Recepten Voeding

10x vegetarische recepten voor Week Zonder Vlees 2020

Week zonder vlees 2020

Joehoeee! Van 9 t/m 15 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees 2020 en dat vind ik een heel goed initiatief. Net zoals vorig jaar deel ik daarom weer mijn 10 favoriete vegetarische recepten van afgelopen jaar.

De Nationale week zonder vlees daagt je uit om een week geen vlees te eten. Zij vinden (en ik ook) dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en daarom willen ze een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Geen vlees eten is goed voor milieu, dierenwelzijn en je gezondheid. Op de website van de Nationale week zonder vlees is te lezen dat wanneer je als volwassene een week geen vlees eet, je 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees bespaart. Dat is natuurlijk mega veel! Deze week is daarom een goed moment om eens stil te staan bij je eigen vleesconsumptie, als je dat niet al doet.

Ik denk dat ik er dit jaar niet al te streng aan mee doe, want ik probeer ook buiten deze week vaker naar mijn eigen vleesconsumptie te kijken en ook vaker andere keuzes te maken. Toch wil ik de week zonder vlees wél supporten. Want niet iedereen staat er nog bij stil. Deze week is daarvoor een goed begin! Wil je graag wat minder vlees eten of ben je nieuwsgierig geworden naar vegetarische eten? Dan kan ik je aanraden om gewoon eens mee te doen aan deze week. Het brengt je nieuwe inzichten en hopelijk ook wat meer inspiratie. Vegetarisch koken hoeft namelijk helemaal niet saai te zijn. Dat laat ik je hieronder zien!

Om jullie een beetje op weg te helpen heb ik de 10 lekkerste vegetarische recepten van mijn blog voor jullie op een rijtje gezet.

10x vegetarische recepten

curry met pompoen

Romige Indiase curry met pompoen

Ik ben dol op curry’s! Vooral van die romige Indiase curry’s. Daar kun je me ’s nachts voor wakker maken. Daar word ik heel blij van. Jij ook? Dan vind je deze curry met pompoen ook fantastisch. Deze curry met pompoen maak ik met kikkererwten, garam massala, kurkuma, chili, kaneel, boter, kokosmelk en meer. Comfort food, past helemaal bij dit weertje. Lekker met verse naan en/of rijst en koriander. Mmmm.

Surinaamse bami

Surinaamse bami met kouseband

Ik ben dol op de Surinaamse keuken. Bara, roti, saoto soep, baka bana, bami, nasi en noem maar op. In dit recept maak ik de bami zonder kip maar met extra groente. Heerlijk om zo’n grote pan bami klaar te maken en er meerdere dagen van te eten!

lasagne met pompoen

Lasagne met pompoen, spinazie en Hüttenkäse

 Een heerlijke rijke lasagne met pompoen, spinazie, tomatensaus, paprika, lasagnevellen, Hüttenkäse, Parmezaan en pompoenpitten. Comfort food maar wel voedzaam. Just how I like it. Ik vind de Hüttenkäse in dit gerecht ideaal. Het is een top vervanger voor de klassieke bechamelsaus. Mega lekker en je krijgt er in combinatie met de Parmezaan net zo’n lekkere knapperige korst. Yum!

pad thai met groente

Super lekkere pad thai met groente

Na heel wat proberen heb ik eindelijk een vet lekker pad thai recept voor je. Ik heb mijn pad thai recept zeker wel 7 keer gemaakt voor ik hem echt goed op smaak had. Zo at ik hem ook in Thailand. Yes, eindelijk heb ik hét recept voor pad thai uitgevogeld. Happy me! Laatst maakte ik de pad thai zonder kip of garnalen maar met extra veel groente. Als je de vissaus vervangt met een vegetarische variant, is dit recept helemaal geschikt voor deze week!

tomatenrisotto

Tomatenrisotto met gegrilde paprika en burrata

Alles met burrata is lekker. Zo ook deze tomatenrisotto met gegrilde paprika en burrata. Mmmm!

Gevulde pastaschelpen

Gevulde pastaschelpen met spinazie en ricotta

Conchiglioni, Conchiglioni! Deze mega grote pastaschelpen eet je zo: met spinazie, ricotta, mozzarella, Parmezaan en tomatensaus. Yum! Ik kan je zeggen: deze gevulde pastaschelpen zijn een blijvertje!

parelcouscous

Parelcouscous met feta, tomaat, peterselie, dille en champignons

Ik houd van parelcouscous. Het zijn een soort mini pastaballetjes en I love pasta dus parelcouscous is heel welkom! In dit recept combineer ik de parelcouscous met feta, gebakken champignons, gebakken courgette, tomaten en breng ik de salade op smaak met verse dille, verse peterselie en natuurlijk peper en zout. Echt héérlijk!

spinazietaart

Spinazietaart met feta

Voor de liefhebbers van de combi spinazie én feta. Ik ben er dol op! Deze spinazietaart met feta is heerlijk en bovendien ook super makkelijk om te maken. Deze hartige taart is top als lunch of diner met een salade erbij. Hij is zowel koud als warm lekker!

pompoensoep met wortel

Pompoensoep met wortel, kokosmelk, gember en citroen

Dit is de lekkerste pompoensoep die ik ooit heb gegeten. Ja, écht. Sowieso is pompoensoep al een heerlijke soep maar met de toevoegingen wortel, gember, citroen(gras) en kokosmelk wordt de soep dus nog lekkerder. Lekker zoet, romig maar ook fris. Perfect voor in de herfst! In de zomer ga ik dit soepje ook eens proberen, maar dan met alleen wortel. Ben ik ook benieuwd naar. Goed, deze pompoensoep met wortel en kokosmelk is een absolute hit. Bovendien ook erg makkelijk te maken.

Dat waren de 10 heerlijke vegetarische recepten! Ik hoop dat ik je hebt geïnspireerd en je gauw aan de slag gaat in de keuken. Laat je het me weten als je één van mijn receptjes hebt gemaakt? Vind ik leuk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *