Azië Bali Bangkok Indonesië Lombok Reizen Thailand Tips & Overig

Op een olifant rijden in Zuid-Oost Azië? NIET DOEN!

Olifant rijden

Ik ben nu een aantal keer in Zuid-Oost Azië geweest en in vrijwel alle landen zijn er plekken waar je op de rug van een olifant kunt rijden. Als je ooit in Thailand, Indonesië of Sri Lanka bent geweest, zul je ongetwijfeld wel eens zo’n plek hebben gezien of zo’n ritje hebben gemaakt.

Maar op een olifant rijden moet je dus nooit doen. En dit is waarom niet.

Toen ik zes jaar geleden ging backpacken in Thailand wilden mijn vrienden graag een ritje op een olifant maken in zo’n olifantenkamp. Ik wilde niet mee omdat er er een Thais mannetje naast die olifant stond met een scherpe stok die de hele tijd die olifant aan het prikken is om hem of haar de juiste richting op te sturen.

En ook zag ik langs de weg in Thailand regelmatig een olifant staan aan een korte ketting die vrij weinig kon doen dan maar een beetje heen en weer bewegen.

Ik vond het zielig voor die olifanten hoe er met ze werd omgegaan en sloeg daarom het ritje maar even over. Ik ben blij dat ik dat toen niet heb gedaan. Want het is nog veel erger.

Toen ik me hier in ging verdiepen, schrok ik nog veel meer dan ik deed in Thailand. De manier waarop die olifanten tam worden gemaakt om (de hele dag) ritjes te kunnen maken met mensen op hun rug is ronduit bizar.

Dit filmpje op Facebook zette me aan om dit artikel te schrijven, want ik word hier heel verdrietig van en ik wil dat meer mensen dit weten en nooit meer op een olifant rijden.

Wilde olifanten zullen nooit toelaten dat een mens op ze gaat zitten, laat staan op een rustig tempootje langs een rondje gaat lopen. Nee, die moeten eerst tam gemaakt worden. En dat gaat op een ronduit wrede manier én wanneer ze nog jong zijn. Deze olifanten worden bij hen moeder weggehaald en dagenlang klemgezet en gemarteld om ze tam te maken. En zo kunnen zogenaamde olifantenverzorgers ze dus met dezelfde dreigementen in bedwang houden als er mensen op de rug van olifanten zitten. Deze olifanten leven dus altijd in angst.

Olifant rijden

En bovendien: olifantenruggen kunnen, hoewel dat zo lijkt, niet echt goed veel dragen. Een kort ritje met een mens op hun rug is dan misschien in theorie nog wel te doen, maar dagen achtereen meerdere ritten met meer mensen is net zo’n kwelling.

En nu denk jij, en ik dacht dat ook, dat er altijd uitzonderingen zijn op deze wrede ‘regel’, maar dat is dus niet zo. Er is geen enkele situatie te bedenken waarin het normaal is om op de rug van een olifant te rijden. En het is ook niet normaal dat olifanten kunnen schilderen of voetballen. Het lijkt heel knap dat ze dat kunnen, maar iedere tam gemaakte olifant heeft dit wrede proces ondergaan.

En dan is er natuurlijk altijd nog de vraag: waarom zouden we olifanten tam moeten maken? Is het niet veel mooier dat olifanten in hun natuurlijke omgeving een olifant kunnen zijn? Waarom moeten wij mensen deze dieren claimen voor ons vermaak?

Ik vraag het me af. En het maakt me nog steeds verdrietig.

Olifant rijden

Gelukkig zijn er wel kampen of parken zoals het Elephant Nature Park, waar olifanten worden opgevangen nadat ze gered zijn van hun gewelddadige eigenaren. In deze parken worden ze verzorgd (omdat ze niet meer in het wild kunnen leven), maar ervaren ze wel de vrijheid zonder kunstjes te doen of als vervoersmiddel gebruikt te worden. Zie hen Instagram voor meer foto’s.

Mocht je dan toch echt olifanten van dichtbij willen meemaken, bezoek dan eens zo’n park. Dan help je namelijk de wereld een fijnere plek te maken. Voor olifanten en voor mensen.

14 Comments Add New Comment

  1. Je link naar dat gruwelijke filmpje ( helaas nodig om mensen te kunnen overtuigen niet meer op olifanten te willen zitten) werkt niet ( meer?)

  2. Maar waarom is het wel gewoon en geaccepteerd dat mensen bij duizenden perdag ritjes maken op paarden en zelfs tandemzadels worden verkocht. Een pony rit de normaalste zaak van de wereld is en er wedstrijden worden gehouden om wilde paarden te temmen. De rodeo wedstrijden in Texas zijn wereld beroemd en het gaat er niet altijd zacht aardig aan toe. Los van de wetenschap dat olifanten de sterkste dieren ter wereld zijn en dat het berijden van olifanten duizenden jaren al het geval is. Je hebt er inderdaad beunhazen tussen die de dieren mishandelen maar je hebt er ook hele goeie tussen die echt letten op hun welzijn…. Maar goed, iedereen zijn zienswijze en mening.

  3. Hoi Jenny,
    Mijn vriendin en ik zijn het volledig met je eens!!! Aan de LonelyPlanet-mevrouw: lijkt me goed om duurzame initiatieven te steunen inderdaad, maar het boycotten (lees: stoppen met bekostigen) van wreedheid tegen dieren moet tegelijk gebeuren!! Alleen het goede steunen is echt zó naïef!

  4. Helemaal met je eens Jenny! Alleen het lastige is ook dat parken vaak voordoen dat ze olifanten hebben gered en vervolgens net zo erg zijn als de mensen die olifanten een ritje laten maken. Elephant nature park is een van de weinige goede parkm. Ben op dit moment in Thailand en ben er van geschokken hoeveel parken doen alsof ze zo goed zijn en goed voor beesten zorgen terwijl dat totaal niet klopt…

  5. Ik heb nog nooit de behoefte gevoeld om op een olifant te rijden, maar nu ik dit zo lees weet ik zeker dat die behoefte er ook nooit gaat komen. wow. Goed dat je er aandacht aan besteed!

  6. Goed dat je hier aandacht aan besteedt Jenny! Zoveel mensen zijn helaas nog niet op de hoogte van deze wrede praktijken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *