Wereldmaaltijd laat zien dat de aarde echt meer dan genoeg voedsel voortbrengt om alle wereldbewoners elke dag van een goede maaltijd te voorzien. De honger in de wereld is geen gevolg van gebrek, maar van ongelijke verdeling. Dat vind ik erg en daarom schrijf ik vandaag dit artikel voor jou. Zodat óók jij hier vandaag en morgen over na kunt denken.

wereldvoedseldag

Alle kleine beetjes helpen

Een beter wereld begint bij jezelf. Wat kun jij doen? Alle kleine beetjes helpen. Bij mij om de hoek heb je bijvoorbeeld Restaurant Instock, waar je een drie gangen diner eet/afhaalt voor 22,50 euro, gemaakt van producten die over zijn bij de supermarkt. Echt een super concept! Daar ben ik helemaal voor! Albert Heijn maakt daar nu ook reclame voor. Helemaal mooi! En natuurlijk Kromkommer, die alle gekke en overgebleven groenten en fruit redden die anders verspild zouden worden. Zonde anders toch? En dit is wat jij kan doen:

1. Maak een boodschappenlijstje als je gaat winkelen. Zo koop je niet meer dan nodig is. Deze regel pas ik sowieso altijd in want anders loop ik door de winkel als een kip zonder kop. Neem de tijd om ervoor een boodschappenlijstje te maken. Scheelt uiteindelijk weer tijd tijdens het boodschappen doen.

2. Discrimineer niet in de winkel, iets wat er anders uitziet hoeft niet anders te smaken. Denk aan kromkommer!

3. Winkel nooit maar dan nooit met een lege maag.  Je bent dan sneller geneigd om meer te kopen, omdat je honger hebt. Niet handig, hierbij is ook het boodschappenlijstje handig. Koop gewoon alleen wat er op je lijstje staat!

Ik heb dit artikel geschreven omdat ik het erg vind dat er zoveel voedsel wordt verspild en dat er zoveel mensen op de wereld elke dag honger hebben en er dagelijks duizenden mensen sterven. Ik hoop dat ik je met dit artikel aan het denken heb gezet. Wees er van bewust!

4 Comments Add New Comment

  1. Goede tips en mooi dat jij je bezig houdt met dit soort onderwerpen. Wel wil ik erbij zeggen dat als je echt wilt zorgen dat meer mensen te eten hebben, wij met zijn allen ook minder vlees moeten gaan eten. Alle plantaardige voeding die we produceren om aan dieren te voeren kunnen we ook zelf opeten. Hier is genoeg over te vinden op internet. Maar verder een leuk artikel ;)

    1. Ben ik zeker met je eens, ik ben daarom ook echt minder vlees gaan eten (sinds kort). Helemaal vega zal ik nooit worden maar ik probeer er wel wat bewuster mee bezig te zijn!

  2. Nooit boodschappen doen met een lege maag, dat is inderdaad de beste tip! De verleidingen zijn dan zo groot en je neemt toch weer veel meer mee dan je eigenlijk nodig hebt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *